Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:23, 14 lis 2018

Do góry
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:15, 14 lis 2018

Do góry
Jesiennie już...
Ogród do odnowy 12:52, 14 lis 2018

Do góry
Wykopałam wszystkie opieńko podobne grzyby, i teraz w wiadrze czekają na spalenie

Wypożyczyłam nową książkę o ziołach (Siła ziół) i wyczytałam, że grzyby nie znoszą tymianku? Może te w ogrodzie też ograniczy

Moja ostoja 12:42, 14 lis 2018

Do góry
mirela napisał(a)

Oj, nie wszystkie miskanty. Są takie, które tworzą podziemne rozłogi - np. cukrowy.
Tutaj 7-mio letni gracek czeka na podział (te dwie najwyższe kępy):

Dzięki Mirelko za sprostowanie
Rzeczywiście, kiedyś czytałam o jego niesamowitej ekspansywności i chyba dlatego w ogrodach Ogrodowiczan raczej nie występuje.
Piękne masz te Gracilimusy
Napisz później jak sobie poradziłaś z ich podziałem. Ja, tzn. mój eM będzie dzielił zebrinusy. Ale są trochę „chudsze”
Pozdrawiam
Pszczelarnia 12:20, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Facelię siał eM. jakoś na początku września. Ona szybko wschodzi.

Wiosną możesz wysiać facelię albo łubin, koniczynę. W zasadzie wszystko.

Motywuję się wciąż. Przede mną jeszcze wiele prac: coś wykopać, coś zakopać, polatać z grabiami, poobcinać to i owo i zaordynować kolejny (3 kompostownik).

Bo te nie są wystarczające:

Dzięki za info. Tak czy siak, przegapiłam to jesienne wysiewanie. A szkoda ale się nie wyrobiłam. Wiosną muszę się sprężyć. Będzie ciężko, bo u mnie wiosną najwięcej prac z porządkami, bo jesienią staram się jednak zostawić na rabatach liście i igły dla ochrony.
Myślałam że posadzę jeszcze dwa buki, ale już się nie napinam. Jak się uda to dobrze, jak nie to posadzę wiosną. Póki co zadołowałam z doniczkami i przyglądam się czy to dobra miejscówka
Kompostownik masz imponujący. Sporo jabłek widzę. Nie boisz się że zakwaszą? Mam nadzieję że nie wyskoczyłam z tematem z kosmosu ale chyba o tym nie pisałaś.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:37, 14 lis 2018

Do góry

prawy bok ganku

czerwiec

po przerobieniu chodnika została poszerzona do samego krawęznika
maj 2017

W tym roku irysy już prawie nie kwitły, goździki przeniosły się gdzie indziej same. Jesienią kwitnie tu tylko różowa, wysoka chryzantema.
Czyli do zmiany.
Ogród Małej Mi 2017 11:34, 14 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Wzięła i zdechła.. wiec co było zrobić? Łopata i wio.. a korzonek miała zacny.

Kocimiętka.. chyba jedna z najfajniejszych...

Znam jej nazwę Purple Haze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:18, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Uprasza się o szczegóły. Brzmi dobrze. Przeróbki są fajne.

Ewo przed gankiem jest rabata gdzie rośnie ogromna kula bukszpanowa, juka karolińska chryzantema i róże. Wszystko dosadzałam do rosnących irysów bródkowych, dosiałam goździk brodaty i dosadziłam fiołki, orliki same się wsiały, ale z biegiem lat irysy się wyrodziły, goździki też, i trzeba coś tam z tym zrobić, może odmłodzić, może dosadzić....sama nie wiem. Musi być coś co walory estetyczne podniesie, a czego w razie remontu nie będzie mi żal.
Fajnie jest wiosną i wczesnym latem, czyli do czerwca, a potem straszy, wystawa południowa, patelnia i sucho, bo w gruncie są tony dachówki cementowej w częściowym rozkładzie. Dachówka w sumie robi za drenaż bo odprowadzenie wody z rynny też jest na tą rabatę. Do kompletnej przeróbki włącznie z gruntem po remoncie domu, ale póki co muszę tam coś poprawić.
Dachówki wieki temu ułożyła tam babcia bo błoto było, ale glina łyknęła wszystkie. Kiedyś na całym podwórku był kurnik i ani źdźbła trawy( czasy mojego dzieciństwa) po deszczu przejść się nie dało, bo się człowiek ślizgał. Ułatwiała sobie życie jak umiała.
Potem my pozmienialiśmy, teraz znowu jakiegoś liftingu potrzeba
Tu na fotce z marca 2016 roku po wzięciu w ramy i dosadzeniach

na lewo od buksa

na prawo od buksa

maj 2016
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:14, 14 lis 2018

Do góry
ivo napisał(a)
I LISTOPAD - czyli miesiąc później mamy już jesień w pełni

sorry jeszcze raz bo coś źle zacytowałam

ps no niestety pytam co to za trawka ale próbowałam znaleźć. Ja czytałam od deski do deski.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 11:12, 14 lis 2018

Do góry
ivo napisał(a)
I LISTOPAD size=640x426]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/176/1762836/original.JPG[/img]

Cudowne widoki. Fajnie, że jeszcze coś pokazujesz. Zdjęciami udowadniasz, że jak się dobrze zaplanuje rabaty to i jesień a nawet zima może być niezwykle atrakcyjna.
Przypomnij proszę co tam posadziłaś. Jakąś molinię? nie pamiętam i nie mogę odnaleźć.
Kiedyś będzie tu ogród 11:06, 14 lis 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

To tresowany chyba , u mnie jak się pojawia to nawet nie da sobie zrobić fotki z daleka , nieśmiały jakiś

Aniu, takie cuś wyrosło mi w palecie z truskawkami, groźne to bardzo czy zbierać i marynować? Naczytałam się ostatnio o opieńkach i jak widzę grzyby w ogrodzie to mam stracha...
Ogród Małej Mi 2017 10:53, 14 lis 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Co się z Nostalgią stało? Wiem, że ją lubiłaś...ja mam dwie, ale nie płakałabym po nich...

Wzięła i zdechła.. wiec co było zrobić? Łopata i wio.. a korzonek miała zacny.

Kocimiętka.. chyba jedna z najfajniejszych...

Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 10:33, 14 lis 2018

Do góry
Imponujący warzywnik i angielskie rabaty

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:31, 14 lis 2018

Do góry
Wierzba jeszcze trzyma sporo liści i jest żółta
A ambrowiec dziwnie wyglada, chyba znowu ma zielone górne pędy i zmarzną mu zimą
Walczę z ogrodem :) 10:22, 14 lis 2018

Do góry
mirela napisał(a)
widok z balkoniku:

jak ja kocham tą miłkę

Ogród masz bardzo ładny
Przepiękne te rozplenice masz. Ja ich nie mam.
Mam na nich ogromną chęć. Szybko ona rosną ??
Też jestem ciekawa w jakich odległościach ich posadzilas ?
Miłka śliczna. Długo ją masz ? Ile sztuk tam masz jej posadzonych ?
Pozdrowki zostawiam
Bylinowa łąka 10:19, 14 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Zaległa z jagodnika. Przestawiliśmy ogrodzenie tak by obejmowało posadzone winogrona i maliny. Pas z trawą przekopany i część zostawiona w ostrej skibie na zimę, bo jak kopałam, to ziemia była zbyt zbita bym mogła wytrząsnąć z niej korzenie chwastów.

Ależ glina, na pewno trudna w obróbce. Podziwiam kopanie.
Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 10:18, 14 lis 2018

Do góry
Prace trwają, ponowne udostępnienie ogrodów pokazowych (dni otwarte) planujemy na wiosnę.

Pszczelarnia 10:17, 14 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

O te mi chodziło
Bylinowa łąka 10:14, 14 lis 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Najgorzej, że lilie tygrysie pomyślały, że to już wiosna i wyszły z ziemi. Przysypię je liśćmi i okryję, ale wielkich nadziei na to by przetrwały zimę to nie mam. Jeszcze w dodatku nornice grasują, nawet na zdjęciu widać 3 dziury. Dobrze choć, że cebulki w ochraniaczach.

W drugim miejscu tak samo.

Gosia, u mnie również takie dziury sugerują obecność nornic niestety Co roku dziady jedne wpraszają się do mojego ogrodu Jak tak można?!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies