Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 15:20, 07 lut 2016

beta30 napisał(a)
Witam Pani Danusi.
Mam spory problem i nie wiem co z nim zrobić.
Jesienią posadziłam ok.500 cebulek różnych kwiatów:narcyze,przebiśniegi i krokusy oczywiście wszystkie w trawie,po dzisiejszym spacerku po ogrodzie zamarłam zamiast trawy mam mechczy w marcu mogę nawiesc trawnik nawozem antymech i czy nie stanie sie nic kwiatom.
Pozdrawiam Zrozpaczona

Ja bym zostawiła i nie nawoziła, poczekała aż przekwitną i zaschną, czyli Antymchem dopiero w czerwcu.
Co prawda on chyba nie zawiera azotu. Powiem że nie wiem jak on wpływa na cebule w fazie kwitnienia/ Może spróbuj na części to zrobić na próbę.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:22, 07 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje ze zapowiadane na jutro słońce i ciepełko dotrze i do Ciebie

Melduję, że dotarło, było dziś pięknie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:23, 07 lut 2016

Basilikum napisał(a)
Danusiu melduje wiosne krokusy juz kwitna

Flower1 napisał(a)
U mnie tez sie zaczyna wiosna, juz widac jak wschodza

Jakie miłe wieści A u mnie nie bardzo bo mam je od wschodu, więc mało słońca.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:24, 07 lut 2016

magdaw napisał(a)
a u mnie nic - kompletnie trochę cebulowe wychylają listeczki ale może z 1 cm nad ziemią!!! choć słonko świeci! Kałuże skute lodem...

Dotrze Madziu i do ciebie. Jeszcze chwilkę, niedługo będziesz brała się za tworzenie swoich zwiewnych, falujących rabat

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 15:27, 07 lut 2016

Dziewczyny, tak ciepło piszecie, dziękuję za otuchę.

Wyrwałam się na chwilę w teren, popatrzeć na pola i las. Ptaki takie cudowne dźwięki wydawały, chce się żyć, Aby zdrowie było. Byliśmy z dziećmi (hahaha -stare chłopy ) i z mężem chwilkę powłóczyć się.

Instagram Ogrodowiska
Zielona 18:45, 07 lut 2016

Gardenarium napisał(a)
Byliśmy z dziećmi (hahaha -stare chłopy ) i z mężem chwilkę powłóczyć się.

Jak miło, że nawet z dwumetrowymi Dziećmi można pójść na rodzinny spacer...
Wszystkiego dobrego, Danusiu.
Gardenarium 20:01, 07 lut 2016

Dziecko właśnie pojechało na swoje, ale nawet jeden dzień w miesiącu daje dobrą energię .

Instagram Ogrodowiska
polinka 20:03, 07 lut 2016

Danuś, napisałaś u Kondzia, że pierwsze cięcie iglaków wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Rozumiem, że polecasz teraz ciąć? Mam smaragdy, które staram się prowadzić na zwartą, prostą ścianę i planuję w tym roku przyciąć w pionie.
kosolka 20:18, 07 lut 2016

Danusiu, mam pytanie odnośnie cięcia bukszpanow. Mam dość duże krzaczki, rosną sobie w formie żywopłotu. Ale planuje je wykopać i uformować z nich kule. Jakiś czas będą w donicach. Czy moglabym wykopać je i przyciąć już np w marcu? Jeżeli byłaby taka konieczność mogę jakiś czas mieć je w garażu.
Gardenarium 20:32, 07 lut 2016

polinka napisał(a)
Danuś, napisałaś u Kondzia, że pierwsze cięcie iglaków wykonujemy wraz z końcem zimy, zanim ruszą soki. Rozumiem, że polecasz teraz ciąć? Mam smaragdy, które staram się prowadzić na zwartą, prostą ścianę i planuję w tym roku przyciąć w pionie.

Nie polecam teraz ciąć, polecam ciąć gdy już minie zagrożenie zimą i mrozami, a to może być w marcu albo dopiero w kwietniu. Obserwujemy prognozy. Działamy mądrze a nie na datę. Zanim ruszą soki nie oznacza luty

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/339-ciecie-iglakow

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies