Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 15:35, 01 lut 2016

Do góry
Wszystko z tego artykułu, a najbardziej zimozielone iglaste, będą zasłaniały także zimą.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/334-zywoploty-iglaste-trwaly-element-ogrodu

Do lasu tuje nie bardzo pasują, bardziej cis, choina lub liściaste: buki lub graby.
Chelsea Flower Show 2016 15:31, 01 lut 2016

Do góry
Czas pobytu zależy od stopnia zainteresowania osoby odwiedzającej jedni "oblatują"w dwie godziny, innym całego dnia za mało
Wykładów nie ma.
Zbiornik na deszczówkę 08:52, 01 lut 2016

Do góry
akita napisał(a)
Witam.
Mam w ogrodzie dwa zbiorniki, które łapią deszczòwkę spływającą z dachu. Wody z beczki wystarcza na podlewanie ogrodu ale jest to dość kłopotliwe. Z węża nie da się podlewać ponieważ nie ma odpowiedniego ciśnienia żeby można było podłączyć jakiś zraszacz. Jedynym rozwiązaniem było napełnianie konewek ale przy dużym ogrodzie jest to dość uciążliwe.
Nie mam pojęcia jak poprowadzić nawadnianie i czym, czy potrzebna będzie pompa?
Dodam, że wody wystarcza na podlewanie i nie muszę korzystać z wody wodociągowej ani z prądu. Zbiornik stoi na podwyższeniu, wąż podłączam do kranu umocowanego w dole zbiornika.
Będę wdzięczna za jakieś pomysły i wskazówki.
Jak usprawnić podlewanie ogrodu z beczki 08:52, 01 lut 2016

Do góry
Przeniesione tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5996-zbiornik-na-deszczowke
Testowe dodawanie zdjęć 17:20, 31 sty 2016

Do góry
klikaj enter poimiędzy tekstem a zdjęciem bo tekst włazi na zdjęcie
Ogród u Kasi 21:25, 30 sty 2016

Do góry
Danusia, poddała mi pomysł poniżej zamiast wiśni śliwy wiśniowe i hortensje. Pomysł z hortensjami strasznie mi się podoba ale jeśli chodzi o drzewa to nie wiem. Chciałabym aby drzewa stanowiły ciąg na całej długości ogrodzenia. Cała jesień przyglądałam się w internecie zdjęciom tych śliw i nie mam do nich przekonania

Gardenarium napisał(a)
Nie wiem, czy wiśnie 'Umraculifera' nie mają za małych koron, ja bym poszła w śliwy wiśniowe Nigra aa pod nimi hortensje bukietowe, jedna odmiana.

Zamieszkać w ogrodzie 17:24, 28 sty 2016

Do góry
Szczegóły są na mailu
Choroby i szkodniki storczyków, storczyki 15:45, 28 sty 2016

Do góry
Wyciąć tego chorego liścia całkowicie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:11, 26 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jaką szerokość ma ta rabata. Długość też by się przydała

Długość rabaty to 12 m. Tuje są posadzone za rzadko bo tylko co 1 m.
W najszerszym miejscu na środku jest 3,7 m, rabata z prawej i lewej strony zwęża się do 2,8 m.
Tuja Danica mi jakoś tutaj nie pasuje, może nie będę kombinować z tym co mam tylko dam coś nowego.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:53, 26 sty 2016

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam. Chciałabym posadzić jakieś rośliny tam gdzie jest trzepak, żeby dokończyć rabatę. Są tam 3 śliwy wiśniowe Nigry, które jak urosną mają zasłaniać budynki sąsiada i oczywiście hortensje. Wymyśliłam sobie, żeby obok hortensji posadzić 2 szt. tui Golden Tuffet, następnie modrzew europejski pendula i znowu 2 szt. Golden Tuffet. Modrzew bardzo mi się podoba i chciałabym go mieć. Ile trzeba miejsca na modrzewia, bo wyczytałam, że ok. 150 cm? Trzepaka oczywiście tam nie będzie. To drzewko na końcu to zwykła wiśnia owocowa, którą chyba wytnę. Za wiśnią jest kojec dla mojego psa. Myślę jeszcze, żeby na miejsce wiśni posadzić świerk Inversa lub inne drzewko iglaste albo liściaste o wąskim pokroju/ może wiśnia Amanogawa /, żeby zasłonić nieco kojec dla psa. Bardzo proszę o Wasze pomysły, jakie rośliny by tam fajnie wyglądały. Jest tam bardzo słonecznie. Wstawiam zdjęcia dla pokazania tego miejsca. Na tym zdjęciu żywopłot jest przed cięciem i dodam jeszcze, że rabata będzie wysypana korą.

Gdzie tu masz kojec dla psa? Zaznacz go.

Świerk Inversa to malowniczy iglak, ale na zasłonięcie czegokolwiek to on się nie nadaje. Raczej do podziwiania samotnie na trwaniku powinien rosnąć. Bo to gwiazda jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:51, 26 sty 2016

Do góry
karolina84 napisał(a)
Witam serdecznie. Danusiu podpowiedz mi czy taki układ ma sens. Rozmieściłam tutaj rośliny które już posiadam, no i nie wiem czy może coś zamienić. Tłem są tuje szmaragd.

Jaką szerokość ma ta rabata. Długość też by się przydała
Małe drzewo do ogrodu 07:49, 26 sty 2016

Do góry
Platana sadzisz jako soliter w trawniku w konkretnym celu. Ma dawać cień i komponowanie tu nie ma znaczenia. Śliwy pasują. Ważna cała reszta, czyli wypełnienie całego ogrodu.

Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 07:46, 26 sty 2016

Do góry
Podpis Violkowy działa i prowadzi we właściwe miejsce, tylko tytuł się nie zgadza. Jaki chcesz mieć tytuł?

Masz Violkowy a chcesz Działeczka,moje małe miejsce na ziemi ??
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 22:05, 25 sty 2016

Do góry
Napisz coś od siebie o ogrodzie
Moja codzienność - ogród Oli 19:31, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oluś rozrysuj jakie tam są uwarunkowania, skąd się wchodzi do tego budynku. Dzisiaj nie zobaczę bo za chwilę mam księgową, ale jutro. Tutaj trzeba pomyśleć i się skupić ,żeby głupoty nie palnąć. Pa.

Olik, teraz i Ty będziesz szczęśliwa ze swoją nową rabatką
Wszyscy się bali doradzać coś konkretnego bo tu jest potrzebna Szefowa, która wie co i jak Masz za idealny ogród aby projektować coś na szybko.

Czekam z niecierpliwością na jutro!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:08, 25 sty 2016

Do góry
ok
Moja codzienność - ogród Oli 18:08, 25 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Czas najwyższy na planowanie

Otóż po drugiej stronie podjazdu po wyburzeniu szopy powstanie dziwnego kształtu rabata oznaczona na czerwono i chciałabym ją mądrze zagospodarować.
Przylega do budynku gospodarczego, który kiedyś będzie garażem i kawałka trawnika. Trawnik kiedyś zniknie na rzecz bruku a przylegający tu narożnik rabaty będzie musiał iść po łuku...(inaczej nie wjedzie do garażu) nie wiem kiedy to będzie ale trzeba to brać pod uwagę.
Planuję kontynuować żywopłot ze świerków serbskich 2 może 3 ekrany i nasadzenie które zepną rabaty przy ogrodzeniu w całość. Myślę, że powinny być one równoległe do linii podjazdu i szpaleru ML ( niebieska linia)

Na pewno muszą znaleźć się tutaj dwa graby fastigiata

W przechowalniku mam również:
- miskanty Graziella, Krater
- jeżówki purpurowe
- zawilce Konigin Charlotte
- seslerię jesienną
- seslerię skalną
- carex Ice Dance
- bergenię
może część dałaby się wykorzystać

Co bym chciała tak do końca nie wiem na pewno trawiasto i jak wszędzie zimozielono na brzegu. Może powtórzyć choiny Jedelloh z molinią Edith Dudszus lub cyprysiki by nie było łyso wiosną? może kolejne rozplenice, berberysy ? chwilowo po głowie chodziły mi także hortki ale nie wiem
Jak to widzicie ???

Oluś rozrysuj jakie tam są uwarunkowania, skąd się wchodzi do tego budynku. Dzisiaj nie zobaczę bo za chwilę mam księgową, ale jutro. Tutaj trzeba pomyśleć i się skupić ,żeby głupoty nie palnąć. Pa.
Typografia ogrodu 17:36, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Eeee, to już koniec? a tak się nakręciłam

Danusiu ja mysle ze ponad tydzien ostrej dyskusji to wszystkich zmeczyl.do Ciebie o rade pisalam juz w ostatecznosci
Typografia ogrodu 17:34, 25 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Eeee, to już koniec? a tak się nakręciłam

Danusiu, Twoje jedno spojrzenie na rabatę to tak jakby zebrać naszych sto i wycisnąć z nich to co najlepsze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies