Super bardzo dziekuje.tygodniowa duskusja,bogata w zdjecia,teorie,inspiracje,niescislosci ale co najwazniejsze bardzo merytoryczna chyba dobiega konca.mam nadzieje ze nie tylko dla mnie byla pasjonujaca
Dziekuje Danusiu.bordowe formy u mnie odpadają. Co do drzew jakie mam toospolite brzozy,graby fastigiata,lipy,grujeczniki,tulipanowiec,wisnie...
Artykul na pewno sie przyda
Parocję mam, nie jest wielopniowa przynajmniej u mnie, jest taka "pochylona" w jedną stronę i rozgałęzia się jak ości na rybie
Magnolia kobus piękna, ale za duża, raczej jeśli magnolia, to M. stellata.
Klon tatarski jest ok, wielopniowa brzoza też ok, zależy co jest w całym ogrodzie. Białe pnie wyglądają ślicznie w przebarwionych nitkach molinii Do tego jaskrawe wrzośce o ciemnych karminowych kwiatkach i prawie czarnych pędach (Rubinteppich), plus krokusy białe.
Świdośliwa - ja jakoś o odrostach to nie słyszałam a jedynie widzę głownie wielopniowe bo to bardziej jak krzew rośnie, stąd wiele pni.
Inne typy:
dereń kousa, ozdobne wiśnie z kolorowymi pniami, śliwa wiśniowa.
Wielopniowe należy wyprowadzać, obcinać zbędne gałązki i rzeźbić pieniek.
Pytalam Cie Danusiu na wczesniejszej stronie u Ciebie.
Wiec przeklejam o co pytalam:
Danusiu zwracam sie z prosba o rade.od kilkunastu stron u mnie dyskusja o wielopniowych drzewach o sawannowym pokroju-a to dlatego ze chcialabym stwoarzyc wieksza przestrzen jednorodnej trawy (najpewniej molinii) z pojedynczymi wielopiennymi drzewami.propozycji rozwazam kilka: klon tatarski,magnolia kobus,brzoza dooronbos,perocia a przede wszystkim swidosliwa Lamarca.i tu pytanie czy jej odrosty da sie opanowac.czy bys jej nie doradzala? A moze masz inna propozycje