Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 09:51, 07 sty 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Powojnik JP II ma oszałamiające wielkością te kwiaty,
tajga natomiast ten wzór i tą złożoność ma cudną

To prawda ,Ja lubię takie różne piękne clematisy

Clematis Etoile Violette - dla mnie jesden z piękniejszych i bardzo obficie kwitnących
ogród (nie)Mocy 09:49, 07 sty 2019

Do góry
Hej Basiu Swietne plany. Masz fajną pomoc

Tak sobie oglądam ten plan i zastanawiam się, czy warzywnik musi być pod płotem, bo piszesz, że może mieć tam mało światła. A czy nie mógłby być z boku tarasu? Wtedy byłby mniej na widoku, bo nie masz tam żadnego okna. Bo pod płotem byłby bardzo blisko tarasu.Albo z przodu domu, pod oknem kuchennym? 4x8 m to wcale nie tak mało. Zaznaczyłam te miejsca na czerwono.

Przejście między żywopłotami do garażu pomiędzy żywopłotami jest fantastyczne Zaznaczyłam je wykrzyknikiem żywopłoty mogłyby mieć wtedy różne wysokości. Ten kawałek zakrywający garaż mógłby być o wiele wyższy, a wrażenie nie byłoby tak klaustrofobiczne.

Sezon 2017 u Hanusi 09:32, 07 sty 2019

Do góry
Irenko, Basiu, dziękuję za odwiedziny. Fajnie z rana znajomych zobaczyć! Dla Was pierwiosnki z lasu.
Moja działka na Dębowym Lesie 09:19, 07 sty 2019

Do góry

Nowa12 napisał(a)
Bardzo Ci dziękuję. Piękne masz te powojniki. Jan Paweł też mi się bardzo podoba. Potrzebowałabym chyba właśnie białego, obowiązkowo Twojego Ville de Lyon (ten jest bezkonkurencyjny) i jakiegoś fioletowego. Wpadł mi w oko jeszcze Cloudburst albo Morning Sun - chyba są podobne.
Masz je może albo miałaś?

Ależ proszę. Ville de Lyon i JP II to cudne powojniki.
Zaraz ich będzie mnóstwo po sklepach.I fajnie wiedzieć już jaki się chce.
Cloudburst albo Morning Sun nie miałam i nie mam.Ale już zrknęlam też piękny

Gosialuk napisał(a)
O ja na tego powojnika z małymi białymi kwiatuszkami poluję. Dobrze, że go przypomniałaś, to go do listy dopiszę.
U siebie mam na razie tylko dwa powojniki. Twoje piękne, widać dobrze im tam.

Na tego górskiego ??
Bujnie rośnie i kwitnie.Tylko 2 powojniki ?? Ja sama nie wiem ile ich dokładnie ich mam.
Ale kilkanaście jest.

Powojnik Minister.Piękne wielkie kwiaty

powojnik Polish Spirit

Clematis atragene Maidwell Hall- kwitnie wcześnie już kwiecień - maj

ogród (nie)Mocy 08:57, 07 sty 2019

Do góry
Zana napisał(a)
Ja się na planowaniu nie znam, ale pozwolę sobie na dygresję, a co tam.

Asiu, Twoje zaokrąglone żywopłoty to bardzo fajna koncepcja, ale mnie się wydaje, że tu jest ogólnie za mała powierzchnia. Cała ta część jak ją Dragonka określiła "ogrodu głównego" ok. 200 m2. To nie jest dużo jak na trawnik i rabaty. Dlatego ja bym poszła jednak w tło żywopłotowe wzdłuż linii dróg. Mój rysunek jest bardzo mocno nieudolny, ale zaznaczyłam pomarańczowy prostokąt jako wysoki żywopłot zasłaniający garaż i kawałek drogi, a potem ciemnozielonym niższe żywopłoty. Placyk wypoczynkowy w cieniu zrobiłabym tam gdzie fioletowy prostokąt (może stolik i foteliki, ławeczka, hamaczek, co tam Dragonce się zamarzy).
Niebieska nieudolna linia (no nie umiem kurcze) to tylko taki symboliczny zarys linii oddzielającej trawnik i rabaty. Chodziło mi bardziej o koncepcję, tu na pewno trzeba wprawnej ręki "paintowej".
Warzywnik w tej sytuacji też bym zrobiła w tym miejscu gdzie go narysowałaś.

Śnieg chyba można byłoby odgarniać na drugą stronę drogi i jednej i drugiej, czyli co i niejako w granicę sąsiada. A żwirowe placyki za żywopłotem wydają mi się zmarnowaną powierzchnią i tak małego ogrodu (wybacz Asiu słowo "zmarnowaną").
Do składzika można przechodzić wzdłuż lewej strony garażu albo zrobić "tajne przejście" za fioletowym placykiem. Kompostowniki umieściłabym może w prawym górnym rogu działki, skoro nie można tam przenieść blaszaka.

[g[/img]

hehe, głos rozsądku jak mówi Asia, zawsze mile widziany.

I na przyszłość, w ogóle nie musicie się zastanawiać, czy powiedzieć, czy nie, bo się obrazi albo co...nieee, ja o nic się nie obrażam, wręcz przeciwnie, cenię sobie bardzo odmienność opinii, bo i szersze spojrzenie fajne jest. A ja jak wiecie, od dwóch lat tylko płaczę i wzdycham patrząc na ten mój beznadziejny układ i nic jeszcze nie wymyśliłam.

Tak, te okręgi to mnie się bardzo spodobały, bo chciałam trochę ukryć wielkość albo raczej 'małość' ogrodu. Faktem jest, że po tym co napisałaś postanowiłam odstawić na chwilę moje subiektywne uczucie zachwytu nad Asi koncepcją i spojrzeć chłodnym okiem widza- może i to prawda, że okrąg za duży nie jest, i trochę zabiera powierzchni z ogólnej trawnika.
Ale żwirowe placyki w narożniku chyba by sie sprawdziły bo śniegu u nas naprawdę potrafi dowalić i lezy często w kwietniu jeszcze.
ogród (nie)Mocy 08:56, 07 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
może gdyby w trawniku zrobić na środku taki kwadracik z macierzanki np.

a w trawniku dookoła mogłyby rosnąć krokusy lub narcyzy, tam jest sporo miejsca 4/8 m to ładny kawałek

Piękne to jest. Aż się rozmarzyłam.....
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:49, 07 sty 2019

Do góry
No nie, zapach jeszcze nie
U mnie dziś ma być słonecznie ale tylko 2 na plusie, a mnie już łapki świerzbią do ogrodu
Plany ambitne na ten rok, ciekawa jestem ile się uda zrobić...
1. trawnik do regeneracji
2. pergola
3. wodospad
4. dokończyć garaże
5. budki lęgowe dla ptaków
6. nowy image psich bud
7. przesadzanie i dzielenie

to priorytety..

maruny u mnie zieloniutkie

i zaskoczyła mnie trybula leśna, mam ją od Danusi, to normalne, że jest zielona???

ogród (nie)Mocy 08:46, 07 sty 2019

Do góry

o kurczę, chwilę mnie nie było a tu takie propozycje! Już się wygrzebałam ze śniegu i dotarłam do cywilizacji ( wczoraj umierał mój kręgosłup po odśnieżaniu, nie byłam w stanie ruszać niczym )

Asiu wiesz, że Ty zdolniacha jesteś jakich mało?
Przesunięcie okręgu zrobiło spora różnicę bo warzywnik czy malino-borówki pod tym płotem chyba najlepiej pasują, trochę z głównego widoku zejdą. Nie wiem tylko czy nie za dużo cienia będą miały.. ale to już pikuś jest.

makadamia napisał(a)

Jedyna wątpliwość jaką z tym mam, że ten "dzióbek", gdzie się kółka stykają, wypada naprzeciwko tego głębszego tarasu i nie jestem pewna, czy to będzie dobrze wyglądało (tam, gdzie zaznaczyłam strzałką).

Basiu, jakby się dało zrobić zdjęcia ogrodu tak jak go widzisz z dwóch punktów: środek drzwi tarasowych i środek tej drugiej części (początek strzałki). Po trzy z każdego punktu: na wprost, na lewo i na prawo. Da się?

ee nie kumam.. tego drugiego ujęcia. I to pierwsze tez musze chyba sprostować- ja mam drzwi wyjściowe na taras z boczku- o tu będzie widać nawet czerwoną strzałką udało mi się zaznaczyć :

Ale Tobie chodzi zapewne o widok z miejsca gdzie siedzimy przeważnie, czyli od środka tych krzesełek ze stolikiem? Czy raczej jak to widać gdy stoję pośrodku tego potrójnego okna? Na chwilę obecną będzie widać tylko śnieg bo u nas biało całkiem, ale zrobię zaraz po powrocie z pracy i tak.
Kiedyś będzie tu ogród 08:11, 07 sty 2019

Do góry
anka_ napisał(a)

U mnie trzy dni temu była akcja odkażania (zdążyłam przed śniegiem). Ogromnie ważna przy tak dużych skupiskach ptaków. Pamiętajmy, że to zwiększone ryzyko przenoszenia chorób i szkodników. Ważne dla skrzydlatych, ale i dla nas. Pomagajmy tak, żeby nie szkodzić.

Aniu, napisz coś więcej, ptaków u nas coraz więcej, czy też powinnam jakoś zadziałać?
Sezon 2017 u Hanusi 06:08, 07 sty 2019

Do góry
Koniec świątecznej laby! Do roboty! Tylko jak się zmobilizować?

Ja na pierwszy ogień wybieram spacer z przyjacielem. Tylko niech się obudzi, śpioch jeden. A ja tymczasem kawusi ę poiranną i podgląd na ulubione forum.

Miłego tygodnia!

A na zachętę, mpoje archiwalne fotki z kwietnia.

Ogród Basi 01:06, 07 sty 2019

Do góry

Odświeżony na sylwestra stroik.
Ale już do rozebrania bo sypie się okropnie.

Ogród Basi 01:03, 07 sty 2019

Do góry

Ogród Basi 00:58, 07 sty 2019

Do góry
Wczoraj zrobiłam małego krasnala. Oto on, ten na dole. A dzisiaj dorobiłam jeszcze dwóch krasnali. I jeszcze temu wczorajszemu zmieniłam nóżki. Takie długie chyba zgrabniejsze. I jeszcze gwiazdki i takie tam...

Ogród Basi 00:47, 07 sty 2019

Do góry

Ogród Basi 00:42, 07 sty 2019

Do góry

Ogród Basi 00:39, 07 sty 2019

Do góry
Na tarasie.

Ogród Basi 00:36, 07 sty 2019

Do góry
Stołówka dla ptaszków. Bar "Słoninka". Czynny od 7,00- 16,00. Jest jeszcze drugi bar " U Jasia". Też czynny podobnie jak " Słoninka". Tylko trzeba odświeżyć napisy bo jeszcze " klienci" nie trafią.

Ogród Basi 00:30, 07 sty 2019

Do góry
Kilka zdjęć z dzisiejszego ogródka. Nic się nie dzieje. Ogródek śpi.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:14, 07 sty 2019

Do góry
Poczyniłam sobie taki mały projekt nowego oczka przed serbami i nutkajskim, wstępna wizualizacja

Naniosłam to co jest jak urośnie i roślinki w linii brzegowej
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:13, 07 sty 2019

Do góry
Na dobranoc fotka ze starego ogrodu.
cdn.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies