Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:39, 19 lis 2018

Do góry
Takie begonie o ciemnych liściach z eonium

Rycynusy i palmy

Abutilion

Ciekawe bodziszki np. kanaryjskie, ciekawe dalie wyłowione kolorem

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:37, 19 lis 2018

Do góry
Planowany efekt i rośliny, które chcę posadzić na rabacie egzotycznej.

Palmy, paprocie drzewiaste, kordyliny australijskie..

Phygelius

Trytomy

Eonium arborescens

Pasożyty w korzeniach roślin 08:05, 19 lis 2018

Do góry
adnawka napisał(a)
Dzień dobry, nie wiem czy to dobre miejsce na moje pytanie, ale dotyczy to gleby więc spróbuję. Na jednej rabacie, pod klonami (ale takimi najpospolitszymi-- sadzonymi jako zieleń miejska)pojawiają się niesamowite ilości "korzonków" oplatających wszystko co tam rośnie. Oczywiście rośliny ledwo co dychają. Za nim założyłam rabatę całą ziemię przesiałam przez sito, aby nie zostawić żadnych korzonków. Za rok było już troszkę, a po 2-ch tragedia. Te korzonki oplatają roślinę od góry. Jak wykopuję ,to główne kłębowisko jest na górze. To nie jest perz bo nie ma nic zielonego latem.
Tak wyglądają te korzonki, ale tego jest masa.
Z tego nic nie wyrasta tylko oplątuje rośliny.
Pytałam innych "ogrodniczek" ale nikt z tym się nie spotkał.
Pozdrawiam
Adnawka
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:49, 19 lis 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Anula... bo oplułam monitor celem głębszej moblizacji pokaże co eMuś dzisiaj robił... rurki wkopywał, wykorzystał fajną pogodę jaka się zrobiła po nocnych przymrozkach, stwierdził, że wiosną będzie mniej..

dobrze, bo trawnik planujemy zakładać w przyszłym roku, po tych wszystch pracach, czyli pewnie jesienią...

wow i wszystko łopatą ? pozazdrościć powera jesiennego...
a niedawno jeszcze problemy z reka miał chyba rozruszać postanowił

Monia81 napisał(a)

...a wodę też będziemy wykorzystywać z mauzerów buziaczki

oczywiście prośba o obfocenie rozwiązania z mauzerami też mam taki na deszczówkę i się zastanawiał co Twój Em wykombinował...
Ogród potrzebny... „na już” ;) 06:42, 19 lis 2018

Do góry
Wiosna 2017 cd...

W pewnym momencie powstał taki zryw, że rąk zaczynało nam brakować.
Chyba nie wspominałam, że wszystko robimy sami, czyli zestaw „Ja i Mój” - albo inaczej... „Mój i Ja”
Aaaa... skłamałabym... Pan koparkowy wykopał nam dziury pod fundamenty, szambo i studnię chłonną, ale to tylko dlatego, że nigdzie nie chcieli nam koparki wypożyczyć
I proszę nas nie żałować - jacy to oni biedni, utyrani, od świtu do nocy na budowie. Pewnie plecy bolą...odciski, połamane paznokcie... to już słyszałam
Robimy, bo lubimy. To nam sprawia frajdę, daje dużo satysfakcji, jesteśmy z siebie dumni i to wystarczy. Koniec, kropka.

Wracamy do ogrodu...
Powstaje rabata na zewnątrz, przy drodze dojazdowej. Z założenia ma być bezobsługowa. Jałowiec płożący 'Wiltonii’ + ’Limeglow’.

Jako żywopłot, tło dla... chyba trawnika, bo na tym etapie dalej miały być tylko tujki i trawa , wyrosły pasy z żywotnika olbrzymiego ’Kórnik’.

Gunnera - parzeplin 00:55, 19 lis 2018

Do góry

A u nas – tak! Główny konstruktor zmajstrował taką chatkę: od wewnątrz agrowłóknina, na zewnątrz- folia bąbelkowa- wszystko- pojedyncza warstwa. Daszek otwierany, obity czarną flizeliną- kilka warstw. Dostała kołderkę z kilku worów liści, podsuszanych w piekarniku( zgłupiałam już chyba do reszty) , plus – trociny i słoma. Wyczytałam ,że dobrze jest potraktować środkiem grzybobójczym, no to wysłałam e Ma na zakupy W ogrodniczym , od miłego pana, który sam hoduje gunnerę, dowiedział się, że Topsin , owszem dobry preparat, ale już za późno aby go stosować! Doradził, aby liście wymieszać z węglem drzewnym – toteż tak zrobiliśmy. Prawdę mówiąc, nigdy wcześniej o tym, nie słyszałam, nie czytałam.... Obcięte liście zabezpieczyłam maścią funaben. Czy dobrze zrobiłam? Chyba nie zaszkodzę? Z jednej strony, dzielę się nowo nabytymi wiadomościami, z drugiej – proszę bardziej doświadczonych o opinię. Czy wszystko zrobiliśmy jak należy? Jeśli nadejdą silne mrozy- czy i ewentualnie jak/ czym ją jeszcze docieplić? Wymagająca jest ta Księżniczka! No ,niechby spróbowała się nie odwdzięczyć

PS A obok roślinki , nakryte doniczkami, wypełnionymi liśćmi- według Toszkowego pomysłu

Ogród z widokiem na jezioro 23:58, 18 lis 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Jesienna perspektywa

Piękny rudo - miedziany ogród!!!
Za drzwiami do ogrodu... 23:30, 18 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Żaden spray by tak nie udekorowal kwiatów. Oglądałam dzisiaj swoje zmrożone trawy nie robiłam fot bo śnieg sypał. Kłosy traw traw misternie zmrożone. Pięknie.

Jeszcze chciałam się dowiedzieć ile ta kupa obornika pieczarkowym kosztuje?

Tak mróz pięknie malujeJa dzisiaj nie byłam w ogrodzie.Jutro zobaczę co śnieżek nawyprawiał.

W sprawie obornika odpiszę na priv.

Szmaragdowy Zakątek 22:49, 18 lis 2018

Do góry
W sobotę byłam na spotkaniu klasowo-urodzinowym. „Klasowym” bo właśnie mija 35 lat jak skończyliśmy podstawówkę, a „urodzinowym” dlatego, że wszyscy w tym roku odnotowaliśmy zmianę kodu na „50” z przodu.
Na spotkaniu królowały: wyśmienita zabawa, ogromne ilości śmiechu i dobrego humoru, bezcenne wspomnienia oraz …urodzinowy tort (którym właśnie zamierzam się pochwalić, ponieważ to dzieło moich rączek, miksera oraz piekarnika).

Tort wyglądał jak wyglądał, a smakował tak, że z 6-kilogramowego ciasta został jedynie niewielki kawałek, który został dziś zawieziony do szpitala dla naszego klasowego kolegi, który właśnie tam „wylądował” na kilka godzin przed naszym spotkaniem.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:40, 18 lis 2018

Do góry
effka napisał(a)
Brrr. Sadzenie skończone. Wprawdze jeszcze czeka na mnie trochę roślin u znajomej m.in. jeżówki ale nie wiem czy wezmę, za zimno na szaleństwa w ogrodzie.
Tu choinowa:

Ladnie wygladaja w przyszlym nie ale na wiosne 2020 mozesz je przyciac aby zgestnialy. Jeszcze je doczytalam co to za trawka z przodu posadzona
Malutki pod lasem 22:25, 18 lis 2018

Do góry
W ogrodzie nic się kompletnie nie dzieje tak jak pisałam. Dziś spadł pierwszy śnieg.

To, że gracki kwitną, to już mi się zdarzało. ale ML, pierwszy raz. Kłosy pojawiły się jakiś tydzień, dwa temu.
Malutki pod lasem 22:16, 18 lis 2018

Do góry
Och, znowu jestem w niedoczasie
Dni mi uciekają, w pracy młyn, M chory i nie za bardzo wiadomo co mu jest. Gotuję aktualnie papki jak dla niemowlaka
Ogród leży odłogiem, dziś starałam się zadołować choć część doniczek, tulipany nie wsadzone... Ech... życie.

Asiu, na rower trochę się pogoda skiepściła, ale w poprzedni weekend byłam w równie pięknych okolicznościach przyrody, pod Babią Górą znowu

Bogdziu, chyba w dzisiejszych czasach jakoś wczystkim dni się kurczą niestety...

Reniu, odpozdrawiam
Spotkanie bardzo szybkie, powiedziałabym nawet przelotne, ale miło było zobaczyć Twoją buźkę
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:10, 18 lis 2018

Do góry
I nawet trochę róż kwitło:

Ale po dzisiejszej nocy i -7C niestety jest już totalnie po nich...
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:48, 18 lis 2018

Do góry
A jeszcze chwilę temu tak prezentował się nasz listopadowy ogród:

Moja działka na Dębowym Lesie 21:44, 18 lis 2018

Do góry

I ciemiernik kwitnący tuż przed padającym śnieżkiem
Moja działka na Dębowym Lesie 21:40, 18 lis 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Witaj Aniu Jestem na bieżąco z nowinkami z Dębowego Lasu
U Ciebie jest już pełna głowa pomysłów? Wygląda, że wiosna będzie należała do Ciebie. Będę śledziła Twoje poczynania
Gratuluję i trzymam kciuki

Oj , ja normalnie się nie wyrabiam ostatnio na zakrętach przez tą szkołę .
Od czwartku do dzisiaj włącznie,,czasu ,,zabrane.
A jeszcze dzień musimy poświęcić z mężem aby wybrać z tych 34 a korzenie pozostawione, gałązki.
Jeszcze ten staw ma być wykopany, jeszcze nowe miejsce na na warzywnik trzeba wytyczyć i obornik przywieść i rozłożyć..jeszcze,,trochę rzeczy,,a nawet pory jeszcze na grządce mam nie wykopane..ech..
Moze jeszcze pan nam to wszystko w tym roku zaorze.

Kilka pomysłów jest,,a resztę może przez zimę przyjdzie.Ale chętna jestem na podsunięte pomysły obsadzenia i zagospodarowania stawu, np.
Dziękuję i pozdrawiam. :0

Popołudniu już u mnie śnieżek padał.
To ostanie zdjęcie przed śniegiem

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:35, 18 lis 2018

Do góry
Pruszy u nas pierwszy śnieżek...

Ogród Muszelki 21:26, 18 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wczoraj u mnie był pierwszy przymrozek. Rzucił cukier puder na moje żurawki

Piękne te pudrowane żurawki.
U mnie też był.
Ale czasu nie było na zrobienie jakichkolwiek zdjęć.Cały weekend to szkola.
Słoneczny Ogród 21:21, 18 lis 2018

Do góry
effka napisał(a)
Daria, bajkowy Twój polukrowany ogród Zmrożone jeżówki trzymające jeszcze kolor piękne.

Dziękuję, lubię bardzo ten pierwszy szron, jest tak bajkowo wtedy.
Jeżówki młode i dlatego tak późno się zebrały.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:20, 18 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Tak jak jakby wszystko się zatrzymało.

Mam wrażenie, że wszystko pędzi. Dopiero co były Zaduszki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies