Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 21:25, 10 gru 2018

Do góry
domowe prace przedświąteczne, małe przemeblowanie i na dnie szuflady stara fotka
miało się kiedyś apetyt bez skutków ubocznych

upalny poligon nad Odrą (dawno dawno temu w odległej galaktyce...)

jeżówki to też już przeszłość

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:23, 10 gru 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Też szperałam w necie i trochę mi do koralowej pasowała- choć fotki przeróżne.

Dzięki za linka, nie znałam tego wątku.

To się porobiło ze śnieguliczką

Basia odpisała
'Mirko, oczywiście, że wiem. To prawdopodobnie śnieguliczka Doorenbosa (sś inne), tylko nie wiem jaka odmiana. Być może 'Mother of Pearl' lub 'Amethyst'. To ta sama co na pierwszym zdjęciu, tylko o innej porze roku. Zdjęcia robione przy naszej Promenadzie'

Wydaje mi się, że nazwa Amethyst jest mi bliska bo ja kupuję często rośliny po nazwie i sądzę, że to może być ta.

Przy okazji zaintrygowały mnie dwie odmiany a nie wiem czym się różnią

śnieguliczka Chenaulta i śnieguliczka Doorenbosa

Amethyst to Doorenbosa

śnieguliczki o różnych porach wyglądają różnie
dzisiaj zrobiłam mojej zdjęcia

Pszczelarnia 20:03, 10 gru 2018

Do góry
Był św. Mikołaj:

Autor był kierownikiem Zakładu Hodowli Roślin m. st. Warszawy.

Praktyczne wskazówki dla właścicieli działek podmiejskich

I cytaty ciekawe, choć niestety nie wszystkie znajdują swoje szersze objaśnienia.

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

- pisał autor w latach 30-ych XX wieku.

"U nas ogródki amatorskie zakładane są przygodnie, bez jakichkolwiek prac wstępnych, najczęściej przez ludzi mało znających ogrodnictwo lub przez ogrodników nieodpowiednio przygotowanych, dlatego są za bardzo fantazyjne w pomysłach rysunkowych i nie wiążą się z architektura domu; w rozplanowaniu nieproporcjonalnie do wielkości terenu, chaotyczne dekorowanie roślinnością, (...)."

"Zwięźle mówiąc są trzy zasady komponowania: porządek, prostota, harmonia. Ogródki w granicach możliwości są skromne lub bogate, ale zarówno jedne, jak i drugie mogą cechować indywidualne zalety duszy ludzkiej, tj. wesołość, spokój lub dzikość. Tych przymiotów nie należy mieszać ze stylem, który jest dziełem sztuki ludzkiej."

"Nie każdy projektodawca musi być artystą ale musi być znawcą rzeczy pięknych i kierować się prawami kompozycji - powinien wiedzieć o odpowiedniem ugrupowaniu różnych części składowych, harmonji, kolorów, efektach wód, światła i cieniów."

Fajnie się czyta. Np. o stylu niemieckim, że jest precelkowy .

Autor bardzo ceni sobie sztukę ogrodową angielską i warsztat ogrodniczy angielski.

Pszczelarnia 19:40, 10 gru 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Porządki zrobione szybko(ekipa rodzinna się zebrała).

Przy szklarni będzie kolejna akcja ze starą rozwidloną akacją - tutaj właścicielem drzewa jest gmina. Zobaczymy.

W zaduszki było - ogrodowe.

Nowe miejsce pozostanie nowe. Tam nie planuję nasadzeń. Nie planowałam też w innym miejscu (nieco dalej) ale posadziłam 4 duże bukszpany, tłumacząc sobie, że przecież w razie czego, to koparka nie będzie miała problemu z ostrożnym wykopaniem.

Oj, brakuje mi czasem rozsądku ogrodowego. Albo brakuje mi miejsca w ogrodzie. Sama nie wiem

Na pewno spodobałyby Ci się donice w Burton House.

Ewo, zareagowałam optymizmem na Twój wpis. A teraz dopiero oglądam zaległości na Twoim wątku. Podoba mi się powyższa inspiracja i te łąki kwitnące. Dziś tęskniłam za wiosną a tu zima wkracza
Pszczelarnia 19:33, 10 gru 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Do jakiego kwiatka należą te nasiona?

Lwia paszcza?
Pszczelarnia 19:27, 10 gru 2018

Do góry
A tymczasem spakowałam wysuszone nasiona.

Tutaj mam ręce jak Carol Klein (skończyłam pakowanie dali do papierów i kartonów i wzięłam się za nasiona).
Do jakiego kwiatka należą te nasiona?

A te?

Albo te?

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:25, 10 gru 2018

Do góry
wiedziałem tego nikt(prawie) nie pije i nie słucha

takie spotkanie w drodze do Morskiego parę lat temu
W ogródku emerytki 19:13, 10 gru 2018

Do góry

Nooooo super Pięknie okazy i kompozycje
Ogródek Iwony II 19:10, 10 gru 2018

Do góry
Adwentowo:
Wianek adwentowy
- pierwsza niedziela Adwentu, tydzień temu - potem zmieniłam cztery wstążki na jedną, było zbyt bogato...

- druga niedziela Adwentu

I inne dekoracje

W ogródku emerytki 19:07, 10 gru 2018

Do góry
Witajcie
Wojtku, przy moich wiatrach żadna bombka nie uchowała się, bo za choinkę robiła ścięta jodła, a rosła na przeciągu.
Teraz ubiorę jałowiec Skyrocket, rośnie dalej od wiejącego wiatru, zobaczymy, jak zachowają się bombki.
Aniu, dzięki U mnie ze śniegiem jak u Ciebie.
Agatko, dzięki
Sprawdza się przysłowie " potrzeba matką wynalazków "
Ta włóczka ma takie błyszczące nitki, niestety kolor wyszedł inny niż jest naprawdę.
Jeszcze nie opanowałam robienia zdjęć aparatem
Wianek już zrobiłam, ale coś mu brakuje, ale nie wiem co, muszę pomyśleć.
Tak mieszkają moje nowe kaktusy

Ogródek Iwony II 19:01, 10 gru 2018

Do góry
Lewkonię za rok znowu posieję

Przygotowania do świąt czas zacząć:
Jakieś pomysły na jemiołę ktoś ma?

Kiedyś będzie tu ogród 19:01, 10 gru 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Hahaha, jakbym moje karmniki widziała, czasem siedzę w oknie i się gapię jak kursują wte i we wte, bo a nuż coś fajniejszego w tym drugim zapodano I takie awanturnice i samoluby niektóre

Kurczaczek, jakiż piękny Ci on ten cypryśnik, szkoda ze taki wilgociolubny, bo mnie sucho...
Ja zachorowałam na jarząby (jarzęby?) i musowo nabędę wiosna jakieś ze dwa, trzy egzemplarze. Ostatnio natknęłam się na opis Toszki, ale jakbyś jakiś ciekawy wytropiła daj znać będę podglądać
Moniu natura ogólnie jest niesamowita. Można gapić się godzinami i człowiek cały czas się uczy.
Z dobieraniem do stanowiska to niestety tak już jest. U mnie w drugą stronę- nie wszystkie lubią mokre nóżki.
Co do jarzębów to jestem zakochana w szwedzkich. Wprawdzie mam narazie tylko jednego, ale wiosną przybędą następne. Kocham je za bezproblemowość, owocowanie i cudowne jesienne barwy... Ale może jakiś kolumnowy wskoczy ...

Ogródek Iwony II 18:55, 10 gru 2018

Do góry

Deszcz pada u mnie, ale zauważyłam, że jednak trochę werbeny nie zmarzło. Jednak zrobię sobie sadzonki.
Róż jeszcze nie okopczykowałam. W deszczu nie da rady. Traw nie wiązałam, chciałam czerwone kokardki, ale w mokre dni moze to wyglądać nieciekawie. Na razie dałam sobie spokój...
Dziś na chwileczkę wyszło słońce,

a potem znowu się zachmurzyło...
Pierwszy raz siałam lewkonie. Mimo mrozów, które były, one nadal kwitną. Są niesamowite

Kiedyś będzie tu ogród 18:55, 10 gru 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Witaj Aniu...Nie uwierzysz...Ty u mnie, a ja u Ciebie w ogrodzie wczoraj spędziłam całe popołudnie...doczytałam do 134 str...i odpadłam, bo zobaczyłam ile jeszcze mi zostało...Kiedyś, kiedyś podczytywałam Twój wątek, ale jakoś nie wiedzieć czemu zaprzestałam,,,i teraz znów zaciekawiła mnie Twoja historia powstawania ogrodu...a najfajniejsza sytuacja wyszła Ci z kompostownikiem...uśmiałam się...
Eliso daj sobie spokój z czytaniem, szkoda czasu. Z kompostownikiem... hm... ważne że skuteczne.

anabuko1 napisał(a)
Piękny ten cyprysik blotny. Nie znam tej roślinki.
Ależ miałaś ogniste niebo.
Aniu u mnie są takie cudowne wschody słońca. Szkoda tylko, że cały spektakl trwa zaledwie kilkanaście minut.
A zobacz jakie cudowne cypryśniki są w Bolestraszycach (fotka poniżej). Może skusisz się na jakiegoś- cudowne, majestatyczne drzewa.

Ogrodowy spektakl trwa ... 18:54, 10 gru 2018

Do góry
mira napisał(a)

Tak tak, powoli rozłażą się po domu wszelkie anioły i wianki.

Pierniczki też upiekłam.Dużo.

O jeżuniu ile foremek!
Ja poszedłem na łatwiznę - same gwiazdki upiekłem. Ale już kończę drugą turę
W ogródku emerytki 18:36, 10 gru 2018

Do góry
Dzisiaj padał pseudo śnieg, oczywiście zaraz topniał.
Wiatr znowu szalał
Ale udało mi się zrobić zdjęcie " pana sikorka "

Wrzosiec kwitnie

Ciemiernik rozwija swoje kwiatki.
To korale berberysu, szkoda, że kłuje, bo byłyby fajną ozdobą.
Słoneczny Ogród 17:45, 10 gru 2018
Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dziękuję Gosia, no jakoś tak samo wychodzi, ręka też się wprawia.

Nie wiem czy to już pokazywałam, ale zamówienia pod klienta są czasami,że hoho...

Łał szalejesz kobieto, jak zobaczyłam hurtowe ilośći wianków itd to pomyślałam, że handlujesz ładne cudeńka.

A ta bomba to z czego? ogromna

Też robiłam skrzaty i ze skarpet i wianki na kiermasz dzieciom do przedszkola
Ogród przydomowy - Hosty 15:20, 10 gru 2018

Do góry
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:05, 10 gru 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niby jesienno/zmowo a kolorowo Podoba mi się to rozwidlenie, chętnie bym u siebie takie widziała
Czy doświadczyłaś kruchości katalpy? Bardzo mi się podobają jej duże, sercowate, soczysto zielone liście, ale na moim wygwizdowie obawiam się, że mogłaby być zagrożona połamaniem.
Ogrodowe kreacje 14:44, 10 gru 2018

Do góry
O tak wygląda choineczka z szyszek modrzewiowych, robiona w zeszłym roku. W tym roku robię takie same, oraz ze sznurka spróbuję i z piórek Stożki już mam. Wstawiam również te szyszki pomyte, oczywiście garstkę, a tak to mam ich całe wiadro

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies