Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Spełnianie marzeń - ogród czas start 10:32, 28 sty 2023

Do góry
Te azalie które są teraz w sklepach absolutnie się nie nadają do ogrodów. Nie orzezimuja. Takie do ogrodów pokazują się wiosna w szkółkach.
Jeżeli masz azalie w domu kupiona obecnie trzeba ją podlewać i nie dopuścić do przesuszenia opadną liście i kwiaty.
Taka azalia w donicy musi mieć non stop wilgoć.

Zielona przestrzeń 10:27, 28 sty 2023

Do góry
Oj Oj koliberku nawet zajrzałam przed chwilą na początku twojego wątku i chciałam porównać jak Jet teraz.
Ale widzę, że miałaś dłuższą przerwę. Ogród się ładnie rozrósł.
Pozdrawiam
Ania -Spełnione marzenie 20:54, 25 sty 2023

Do góry
Ania111 napisał(a)

To najlepiej mieć chociaż 2 szt ,
na każdy rok jedną sztukę
napisz mi proszę na priv , jakiej firmy polecasz kompostownik
ąa

No niestety kiedy jest dobra ziemia w kompostowniku wszystko zależy co kompostujesz. Ja tam nigdy jeszcze po roku ziemi nie miałam. Kompostuje trawę po skorzeniu odpady eko i liście brzozowe.
Jednak nie zamartwiam się tym wywożę na rabaty jeszcze nie rozłożony kompost. Po jakimś czasie sam się rozłoży i ziemia jest pruchnicza.
Warto mieć ko ompostownik gorąco polecam.
U mnie to kompostownik duży 2x4 m.
Ania -Spełnione marzenie 20:46, 25 sty 2023

Do góry
Aniu witam
Przyszłam od Moniki odnośnie bergenii.
Bergenia to typowa roślina nadająca się do cienia lub półcienia, ale w cieniu lepiej rośnie.
Nie widziałam twoich, ale lubią być odmładzane.
Moje odmladzalam w ten sposób,że wyciągałam długie korzenie i przycinalam grube badyle na odcinki ok 10 cm wsadziłam do ziemii z nich wyrastały młode sadzonki. Robiłam to po przekwitnięciu. Z 4 krzaczków dorobilam się sporo krzakow. Wiosna obrywam zeschniete liście po zimie zostawiam zdrowe. Nawoze kompostem i podsypuje nawozem wieloskładnikowym.
Rosną bardzo ładnie przez cały sezon. Wiosna też ładnie kwitną.
Bergenia to przepiękna roślina staram się ich jak najwięcej sądzić bardzo dekoracyjna i zagłusza chwasty. Najlepiej wygląda na obwódkach w cieniu lub w dużej grupie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:53, 24 sty 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
U nas też nasypało sporo śniegu. Najgorsze, że ten śnieg taki mokry. Pod ciężarem mokrego śniegu w lasku mi połamało odnogi sosnowe. Tuje szmaragdy rozkraczyly się bo do srodka napadało śniegu.
Jałowce tak samo powyginane na wszystkie strony.
2 sosny pod ciężarem wyłamały się z gruntu.
Mam sporo szkód, za dużo śniegu aby wszędzie zajrzeć. Też trzepalam,ale mokry śnieg się trzymał.

Pozdrawiam

Współczuję strat Elu nie dość, że sporo dodatkowej roboty to jeszcze drzewa, a drzewa to przecież szkielet ogrodu. A dużego drzewa nie da się zastąpić tak na raz dwa
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:50, 23 sty 2023

Do góry
U nas też nasypało sporo śniegu. Najgorsze, że ten śnieg taki mokry. Pod ciężarem mokrego śniegu w lasku mi połamało odnogi sosnowe. Tuje szmaragdy rozkraczyly się bo do srodka napadało śniegu.
Jałowce tak samo powyginane na wszystkie strony.
2 sosny pod ciężarem wyłamały się z gruntu.
Mam sporo szkód, za dużo śniegu aby wszędzie zajrzeć. Też trzepalam,ale mokry śnieg się trzymał.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:09, 20 sty 2023

Do góry
No widzisz. Parę lat wstecz też było tak ciepło później w lutym przyszedł mróz -15 przez tydzień i mi 3 brzozy padły. Najgorsze co może być jak są takie wahania temperatur.
Teraz u nas leje nie miłosiernie kałuże na pół ulicy. Duża wilgoć.
Mam w domu pochłaniacz wilgoci i od ponad tygodnia zawilgocenie w domu jest ok 70%. Otwierasz okno i zaraz podskakuje wyżej. Nie ma słońca tylko opady.

Zwłaszcza jak te wahania są tak długotrwałe. Najpierw pół grudnia zimno i śnieżnie potem ciepło jak w marcu prawie miesiąc i teraz znowu mokro śnieżnie, niby od jutra mróz....
Ciekawe czy kalina pączków nie straci, pierwszy raz tak gęsto i bogato zapączkowana, ale mocno zaawansowane te pąki są....
Może ją jutro nakryję jak nie zapomnę...
Za drzwiami do ogrodu... 23:16, 19 sty 2023

Do góry
Tak jak wszędzie Aniu cebulowe już wychodzą. Mam tylko problem bo coś mi pozera zebulki czy to nornice czy bażanty.
Ciemierniki u mnie też rozwinięte. Czytałam, że trzeba im oberwać na początku marca liście aby je wyeksponować.

To duże zakupki zrobiłaś. Ja zamówiłam jeżówki w kłączach mają przyjść w marcu.
Jeszcze może coś tam dokupie tak chodzą za mną lilie tygrysie w różowym kolorze.
I trzeba rozsadzać to co mam.

Czy u was jest śnieg
Ogród ciągłych zmian. 23:06, 19 sty 2023

Do góry
A ja tam kronik nie robię z lenistwa teraz odpoczywam i nawet specjalnie na swój wątek nie zaglądam. O dzisiaj foty przeglądałam co się działo w zeszłym roku u mnie.
Mam dużo przeróbek.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:02, 19 sty 2023

Do góry
No widzisz. Parę lat wstecz też było tak ciepło później w lutym przyszedł mróz -15 przez tydzień i mi 3 brzozy padły. Najgorsze co może być jak są takie wahania temperatur.
Teraz u nas leje nie miłosiernie kałuże na pół ulicy. Duża wilgoć.
Mam w domu pochłaniacz wilgoci i od ponad tygodnia zawilgocenie w domu jest ok 70%. Otwierasz okno i zaraz podskakuje wyżej. Nie ma słońca tylko opady.
Ogród ciągłych zmian. 22:58, 19 sty 2023

Do góry
Kasiu z przyjemnością obejrzałam twój ogródek od początku wątku. Wprost nie do uwierzenia, że na 500m2 mieści się tak wielka ilość roślin.i jeszcze oczko i taś przestrzeń. Ogród nie jest zagracony.
Pomysły twoje chętnie bym przeniosła do mojego ogrodu, ale już nie te siły.
Budowlaniec z ciebie pełną gębą.
Wiesz, że też tak mam czym się więcej napracuje tym jestem szczęśliwsza. Cieszę się tym, że się urobilam. To jakieś skrzywienie.

Pozdrawiam

Elu witaj u mnie Gdyby tak poczytać dokładnie wątki, to takich odpoczywających w pocie czoła pewnie byłoby 80%
Ogród ciągłych zmian. 22:18, 19 sty 2023

Do góry
Kasiu z przyjemnością obejrzałam twój ogródek od początku wątku. Wprost nie do uwierzenia, że na 500m2 mieści się tak wielka ilość roślin.i jeszcze oczko i taś przestrzeń. Ogród nie jest zagracony.
Pomysły twoje chętnie bym przeniosła do mojego ogrodu, ale już nie te siły.
Budowlaniec z ciebie pełną gębą.
Wiesz, że też tak mam czym się więcej napracuje tym jestem szczęśliwsza. Cieszę się tym, że się urobilam. To jakieś skrzywienie.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:09, 19 sty 2023

Do góry
U nas też leje co drugi dzień. Jest bardzo mokro, ale deszcz jest potrzebny.
Zapowiadają śnieżyce i mróz od kilku dni, ale to tylko zapowiedzi.
Boje się, że zaczną soki z roślinach ruszać i znowu pomarznie wszystko.

Pozdrawiam

Ja obsłuchiwałam w sobotę pnie brzóz i w jednej już słychać, że soki zaczynają krążyć.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:25, 19 sty 2023

Do góry
U nas też leje co drugi dzień. Jest bardzo mokro, ale deszcz jest potrzebny.
Zapowiadają śnieżyce i mróz od kilku dni, ale to tylko zapowiedzi.
Boje się, że zaczną soki z roślinach ruszać i znowu pomarznie wszystko.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 23:38, 15 sty 2023

Do góry
Grzesiu ja z miskantow trawę przez rozdrabniarke później sciolkuje rabaty.
Z rozplenic i innych wiotkich będę wrzucać do kompostu na samo dno część. I chcę jeszcze rozłożyć pod nową rabatę pod brzozami przykryć liśćmi brzozowymi i przyrzucic ziemia krecia.

Ja jeszcze nic nie robię. Tak prawdę mówiąc nie mam chęci jeszcze zdążę się narobić. Też ziemia musi odpocząć.
Masz już piękne odrosty ceebul. U mnie tylko ciut wyrosły tulipany i jeszcze je coś podgryza. Ą
Jesienią nic nie uprzatnelam z jednej strony dlatego, że nie wiem później wiosna gdzie co mam i czekam aż coś wyjdzie ziemi.
Teraz mam naznaczone to będzie można przyciąć i od razu pohamować.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 00:48, 15 sty 2023

Do góry
Byłam dzisiaj na wsi. Kret sobie dogadza kopce rosną jak grzyby po deszczu. Trudno widocznie dużo robactwa w ziemi.
W przyrodzie zastój. Jednak ryby rześko pływają.
Tulipany i hiscenty na wierzchu ok 6 cm.
Ciemierniki kwitną mają coraz więcej rozwiniętych kwiatów.

Podobno karczowniki mają krótsze ogony niż szczury.
Ma w słoiczkach trutkę, ale nie ruszona potygodniu.
Coś jednak mi cebulki podgryza może to bażanty.
W ogródku Martki 21:02, 13 sty 2023

Do góry
Co ja czytam i widzę rozszalałas się. Inwestycja goni inwestycje. Ja w tym roku trochę będę zmieniać też wydatek.

Domek szklany piszesz że nie masz cienia. A dlaczego nie zrobisz ruchomych podwieszonych zasłon.
Ja się męczyłam przez naście lat z balkonem gdzie od rana do godz 15 słońce świeci. W zeszłym roku zainstalowałem szynę z żabkami zawiesiłam białe zasłony i jaka ulga.

Pozdrawiam Martka
Ogród z zegarem 20:34, 13 sty 2023

Do góry
Witam Agnieszko

Zebrało ci się na wspominki. Poszłam do pierwszych twoich stron aby popatrzeć na różnice.
Robota u ciebie nie idzie w las. Za 2-3 lata będzie jeszcze większą zmiana.

Dziękuję za życzenia ogrodowe. W tym roku chce sie jeszcze narobić aby w przyszłym roku odpocząć

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:21, 13 sty 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
OOOo u ciebie paprocie stoją w doniczkach a u mnie ciemierniki ,muszą poczekać jeszcze trochę.

Nie zawitka to są paprocie Kasi pestki to ona pokazała swoje nie posadzone rośliny.
Ja mam dopiero zamiar kupić trochę paproci do lasku.

Ciemierniki możesz posadzić do gleby.

A ja dzisiaj opłaciłam paczkę która przyjdzie w marcu.
W "oszonie" kupiłam nasiona pokrzywki Legutko. Bardzo mi na nich zależało. Zrobię sobie kolekcje najładniejszych.
W zeszłym roku kupiłam jednego krzaczka i jesienią posadziłam Szczepki ładnie rosną.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:42, 13 sty 2023

Do góry
Też bratki u mnie kwitną,ale to normalne nie było mrozu. Pod śniegiem dały sobie radę plusowa temperatura.
Nie ma co grzebac w ziemi już tak natura działa aby ziemia o tej porze odpoczęła do lutego.

Pozdrawiam

Ja pogrzebać musiałam dla psychiki zaraz lepiej się zrobiło Szykuję sobie miejsce pod ogórki żeby je prowadzić w górę na ścianie południowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies