Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Sezon 2017 u Hanusi 03:53, 05 sty 2019

Do góry
Nasiona aminka można kupić w ogrodniczym, przynajmniej u mnie było można.

Ogród Muszelki 01:52, 05 sty 2019

Do góry
Synogarlicy też zrobiłam portret ze śniegiem. A co, niech ma W końcu pierwszy śnieg tej zimy.

Ogród Muszelki 01:40, 05 sty 2019

Do góry
I jeszcze wrzucę zdjęcia kowalików. Też są stałymi mieszkańcami mojego ogródka.
Zdjęcia słabiutkie, bo robione z dużej odległości, bez statywu. Wiało okrutnie, zmierzchało i sypał śnieg.

Ogród Muszelki 01:23, 05 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)

Dojrzałam modraszkę, mało ich, u mnie widziałam ze dwa razy.

Z sikor najliczniej u mnie pojawiają się bogatki, modraszki, sosnówki i czarnogłówki. Czasem wpadnie w odwiedziny lazurowa, ale rzadko.

Modraszki są śliczne. Są również charakterne - często widzę, jak przepędzają z karmnika inne sikorki. A potem same, jak księżniczki, pałaszują ziarenka.

A wiesz, że niebieska czapeczka, którą modraszki mają na głowie świeci w świetle ultrafioletowym? Kiedyś czytałam, że im modraszek jest starszy i bardziej szanowany w gronie, tym bardziej główka mu świeci. Dobre, co?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 01:02, 05 sty 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia najgorsze są właśnie te glony o których piszesz tzw nitkowe
To jest takie cholerstwo, są spowodowane nasłonecznieniem i ryby kupy robiąca to azot. Staraj się sądzić rośliny wysokie od strony słonecznej np tatarak bardzo dobrze filtruje wodę. Lilia wodna, ale one potrzebują nie wszystkie głębokiej wody aby trochę zasłonić tafle wody.
Możesz np raz w tygodniu 1/4 nawet do połowy wypompować wodę z oczka podlewając np rośliny i nalać zimnej bez azotanów wody.

Ja nie wylewam bo u mnie paruje dużo i raczej dolewam.
Jakbyś miała szyszki z olszyny mozesz wrzucić niszczą glony zmienia się pH wody.

Jak będę miala trochę czasu to napiszę jak tym glonom zaradzić. U mnie w tym roku mimo upalnych dni nie miała glonow. Stosowałam wyciąg z jęczmienia w płynie. Możesz też wrzucić trochę słomy jęczmiennej co 3 tygodnie w woreczku.
Ja też mam dużo roślin i filtry mimo to muszę wspomagać preparatami oczywiście ekologicznymi.

Zrób jeszcze jedno wody nigdy nie za dużo w ogrodzie. Tętno inne życie. Rośliny lepiej rosną bo woda paruje
A skąd ta żaba łaciata się u ciebie wzięła jaką oryginalna.

Pozdrawiam

Elu ja te zbiorniki wodne trochę traktuje tak jak naturalne, glony też będą bo żyją w nich traszki, żaby skrzek składają i ważki. Oczka mają być żywe, roślin mam bardzo dużo, podwodnych, lilii skrzypu, w tym roku kolejne dostałam i dokupiłam.
Z moich obserwacji bez żadnej pomocy, tylko uzupełnianie odparowanej wody i ewentualnie zabierania nadmiaru roślin, dwa lata hula bez większej ingerencji z wodą czystą. Nie mam filtrów, natleniania, nic nie stosuję więcej. Woda studzienna nalana zbiorniki złapały równowagę biologiczną jak w akwariach. Wymiana wody co dwa lata trochę wymuszona odmuleniem dna, bo mam większość oczek z głębokością do 40 cm, a muł wypłyca i zabiera przestrzeń potrzebną do życia zwierzętom. Trzeba też nadmiar roślin wysadzić( będą jak znalazł do kolejnego oczka)Glony nitkowate przywlokłam z wywłócznikiem kupionym na targach.

Maja też się nie mogła nadziwić jak to woda czyściutka, klarowna, a nie zielona i to bez tlenu i filtrów, ano da się, tylko trzeba spełnić kilka warunków:

Nim wpuścimy rybki woda powinna ustabilizować równowagę biologiczną, to ok 2 tygodnie trwa od nalania wody i wsadzenia roślin

roślin dużo z różnych stref brzegowych

Nie przerybiamy zbiornika
w akwarium liczy się litr wody na każdy cm długości ryby w wieku dojrzałym
ja nie mam filtrów i natleniania więc mam ilość litrów przynajmniej 3 krotną

Nie przekarmiamy ryb, ja karmię mniej więcej 3 razy w tygodniu, bo one nie tylko jedzą to co my sypiemy, ale w zależności od gatunków to zjadają owady z powierzchni, kijanki, różne larwy, rośliny i glony też.
Karmy sypiemy tyle by zjadły w ciągu kilku minut. Inaczej opadnie na dno i zgnije, a tym samym woda nie będzie przejrzysta.

Jak jesienią temp w dzień spadają poniżej +8 stopni już nie karmię do wiosny wcale, ryby zapadają w letarg przy niskich temperaturach. Wiosną zaczynam karmienie jak w dzień się ustali +8 stopni

Dolewam wody jak odparuje, raz w miesiącu ciut upuszczam i dolewam świeżej

O tyle
a efekt taki

w pełni lata

Edit: żabki moro u nas są dość często spotykane to chyba ropuszki zielone, albo grzebiuszki ziemne. Ta była uratowana teraz jesienią z amfory w której nie wiadomo jakim cudem się znalazła
W ogródku emerytki 01:01, 05 sty 2019

Do góry
gogo napisał(a)

Wcześniej nawet nie pomyślałabym, żeby to cyknąć

Fajniutkie te jeżykowe zdjęcia
A ptaszor jak się zdziwił tym śniegiem!!!Rumianka na pewno dopisałaby zabawny komentarz z ust,raczej z dzioba ptaka
Wizytówka - Przerwa na kawę 00:58, 05 sty 2019

Do góry
Lato

Wizytówka - Przerwa na kawę 00:55, 05 sty 2019

Do góry
Lato

Za drzwiami do ogrodu... 00:49, 05 sty 2019

Do góry
Gogo ciekawa jestem jak Ci wyjdą skrzaty.Daj im wiosenne ubranka i będą wielosezonowe
Za drzwiami do ogrodu... 00:44, 05 sty 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzięki Aniu za wyjaśnienia, coś czuję, że w weekend zrobię małego skrzacika bo mam taki mały stożek.
Dobrej nocy, bardzo serdecznie cię pozdrawiam.

Basiu działaj ze skrzatami i pochwal się jak Ci wyszło
Za drzwiami do ogrodu... 00:41, 05 sty 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za piękne życzenia na każdy miesiąc Nowego 2019 roku. Tobie też wszystkiego najlepszego.

Dziękuję Dorotko
A na ocieplenie mroźnego puki co stycznia :
Za drzwiami do ogrodu... 00:32, 05 sty 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu...u Ciebie już przegląd pełen kwitnących niespodzianek...u mnie już nie deszcz, biało się zrobiło po nocy 1 stycznia 2019r.

Pozdrawiam noworocznie i życzę kochana zdrowia

Dziękuję za życzenia i odwzajemniam
Zima jakaś nie zdecydowana, to deszcz,to śnieg,nawet zdjęcia się szybko dezaktualizują.
Dziś za oknem biało ale zdjęć nie mam,to ja letnią biel wstawię

Ogrodowe kreacje 00:21, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:20, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:17, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:16, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:15, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:14, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:13, 05 sty 2019

Do góry

Ogrodowe kreacje 00:12, 05 sty 2019

Do góry
Dziękuję wszystkim za życzenia
Teraz już każdy powolutku zaczyna o wiośnie myśleć.
Na wątkach pojawiają się zdjęcia i wspomnienia wiosennych i letnich kwiatów.
Postanowiłam zrobić tym razem przegląd kolorystyczny u mnie.
Zacznę od fioletu, zaobserwowałam, że chyba go u mnie najwięcej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies