Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Wąski cienisty przedogódek 08:19, 08 lut 2016

Do góry
To zdecydowanie żywa kopia mojego ogrodu (takie samo tło i takie samo wypełnienie ogrodu) więc na pewno jej styl jest bez zarzutu moim zdaniem. Czy wydolisz finansowo i estetycznie to już należy do ciebie
Mnie nie musisz przekonywać czy to ładne czy nieładne, bo uważam, że śliczne. Top tylko kwestia czy jestem zadowolona że tyle jest na ogrodowisku prawie identycznych kompozycji

Wydaje mi się że jednak być może rysunek przekłamuje i nieco jest tego za dużo. Ja ogarniam taką gęstwinę, nie mając doświadczenia możesz nie dać rady i będzie konieczna ciągła wymiana roślin, a to jest kosztowne.

Zastanów się jeszcze czy chcesz kopiować, czy jednak chcesz zrobić coś indywidualnego, co odróżni twój ogród.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:36, 07 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Danusiu, mam pytanie odnośnie cięcia bukszpanow. Mam dość duże krzaczki, rosną sobie w formie żywopłotu. Ale planuje je wykopać i uformować z nich kule. Jakiś czas będą w donicach. Czy moglabym wykopać je i przyciąć już np w marcu? Jeżeli byłaby taka konieczność mogę jakiś czas mieć je w garażu.

Nie, w żadnym wypadku nie trzymać w garażu. Najlepiej wykopać tuż przed przesadzaniem i od razu wsadzić na miejsce stałe. Wtedy przyciąć.

Druga opcja gdy musisz wsadzić do donic (dlaczego chcesz do donic?) - wykopujesz, wsadzasz do donic, czekasz do wsadzenia na miejsce stałe, po wsadzeniu przycinasz. Podczas targania z donic do gruntu mogą się poułamywać, odkształcić itp. A mają być ładne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 07 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Danuś, napisałaś u Kondzia, że pierwsze cięcie iglaków wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Rozumiem, że polecasz teraz ciąć? Mam smaragdy, które staram się prowadzić na zwartą, prostą ścianę i planuję w tym roku przyciąć w pionie.

Nie polecam teraz ciąć, polecam ciąć gdy już minie zagrożenie zimą i mrozami, a to może być w marcu albo dopiero w kwietniu. Obserwujemy prognozy. Działamy mądrze a nie na datę. Zanim ruszą soki nie oznacza luty

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Kondziowy ogrod cz II 20:07, 07 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konradzie, dziękuję oficjalnie a te maratony ogrodowe W holenderskich byłam, ale w tych normandzkich nie tam mnie jeszcze nie poniosło.
Nie ma za co przyjemność po mojej stronie jeszcze mi zostało chyba pięć ogrodów w tym dwa niemieckie
Kondziowy ogrod cz II 20:04, 07 lut 2016

Do góry
Konradzie, dziękuję oficjalnie a te maratony ogrodowe W holenderskich byłam, ale w tych normandzkich nie tam mnie jeszcze nie poniosło.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 07 lut 2016

Do góry
Dziecko właśnie pojechało na swoje, ale nawet jeden dzień w miesiącu daje dobrą energię .
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 19:56, 07 lut 2016

Do góry
Przemarzła. Jednak poczekaj do wiosny i ciepłych dni. Być może liście opadną a w kącikach będzie już widać nowe, młodziutkie przyrosty jeśli gałązki są żywe.
Ogród Botaniczny w Monachium 19:52, 07 lut 2016

Do góry
Wątek zdublowany, przenieś posty.Doi jednego postu nie wklejaj więcej niż 4 zdjęcia. Jak chcesz napisz dwa puste posty a ja przeniosę ten tekst.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1861-ogrod-botaniczny-w-monachium
Kondziowy ogrod cz II 19:49, 07 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W tej sytuacji jednak radzę nie nie w czerwcu, tuję chcesz uformować więc tnij przed rozpoczęciem wegetacji - wiosną , do czerwca to już będzie piękna, zagęszczona i równiutka.

Zasady cięcia

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie młode pędy wyglądają jak "ołówki" lub "świece". Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.

Jałowce ograniczamy od wczesnej wiosny do połowy czerwca. Wycinamy przewodniki w sposób niewidoczny (na rozgałęzieniach pędów), który spowoduje utrzymanie gęstego krzewu, bez zniszczenia jego naturalnego pokroju.

Po zabiegu ścięte fragmenty należy zebrać i spalić (na kompost się nie nadają), a rośliny jeśli nie ma mrozu - podlać. Wiosną dobrze jest je na początku sezonu zasilić nawozem do iglaków. Regularnie sprawdzamy także czy nie występują choroby i szkodniki.
Danusiu dziękuję że mnie poprawiłaś
Ogród pewnej ogrodniczki 19:46, 07 lut 2016

Do góry
Kondzio napisał(a)
Teraz się nie tnie iglaków tylko od czerwca

Niestety Kondzio się myli. Na logikę jaki jest cel czekania do czerwca? Kiedy będą już miały przyrosty, ty właśnie je zetniesz i będziesz czekać od nowa??

W tej sytuacji jednak radzę nie czekać do czerwca, tuję chcesz uformować więc tnij przed rozpoczęciem wegetacji - wiosną , do czerwca to już będzie piękna, zagęszczona i równiutka. W czerwcu poprawisz albo i nie.

Zasady cięcia

Cięcie najlepiej znoszą rośliny zdrowe i z dobrym systemem korzeniowym. Unikamy upalnej pogody i mocnego słońca, a także deszczowego dnia. Pierwsze cięcie wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Zbyt późny zabieg powoduje ich wyciek, a tym samym osłabienie. Bardzo mroźne dni wykluczamy. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia, dokonując lekkiej korekty.

Dlatego polecam ich cięcie, ale w konkretnym celu Jednak od tej reguły są wyjątki. Większość sosen najlepiej przycinać w połowie czerwca, kiedy zaczynają się rozwijać nowe igły. W tym czasie młode pędy wyglądają jak "ołówki" lub "świece". Są miękkie. Mogą być obniżone od połowy do jednej trzeciej długości.

Jałowce ograniczamy od wczesnej wiosny do połowy czerwca. Wycinamy przewodniki w sposób niewidoczny (na rozgałęzieniach pędów), który spowoduje utrzymanie gęstego krzewu, bez zniszczenia jego naturalnego pokroju.

Po zabiegu ścięte fragmenty należy zebrać i spalić (na kompost się nie nadają), a rośliny jeśli nie ma mrozu - podlać. Wiosną dobrze jest je na początku sezonu zasilić nawozem do iglaków. Regularnie sprawdzamy także czy nie występują choroby i szkodniki.

Kondziowy ogrod cz II 19:45, 07 lut 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
Kondziu, Kiedy można ciąć thuje brabanta?? Mam takie brabanta w donicy na tarasie. Wytrzymał nawet ładnie zimę. Ma jakis 120cm. Ale chcę go zlikwidować i wrzucić do ziemi a przy tym uformuować go w kulę. Czy można już???

Kondzio napisał(a)
Teraz się nie tnie iglaków tylko od czerwca

W tej sytuacji jednak radzę nie czekać do czerwca, tuję chcesz uformować więc tnij przed rozpoczęciem wegetacji - wiosną , do czerwca to już będzie piękna, zagęszczona i równiutka.

Zasady cięcia

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:45, 07 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byliśmy z dziećmi (hahaha -stare chłopy ) i z mężem chwilkę powłóczyć się.

Jak miło, że nawet z dwumetrowymi Dziećmi można pójść na rodzinny spacer...
Wszystkiego dobrego, Danusiu.
Le Jardin de Marigny – Normandia 16:12, 07 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przepiękne to miejsce na zdjęciu powyżej w poprzednim poście (bramka ażurowa).

Mi też się bardzo podoba
Le Jardin de Marigny – Normandia 15:51, 07 lut 2016

Do góry
Przepiękne to miejsce na zdjęciu powyżej w poprzednim poście (bramka ażurowa).

Kondzio napisał(a)

Le Jardin Retiré – Normandia 15:44, 07 lut 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajna pergola,ja też mam chętkę na metal w ogrodzie.
Uwielbiam metal w ogrodzie pięknie ozdabia ogrody
Le Jardin Retiré – Normandia 15:32, 07 lut 2016

Do góry
Fajna pergola,ja też mam chętkę na metal w ogrodzie.
Zamieszkać w ogrodzie 15:30, 07 lut 2016

Do góry
Robię już nawadnianie Tylko Witek czeka na kolor, bo nie wie gdzie trawniki
Robi się, więc koniec już blisko a dla Was dopiero początek pięknego ogrodu. Już czuję co się będzie działo w Waszym wątku od wiosny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 07 lut 2016

Do góry
Dziewczyny, tak ciepło piszecie, dziękuję za otuchę.

Wyrwałam się na chwilę w teren, popatrzeć na pola i las. Ptaki takie cudowne dźwięki wydawały, chce się żyć, Aby zdrowie było. Byliśmy z dziećmi (hahaha -stare chłopy ) i z mężem chwilkę powłóczyć się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:24, 07 lut 2016

Do góry
magdaw napisał(a)
a u mnie nic - kompletnie trochę cebulowe wychylają listeczki ale może z 1 cm nad ziemią!!! choć słonko świeci! Kałuże skute lodem...

Dotrze Madziu i do ciebie. Jeszcze chwilkę, niedługo będziesz brała się za tworzenie swoich zwiewnych, falujących rabat
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:23, 07 lut 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
Danusiu melduje wiosne krokusy juz kwitna

Flower1 napisał(a)
U mnie tez sie zaczyna wiosna, juz widac jak wschodza

Jakie miłe wieści A u mnie nie bardzo bo mam je od wschodu, więc mało słońca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies