Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 16:35, 25 sty 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Navigatorko, to może już nie szukać kolejnego gatunku tylko wybrać któreś z powyższych (brzozy, graby, grujeczniki)?

@ Jeśli brzozy i molinie to trzeba pamiętać o uzupełnianiu żyzną ziemią i wodzie.

pszczółko ja nie szukam. pytałam tylko Szefowej o jej wiedzę o odrostach u świdosliwy
Loosiuu 16:35, 25 sty 2016

Świdośliwa to nie sumak, idzie opanować bez najmniejszych przeszkód. Nie ma się co obawiać. Mnie jednak odpycha fakt tworzenia owoców, które będą opadać i robić bałagan. Wtedy będzie nieestetycznie.

Brzozy najlepsze by się wydawały, chociaż nie na dłuższą metę. Urosną i zastawią trawy i nie będzie tego efektu.

Klony nie tylko ginnala, ale wiele innych by się nadawały np A. freemanii, saccharinum, griseum, campestre... wszystkie jednak trzeba formować.

Nie da się utrzymać idealnych form takich drzew bez cięcia.

To trzeba jechać do kilku szkółek z większymi okazami i popytać, pooglądać... na końcu i tak będzie pewnie coś innego
nawigatorka 16:36, 25 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
A oto i mamy świdośliwa, wyrzeźbiona, żeby nie było wątpliwości, że ona sama tak rośnie. Trzeba jej w tym pomóc.

czyli pnie nalezy ogołacać już od samego początku tak? aż nie uzyskamy takiej wysokości gołego pnia jaką oczekujemy?
Loosiuu 16:38, 25 sty 2016

Cokolwiek wybierzesz będzie ładnie, bo kilka sztuk stworzy spójną całość. Bierz pod uwagę rośliny które jesteś w stanie zdobyć w okolicy, żeby pojechać i obejrzeć, pomacać I wbrew pozorom, każdy z ww. gatunków rośnie szybko
nawigatorka 16:39, 25 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
Wiem, jeszcze z czarnego bzu - szlachetne odmiany pierzaste i bordowe można zrobić. Acha doczytałam, że bordo odpada, no to masz z czego wybierać.

dziekuję Danusiu. Nie zawracałam ci gowy ale bez i wiele innych gatunków juz się przewinęlo przez tę dyskusję. pięć gatunków, które Ci przedstawiał, które brałam pod uwagę było wybranychjuz po ostrej selekcji.ale Twoje fotografie na pewno się przydadzą nie tylko mi.

nawigatorka 16:43, 25 sty 2016

Loosiuu napisał(a)
Świdośliwa to nie sumak, idzie opanować bez najmniejszych przeszkód. Nie ma się co obawiać. Mnie jednak odpycha fakt tworzenia owoców, które będą opadać i robić bałagan. Wtedy będzie nieestetycznie.

Brzozy najlepsze by się wydawały, chociaż nie na dłuższą metę. Urosną i zastawią trawy i nie będzie tego efektu.

Klony nie tylko ginnala, ale wiele innych by się nadawały np A. freemanii, saccharinum, griseum, campestre... wszystkie jednak trzeba formować.

Nie da się utrzymać idealnych form takich drzew bez cięcia.

Jak dla mnie świetne by były wiśnie tybetańskie, o których była mowa.

To trzeba jechać do kilku szkółek z większymi okazami i popytać, pooglądać... na końcu i tak będzie pewnie coś innego

Mi owoce nie będą raczej porzeszkadzały bo będą spadały w pole traw. cieszy mnie za to twoja opinia o odrostach.

brzozy tez wydają mi się zbyt duże i nieproporcjonalne do traw.
Klon dalej jest brany pod uwagę choć te które wymieniłeś są mi obce wieć muszę coś o nich poczytać.

ciąć mogę, nie ma pieknego ogrodu bez cięcia
cos innego mówisz - wiesz ja z tych upartych i wytrwałych w decxyzjach jestem

PS. jesteś moim sąsiadem, możę mógłbyś przesłać mi na priv propozycje (z Twojej wiedzy) szkółek, w których można szukać większych okazów?
nawigatorka 16:43, 25 sty 2016

Loosiuu napisał(a)
Cokolwiek wybierzesz będzie ładnie, bo kilka sztuk stworzy spójną całość. Bierz pod uwagę rośliny które jesteś w stanie zdobyć w okolicy, żeby pojechać i obejrzeć, pomacać I wbrew pozorom, każdy z ww. gatunków rośnie szybko

śidosliwa będzie ale w trochę dużej cenie...
nawigatorka 16:55, 25 sty 2016

koniec debatowania.
Decyzja jak się okazuje nie była łatwa (o czym ostrzegała Kasia) ale nie tyle przez niezdecydowanie a przez różne walory różnych propozycji i tez przez niejednoznaczność opisów. Jak już wspomniałam należe do tych, którzy nie kupują roślin na oko, tym bardziej, że te drzewa mają zająć dość centralne miejsce.
bedą zatem świdosliwy. jesli będą miały odrosty to będziemy bogatsi w wiedzęjesli miałabym techniczny lub finansowy problem z ich dostaniem otwarte są tez drzwi dla Klona tatrskiego ale w tej kolejności.

i tu prośba. wiecie za ile u mnie są swidosliwy (dla przypomnienia 623 zł.będę szukała jeszcze egzemplarzy nie za małych ale w bardziej przyjaznej cenie.
gdybyście spotkali takie na swojej drodze to poprosze o informację będę zobowiązana. jesli nawet mieszkacie daleko to będę choć wiedział jakie ceny obowiązują w innych miejscach i czy warto buntowac sie na te u nas

i co najwazniejsze - dziekuję! wszystkim, któzy zaangażowali się tak bardzo w tę debatę, podsuwali propozycje, wątpliwości, inspiracje. bez Was nie wiedziałabym co to Swidośliwa
iwka 17:02, 25 sty 2016

Przebrnęłam przez fascynujący etap w projektowaniu Twojego ogrodu, poznałam ciekawe drzewa, o których też nie miałam pojęcia gratuluję podjęcia decyzji
Anda 17:06, 25 sty 2016

Również gratuluję podjęcia decyzji Uff
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies