Widziałam u Oli dyskusję na temat drzewa w tym kwadracie, też uważam, że żadne z wymienionych tam się nie nadaje, a mam i grujecznika i buka i graby - te 1,6 m od ściany budynku to za blisko.
Wrzuć zdjęcie gdzie widać cały ten fragment od domu do ogrodzenia, może niewielka przeróbka pozwoli się odsunąć od ściany bardziej i spokojnie coś posadzić, pole do popisu chyba tam masz.
Agata, śliczny masz ogród, fajnie, że zdecydowałaś się założyć wątek i nam go pokazać.
Dekoracje świąteczne przepiękne, masz do tego talent!
Z jakiej części Świętokrzyskiego jesteś?
Ja co prawa od 17 lat na Śląsku, ale pochodzę z okolic Buska Zdroju.
Rysunek mi całkowicie rozjaśnił co jak i gdzie
Jak masz lawendę to ją sadź, minie kilka latek zanim tuje urosną i zacienią to miejsce.
Co do rabaty pod płotem to przerobiłam ten problem, o którym dziewczyny piszą, pierwotnie były szmaragdy a przed nimi limki, ale przez sporą część roku było tam łyso, dlatego dosadziłam graby Fastigiata, przed nimi żywopłociki cisowe i żurawki - no i jak teraz patrzę na to miejsce to poprawa jest znacząca.
Boję się tylko, że Ty masz tam za wąsko, żeby tak poszaleć, bo moja rabata w tej chwili ma szerokość 3,6 m.
Derenie IH też tnę co rok, wtedy i trzymasz ich wymiary w ryzach i ładnie się zagęszczają a zimą ich gałązki są czerwone.
Chciałabym zrobić przed deklem od szamba zeby zasłonić widok na niego,ale raczej zrobię z bukszpanu, bo nigdzie nie mogę znaleźć odmian na niskie obwódki...
Ale biało! U nas wczoraj tylko wiało i deszcz padał.
Ciekawość mnie zżera, która spośród wielu wersji nowych rabat weszła do realizacji
Kuchnia - wielka sprawa, też bym w swojej coś pozmieniała ale jeszcze trochę muszę poczekać Ile lat ma Twoja dotychczasowa?
A teraz co remontujesz?
Sama nie wiem...
Ale zimową porą zrobiłam szkic działki.
Do niedawna był tu posezonowy przestój, teraz obserwuję, że powoli się budzimy, więc wrzucam, może ktoś coś doradzi.
Na biało są miejsca, w których będę działaś w tym sezonie. Na szaro kostka, której nie ruszamy. Kształt istniejących rabat mogę zmieniać, poza tymi wokół domu, które są ograniczone kostką.
W miejscu placu zabaw, który może zniknie już za rok, też myślę o rabacie - ale nie mam na razie pojęcia jak ją podpiąć do tego co już istnieje
Jestem otwarta na propozycje, gdyby się komuś chciało na to zerknąć