Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:26, 22 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
No dzięki. W sumie został mi jeszcze skalniak do zrobienia i można powiedzieć - że cały ogród zrobiłem w jeden rok - a nawet 4 miesiące
Gratuluję Sebek naprawdę zrobiłeś dużo ,dobrej roboty .Oglądałam twoje zmagania i jestem pełna podziwu dla twojej pracowitości i zapału .To ja jak żadnego innego sezonu trochę mam do tyłu ,ale też mam wakacje zacznę nadrabiać zaległości Pozdrawiam cię Wiaterek .
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:14, 22 cze 2011

Do góry
No dzięki. W sumie został mi jeszcze skalniak do zrobienia i można powiedzieć - że cały ogród zrobiłem w jeden rok - a nawet 4 miesiące
Ogród Sylwii od początku :) 23:30, 19 cze 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

To co jutro robisz?

Pewnie znowu rabaty

Jeszcze nie wiem jak poukładać dzień bo mam kilka wizyt u lekarzy i muszę pozwozić trochę ziemi i kory
We wtorek działam w ogrodzie z moim osobistym pomocnikiem o ile pogoda dopisze i bierzemy się za skalniak przy tarasie
A co do reszty to sponton. Muszę się rozejrzeć za roślinami po szkółkach i zacząć duże nasadzenia W końcu !!!

A pomocnikiem kto będzie???

Ciekawe ile już zużyłaś kory i ziemi na rabaty - liczyłaś to kiedyś?
Bo mi teraz jakbym chciał grubą warstwę to z 20 worków potrzeba.

oj napewno duuużo... ja u siebie zużyłam 100 duużych worów kory, ale mam grubaśno

grubaśno, czyli ile cm?a chwaściuchy wyłażą?
Ogród Sylwii od początku :) 23:27, 19 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

To co jutro robisz?

Pewnie znowu rabaty

Jeszcze nie wiem jak poukładać dzień bo mam kilka wizyt u lekarzy i muszę pozwozić trochę ziemi i kory
We wtorek działam w ogrodzie z moim osobistym pomocnikiem o ile pogoda dopisze i bierzemy się za skalniak przy tarasie
A co do reszty to sponton. Muszę się rozejrzeć za roślinami po szkółkach i zacząć duże nasadzenia W końcu !!!

Jednym kursem swoim autkiem przewożę 20 worków 80l ziemi. A że znalazłam super ogrodniczą ziemię opodal mnie to mam 2 km drogi do pokonania A ziemia super!!!
Ogród Sylwii od początku :) 23:27, 19 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

To co jutro robisz?

Pewnie znowu rabaty

oj napewno duuużo... ja u siebie zużyłam 100 duużych worów kory, ale mam grubaśno
Ogród Sylwii od początku :) 23:23, 19 cze 2011

Do góry
Syla napisał(a)

To co jutro robisz?

Pewnie znowu rabaty

Ogród Sylwii od początku :) 23:20, 19 cze 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

To co jutro robisz?

Pewnie znowu rabaty

Ogród Sylwii od początku :) 22:56, 19 cze 2011

Do góry
isia33 napisał(a)
Dołączam do grona zachwyconych Twoimi rabatami, cudne. A najlepsze, że tyle ich masz. W realu musi to wyglądać fantastycznie. Masz jakieś zdjęcia zrobione z góry, np. balkonu? No i podziwiam pracowitość i zapał.

Już mam , zrobiłam świeżusie dzisiaj rano

Te roślinki również znajdą inne miejsca

Jak widać wszystkie rabaty łącznie ze skalniakiem zostały ogołocone z palisady drewnianej
Skalniak również pozbędzie się kamieni , postaram się zrobić murek. Jak nie wyjdzie zawezmę fachowca ale chcę sama spróbować. Okropnie mnie korci . Pożyjemy , zobaczymy czy wyjdzie.

Moje tymczasowe wysypisko

Michael my Garden 09:51, 16 cze 2011

Do góry
Michael napisał(a)
Zdjęcia pochodzą z 2010r.
]

a to właśnie jest mój skalniak

skalniak bajka !
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:08, 15 cze 2011

Do góry
Dziś pracowałem cały dzień w ogrodzie, rozebrałem cały skalniak w kształcie koła, posadziłem roślinki na nowym, poprawiłem skały między kamieniami i wreszcie ukończyłem hostowisko, bo żwir nie przyjechał więc my pojechaliśmy po niego.
Na razie na stałe są ty tylko klematisy, karmniki prawie po całej długości skał i żurawki georgia peach

A hostowisko wygląda tak

Proszę nie zwracać uwagi na spalony trawnik(czyli teraz już nie patrzeć w górę )
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:34, 14 cze 2011

Do góry
Ale się unosiłem i nawoziłem - ale jak zawsze warto było.
Tak więc jeden skalniak został tylko do obsadzenia co uczynię jutro

głównie zasadzę tam rośliny ze skalniaka co był, choć chyba z rogownic zrezygnuję - w ogóle nie kwitły(tylko jedna kępka) Oczywiście nie może zabraknąć żurawek - dam tu georgia peach bo źle rosły dotąd. No i pewnie dokupię co nieco - bo zaczynają robić płot - i będzie gdzieś tak 1,5 raza większy ten drugi

Moje pacioreczniki mają pąki (to te z gradobicia)

A teraz pochwalę się trawnikiem z siewu bo rośnie super

Tak wygląda z góry - wszedł gęsto w porównaniu do innych siewów

Pozostaje mi tylko dosypać ziemi, ale boję się go zniszczyć. A może po przysypaniu nic mu nie będzie?
Mój kawałek raju 10:53, 13 cze 2011

Do góry
z wózka jestem zadowolona, jest głęboki jedno wiadro miało 20kg drugie 15 swobodnie weszły jak widać do środka, korzystanie z wózka samotnej ogrodniczce pomaga w pracy)
Greglis nawrot jest rośliną na skalniak , ale trzeba okrywać nie lubi wiosennych przymrozków

Danusiu houtunię, kupiłam w tamtym roku, wiosna myślałam,że wymarzła, dziabałam tam haczką, a ona w innym miejscu się pokazała, widać z tego,że później wychodzi, trzeba poczekać, korzeniami się rozrasta
a teraz idę do ogrodu, do wieczora, po robocie wpadnę)
Mój kawałek raju 01:16, 13 cze 2011

Do góry
oj tam na skalniak łaaadny jest a tych też jeszcze nie znam ciekawe roślinki ja takich jeszcze nie mogę sadzić u siebie, bo mogą przepaść. Wszystko teraz korą grubo obsypane przed chwastami, więc sadzę większe rośliny, dobrze widoczne ) równocześnie sporządzam sobie listę życzeń i chciejstw na przyszłość
Zlot Ogrodowiska w ogrodzie Gramy "Zielono mi" - maj 2011 11:01, 12 cze 2011

Do góry
Cudownie spotkanie w przepięknym ogrodzie, dużo przestrzeni świetnie komponującej się z rabatami kwiatowymi skalniak szczególnie mnie zachwycił zwrócił moją uwagę już na wątku Gramy ))
Jak zwykle niezapomniane wrażenia szkoda, że nie mogłam być z Wami przyznaję się, że planowałam nie wyszło a szkoda
Zlot Ogrodowiska w ogrodzie Gramy "Zielono mi" - maj 2011 23:36, 11 cze 2011

Do góry
Oczarował mnie gigantyczny skalniak

W ogródku Niage 22:50, 09 cze 2011

Do góry
Piękny masz płotek przy różyczkach!Skalniak-też mi się podoba.
Ogród na końcu świata- Dominika 19:41, 09 cze 2011

Do góry
Dominiko, jestem z Ciebie dumna i witam serdecznie
Wiem jak to jest z mamą, ale moja była bardziej podatna i "chwytała" wszystkie pomysły jakie jej podpowiadałam, pozwalała mi robić samej. To dużo.
Tata też nie oponował, miałam więc wolną rękę, a byłam wtedy w Twoim wieku.
Może się przekonają, że każda roślinka inna, to na bakier z kompozycją prawidłową. Brakuje też wyższych roślin na rabatach.
Podpowiedz mamie, pokaż jakieś zdjęcia, a jak się nie da przekabacić, to zrób własną rabatkę - skalniak.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:51, 08 cze 2011

Do góry
Sebek zazdroszczę Tobie tych kamieni przy domu, ja mam zamiar przerobić mój skalniak i przydałoby mi się kilka, muszę pojeździć po okolicy może coś przykulam
PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 13:13, 08 cze 2011

Do góry
Gustlikusie ja mam od 20 lat na takiej skarpie skalniak (od południowej strony). Pewnie już nie będę zmieniał. Napewno Ci tutaj doradzą - tyle tutaj mądrych głów. Jak poszperasz dobrze po wątkach - to są piękne rozwiązania właśnie wykorzystując różnicę poziomów w terenie. Pozdrawiam i życzę ciekawego rozwiązania.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:59, 07 cze 2011

Do góry
A co w ogrodzie? - zdjęcia pokażą
Kwitną jeszcze floksy

Orliki cieszą cały czas

Rozkwitła pierwsza różyczka. I co dziwne - w zeszłym roku też się jako pierwsza otworzyła

No i ułożyłem murek na skalniak

tą pomarańczową rurą będzie płynąć woda z rynny, która wcześniej lała się prosto na trawnik mimo kanalików, które też są na zdjęciu. Oczywiście będzie w całości zasypana ziemią
Tylko nie wiem za bardzo co zrobić z tymi ośmioma gazonami, które zostały. Kompletnie nie mam pomysłu, choć nie wiem czy nie wykorzystam ich na innej rabacie - ale to dopiero jak zrobią płot sąsiadowi - podobno mają zacząć w tym tygodniu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies