Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:07, 17 lis 2018

Do góry
A dzisiaj nie pozostaje nic innego jak tylko wygrzewać się na słoneczku
Dobrze ze swieci
Przerwa na kawę... 08:28, 17 lis 2018

Do góry
Lucy, Ewcia dziękuję za tropy. Będę w wolnej chwili sprawdzać co to za panny. Na razie zaliczyłam 1 przymrozek.
Duże pole do popisu 07:43, 17 lis 2018

Do góry
I może jeszcze na koniec jesienna fotka mojej kochanej córci dzielnej małej ogrodniczki, która mi pomaga w pracach albo przynajmniej dotrzymuje towarzystwa Z każdym rokiem "przybliża się" do nas lasek brzozowy.

Ukojenie 07:43, 17 lis 2018

Do góry
I

Kopczykowalam nowe roze piaskiem - tym z wykopkow do studni.

Ukojenie 07:41, 17 lis 2018

Do góry
I takie z okien:

Duże pole do popisu 07:32, 17 lis 2018

Do góry
Tutaj kolejna część działki, na której rośnie przed świerkami żywopło(cik) z dereni, hortensji Limelight, miskantów Gracillimus.

Wiem, nie powinny rosnąć w trawie ... Pracuję nad tym, ale u mnie glina i można przekopywać tylko wczesną wiosną i mokrą jesienią

Udało mi się przekopać rabatkę przy miskantach. Tzn. może jeszcze nie do końca

Przed miskantami rosną hortensje Diamant Rouge. One również pięknie przebarwiają się jesienią.
Duże pole do popisu 07:28, 17 lis 2018

Do góry
Na trawniku miałam katalpę, ale tak mnie wkurzała, że ją oddałam i wiosną posadziłam sadzonkę dęba czerwonego. Jesienią rzeczywiście okazał się czerwony, długo trzymał liście.

Duże pole do popisu 07:26, 17 lis 2018

Do góry
Część działki z warzywnikiem i żywopłotem z hortensji Vanille Fraise. Tutaj pozbyłam się szmaty, przekopałam, dosadziłam rozplenice i jeżówki. Ale jeżówki będą przesadzone - urosły potwory i będą lepiej wyglądały gdzieś w grupie.

Duże pole do popisu 07:18, 17 lis 2018

Do góry
Coś dla fanów kulek Kiedyś dostałam sadzonki bukszpanów, a że nie miałam gdzie posadzić, to posadziłam tymczasowo przy domu. Na razie sobie rosną, nie wiem, co z nimi dalej zrobię. Ćmy tfu tfu tfu na razie do mnie nie dotarły.
Duże pole do popisu 07:17, 17 lis 2018

Do góry
Tutaj widać żywopłocik z berberysu. Posadzony w październiku (co 25 cm), mocno przycięty. Posadzony w rodzimej glebie przekopanej z kompostem. Przyznam się, że już nie miałam sił i tak mnie kusiło w sierpniu spryskać ten pas jakąś chemią. Ale wzięłam się w garść, przekopałam zielonym do dołu, potem kolejny raz z kompostem. Jak zobaczyłam potem, ile dżdżownic pracuje w tej ziemi, to wiem, że warto było. Mam nadzieję, że ten żywopłot się przyjmie, bo jak przyjechały te berberysy, to naprawdę były takie piękne, kolorowe, żal było ciachać

Zielona przestrzeń 07:16, 17 lis 2018

Do góry
U mnie dzisiaj pierwszy przymrozek (-5) i świat z samego rana wygląda tak...

Duże pole do popisu 07:12, 17 lis 2018

Do góry
PS. te czarne słupy to tymczasowa bariera, by mi zabłąkani kierowcy nie wjeżdżali na rabatę.

Fotki z sezonu. Największy hit, jeśli chodzi o rośliny to kocimiętka. Wsadziłam 10 biedaków wyhodowanych z nasionek, a teraz mam 10 potworów, które będę dzielić wiosną. Kocimiętka kwitnie u mnie od wczesnej wiosny do teraz. Startuje szybciej niż lawenda.

Duże pole do popisu 07:06, 17 lis 2018

Do góry
Tak to wygląda teraz (tzn. fotka z września)

2 lustrzane rabaty:

środek (ilości dotyczą jednej rabaty):
2 miskanty chińskie Silberfeder – super się przyjęły i widać, że im dobrze u mnie
4 hortensje bukietowe Vanille Fraise – obok miskantów, niestety zostały połamane przez sarny, ale rosną, więc daję im szansę
5 kocimiętek wyhodowanych z nasion – wzdłuż chodnika – wejścia – mają stworzyć niebieski łan, będą dalej sadzone
1 berberys Pink Queen – za bukszpanami, piękne pstrokate listki, dzielnie zniosły tegoroczne upały
3 bukszpany kulki z własnych sadzonek
14 żurawek (Berry Smothie, Green Spice) – będę je rozmnażać i wypełniać wolne miejsca

Pod oknami:
hortensje bukietowe Polar Bear, dwie kulki bukszpanowe (mają być takie dwie duże kule przy wejściu), tytoń ozdobny, który się sam rozsiewa, lawenda – do przesadzenia w 2019, będzie zastąpiona kocimiętką;
hortensje zaskoczyły mnie pięknym przebarwieniem jesiennym liści – moim zdaniem ładniejszym niż Limelight, które mam w innej części ogrodu

Przejście do sadu, którego nie widać :
1 lilak Mayera Palibin na pniu, przy kuchennym oknie, podsadzony żurawkami Midnight Rose i chyba Jade Gloss
1 śliwa wiśniowa Pissardi, jeszcze nie wiem, czym ją podsadzę

A tak to ma wyglądać, chociaż w bordowe żurawki jeszcze coś wsadzę, tylko nie wiem co. - w kolejnych latach roślinki będą rozmnażane i dosadzane - tutaj mam na myśli żurawki i kocimiętkę. Reszta urośnie.

Duże pole do popisu 07:01, 17 lis 2018

Do góry
A teraz pismo obrazkowe Przedogródek wyglądał kiepsko. Całość 60m2 była wczesną wiosną przekopana i przykryta kartonami, na to kora. Dzięki kartonom pozbyłam się większości chwastów, a resztę całkiem łatwo się usuwa.

Ukojenie 06:46, 17 lis 2018

Do góry
I minus 4 po godzinie 6.30. bialo
Oczko

Lukowa

Potencjalna brzozowa

I brzozy - mam nadzieje ze przetrwaly noc bez uszczerbku
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:59, 16 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Dzięki wielkie Anitko za głos rozsądku Przekonałaś mnie. Mam prośbę - możesz mi podesłać na priv namiar na te pułapki. Wczesną wiosną zakupię i zawieszę w ogrodzie. Jak myślisz miejsce umieszczenia tych pułapek w ogrodzie dowolne czy raczej gdzieś w pobliżu bukszpanów?
Pooglądałam u Ciebie ten perfekcyjny porządek w cudnym jak zawsze o każdej porze roku ogrodzie... Ech powzdychać można o kompleksach nie wspomnę A kamienne wykopaliska rewelacyjne! Wyglądają tak jakby od zawsze były w Twoim ogrodzie
Pozdrawiam cieplutko
Prymule kwitną nic nie robiąc sobie z pory roku

Namiary podeślę.
Powieś w okolicy bukszpanów ( do 5 m) na wysokości 2-2,5 m, jak będziesz miała nalot (czego ci nie życzę) to cały ogród będą oblatywać. Ja wieszałam na gałęzi drzewa. Na razie dały sobie na wstrzymanie, tak od około miesiąca. Do wiosny będzie spokój.

Gosiu do perfekcji daleko, ale kadrowanie daje świetne efekty.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:43, 16 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie chcę Cię kolejny raz zmartwić, ale sama się dowiedziałam ostatnio(ktoś mi uświadomił), że ten właściwy czas europejski to jest ten zimowy właśnie
Wierzba odbije nawet z gałęzi wbitej w ziemie bez korzeni. My dwa sezony temu wbiliśmy w ziemię wierzbowy pal, ucięty z obu stron i dziś już mamy piękne drzewo, od korzenia odrośnie jak topola.
Sylwia! Po raz ostatni zegarki będą przesunięte w Europie w 2019 roku. Poszczególne kraje będą same mogłyby decydować, czy wolą na stałe funkcjonować według czasu letniego, czy zimowego (czasem „wyjściowym”, zanim wprowadzono zmianę czasu, był czas zimowy). Muszą to jednak zadeklarować do końca marca 2019 roku. To właśnie 31 marca, ma się odbyć ostatnia obowiązkowa zmiana czasu. Potem kraje, które zdecydują się pozostać przy czasie letnim, nie będą już przesuwać zegarków, a te zorientowane na czas zimowy zmienią go jeszcze raz 27 października 2019 roku. Potem zmiany nie będą już możliwe. Z tego co
pamiętam w Polsce mamy zostać przy czasie letnim

Co do wierzby to wiem, że wystarczy wbić kawałek gałązki i już się ukorzenia. DO tej pory moja wierzba była mocno cięta każdej jesieni aby ograniczyć ilość liści w oczku. Na wiosnę pięknie odbijała ale z pnia. Od korzeni nie było żadnych odrostów.
Mam nadzieję, że jakoś ją opanuję
Tak to jest jak jak człek zakładał ogród nie mając praktycznie żadnej wiedzy. Dzisiaj wiem, że nigdy bym jej tam nie posadziła
Firletkę zostawiam - jeszcze kwitnie na ogrodzie z samosiejek

Miłkowo - sezon 2016-2022 23:39, 16 lis 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Milus tez w tym roku przycinalam brzozy bardzo wyrosly. W przyszlym roku trzeba by bylo juz podnosnik z koszem zamowic, a nie ma jak wjechac.
Mialam takich 2 sprawnych chlopakow i po przycinali. Mjelilam w rozdrabniarce przez 3 dni. Wrzucilam do kompostu. Czesc zostawilam na podsypke.
Lisci tez duzo tez dalam do kompostu zmieszalsm z trawa.

Milus czy to dalie takie piekne poznaje po liscisch, bo piszesz o rudbekiach moze zle zrozumialam.
Jaka nazwa tej dalii/rudbekii bardzo ladna.

Na wiosne wg wskazan hakome posadze i bede podlewala, chociaz moje sa podlewane nie wiem dlaczego tak powoli rosna. Zienie im miejsce i bede podlewac.

A co to za drzewo to dab? Taki ogromniasty. Nie podcinsliscie od dolu i takie sa efekty. Roboty od groma z tymi przycinkami.

Pozdrawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:23, 16 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dzięki Małgosiu za instrukcję szczepienia, poczytam sobie jeszcze, może kiedyś pobawię się w takie eksperymenty.
Powiem Ci, że ja ze strachu przed ćmą raczej nie pcham się już w bukszpany. No ale mnie łatwo bo mam ich niewiele i właściwie nawet jak ich nie będzie to nie. Kontroluj swoje bo takie okazy - strach pomyśleć.
Asia! Polecam zabawę w szczepienie, bo potem satysfakcja spora
Co do bukszpanów... Dostałam nie tak dawno takie trzy okazy Na razie zadołowane w ziemi (a wcześniej obejrzane skrupulatnie)
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:18, 16 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Chyba robal to kruszyca złotawka.. Ania z lasu kiedyś fajnie pokazała wszystkie pędraki.

Cytuj do woli.. takie moje przemyślenia.. jak widać nie tylko moje

Wierzba odbije, ze wszystkiego.. i nie chciałam cię martwić..
Aniu, Toszka potwierdziła tożsamość tego tłuściocha, że to faktycznie kruszyca złotawka. Dorosły bardziej urodziwy niż ten małolat

Długie przemyślenia czasem trudno ująć w kilka słów - a Ty zrobiłaś to perfekcyjnie
Co do wierzby... może ją potraktować preparatem do przyspieszenia rozkładu pni pozostawionych w ziemi (kiedyś o takim czytałam - jest podobno ekologiczny)

Rozchodniki zostawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies