Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeżówka - Echinacea 12:30, 12 lis 2018

Do góry
Proszę o pomoc dobrzy ludzie
Kupiłam tę odmianę Jeżówek w LM bez opisu w lipcu ze względu na pasujący kolor kwiatów. Jestem zachwycona, bo kwitnie jeszcze teraz. Ma około 50 cm. Wiecie co to za odmiana?... bo bardzo chcę jej dokupić więcej [na razie mam 5 krzaczków ]

...uDany ogród 12:16, 12 lis 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)

Co oznacza ten rowek w trawniku?

Elisko to prowizoryczny rów odwadniający. Na wiosnę będziemy go pogłębiać, dorbiać odnogi żeby odwodnić cały teren. Chcemy też wreszcie zamontować rury drenarskie i zasypać całość żeby sobie nóg nie łamać...
Póki co zdaje egzamin ten rowek

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 11:57, 12 lis 2018

Do góry
Ewelina,

Jest to odmiana klona o pełnej nazwie - acer palmatum 'Shaina' którą wyhodowano w USA w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku i choć bardzo zbliżona wizualnie jest na pierwszy rzut oka do odmiany acer palmatum 'Skeeter's Broom' to rózni je zupełnie w inny sposób wybarwia się jesienią.
I tak klon 'Skeeter's Broom' wybariając się tworzy kolorem efekt płonącego krzewu - zaś klon 'Shaina' uzyskuje tonację wybarwiania się w kierunku szkarłatnym. Dodam jako ciekawostkę a zarazem dużym dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że do stworzenia odmiany klonu 'Shaina ' posłużyły dwie odmiany klona. Otóż tzw. "bazą wyjściową" był klon: acer palmatum 'Artropurpureum' i został on skrzyżowany z odmianą klona acer palmatum 'Bloodgood'.
I tak jak ktoś dobrze przyjrzy się tym dwom "bazowym " odmianom a popatrzy na efekt finalny jakim jest acer palmatum 'Shaina' - to powie wręcz że to jest nieprawdopodobne uzyskanie takiego efektu końcowego a poniżej przedstawiam fotki :

poniżej Acer palmatum "Shaina" ( Jesień )

a tutaj acer palmatum "Skeeter's Broom" ( Jesień )

... no nie będę się rozwodził teraz który z nich piękniejszym okazem jest - bo oba klony zasłużyły u mnie na uwagę po to aby zagościć na stałe w mojej kolekcji klonów na ogrodzie herbacianym - podkreślając jeszcze dosadniej klimat japoński tego skrawka ziemi.
Ewelino - dziękuję że zwróciłaś uwagę na tę odmianę gdyż oba okazy są tak mało spotykane w ogrodach lecz jeśli na nie traficie je w sprzedaży - to bardzo gorąco polecam je do nabycia

pozdrawiam
Jan
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:55, 12 lis 2018

Do góry
No i jest zonk - Stardust się pomylił z deczka.. myslicie, że przeżyją zimę?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:55, 12 lis 2018

Do góry
Voyage

Po daliach jeszcze chłodu nie widać

Pelaśki walczą

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:52, 12 lis 2018

Do góry
Liści coraz więcej

i kolorów na hortkach

Cherry fluff w limonkach, bez swoich różowości

i więcej suszków
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 11:51, 12 lis 2018

Do góry
Ewelina,

Jest to odmiana klona o pełnej nazwie - acer palmatum 'Shaina' którą wyhodowano w USA w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku i choć bardzo zbliżona wizualnie jest na pierwszy rzut oka do odmiany acer palmatum 'Skeeter's Broom' to rózni je zupełnie w inny sposób wybarwia się jesienią.
I tak klon 'Skeeter's Broom' wybariając się tworzy kolorem efekt płonącego krzewu - zaś klon 'Shaina' uzyskuje tonację wybarwiania się w kierunku szkarłatnym. Dodam jako ciekawostkę a zarazem dużym dla wielu osób zaskoczeniem będzie fakt, że do stworzenia odmiany klonu 'Shaina ' posłużyły dwie odmiany klona. Otóż tzw. "bazą wyjściową" był klon: acer palmatum 'Artropurpureum' i został on skrzyżowany z odmianą klona acer palmatum 'Bloodgood'.
I jak ktoś przyjrzy się tym dwom "bazowym " odmianom i popatrzy na efekt końcowy jakim jest acer palmatum 'Shaina' - to powie wręcz że to jest nieprawdopodobne uzyskanie takiego efektu końcowego a poniżej przedstawiam fotki :

poniżej Acer palmatum "Shaina" ( Jesień )

a tutaj acer palmatum "Skeeter's Broom" ( Jesień )

... no nie będę się rozwodził teraz który z nich piękniejszym okazem jest - bo oba klony zasłużyły u mnie na uwagę po to aby zagościć na stałe w mojej kolekcji klonów w ogrodzie herbacianym podkreślając - podkreślając jeszcze dosadniej klimat japoński tego skrawka ziemi.
Ewelino - dziękuję że zwróciłaś na te dwie odmiany uwagę, bo są to mało spotykane ale piękne okazy do których nabycia gorąco polecam

pozdrawiam
Jan

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:50, 12 lis 2018

Do góry
Coraz więcej suchego w ogródku...

... przeplatanego kolorami

Lawendy kwitną mi bardzo nierówno - część dobrze ukwiecona, część ledwo kwitnie, hmm

Ogrodowe szaleństwo ... 11:35, 12 lis 2018

Do góry

Zoju ta część którą pokazałam na zdjęciach nie jest narażona na opad liści, tam uprzątnęłam suche badyle i w rogu koło kompostownika posadziłam czyściec wełnisty. Liście zbierałam z trawnika. Najwięcej liści mam na rabatach po drugiej stronie, od sąsiada który przy plucie ma wielką starą śliwę, kilka bzów i olbrzymią leszczynę. Większość lisci leży u mniej. Trochę ich wyzbierałam ale dużo zostało. Najgorsze jest to, ze na tych rabatach zaczęły rosnąć grzyby, a to chyba nie dobrze
Rano będąc na spacerze z Azą, wstąpiłam na działkę. Nie byłabym sobą gdybym nie pogrzebała w ziemi, chociaż troszkę.
Opielilam pół zojkowej rabaty

Jak tylko skończę pielic, obsypie rabatę korą.
...uDany ogród 11:34, 12 lis 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Co oznacza ten rowek w trawniku?
Ogród z widokiem na jezioro 10:16, 12 lis 2018

Do góry
Złoto ogrodnika dojechało, leży w warzywniku

Ogród z widokiem na jezioro 10:14, 12 lis 2018

Do góry

Jesienna perspektywa

Rododendronowy ogród II. 10:09, 12 lis 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Okazuje sie ze liliowce mogą kwitnąc dłuzej niz jeden dzień ale chyba tylko wtedy gdy jest zimno , to ten sam kwiat fotografowany przez cztery dni
6XI

7XI

8XI

9XI

To chyba ta sama odmiana co u mnie, to prawda co piszesz, u mnie dotrwał do tygodnia. a kolejny inny jeszcze zamierza zakwitnąć, na razie pąki wypuścił....raczej nie zdąży z nimi
Liatra kłosowa (Liatris spicata) 09:49, 12 lis 2018

Do góry
ooo fajnie, że jest wątek o liatrze

Tak się zastanawiam, czy moja ma szansę na przeżycie? Posiałam z nasion w lecie prosto do gruntu, ale nie miałam cebulek, jak piszecie, tylko zwykłe nasionka. Teraz urosła na może 15 cm, ale taka bidna jest, marniutka. Czy ona ma się szansę odbić?, będą z niej ludzie jeszcze?
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:42, 12 lis 2018

Do góry
bamarta napisał(a)
Witam,
w akcie desperacji postanowiłam poprosić o pomoc;

1 berberys Bagatelle
2 miskanty lub Sesleria autumnalis
3 trzmielina Sunspot lub Emerald'n Gold
4 forma pienna iglasta zielona
5 zielony np. z innej trzmieliny zywopłocik
6 wypełnienie jednolite np zurawkami albo irgą Major
7 drzewo koluste np. wiśnia Umrabculifera lub inne dowolne.
Blaski i cienie nowego życia 09:39, 12 lis 2018

Do góry
Dla zaglądających zostawiam najpiękniejsze właśnie w listopadzie kosmosy- moje zapełniacze trudnych miejsc nieogarniętych narazie i zmykam do prac ogrodowo-okiennych.

Blaski i cienie nowego życia 09:34, 12 lis 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie już dzisiaj pustawo w ogrodzie, kwiaty hortek też wycinam, mam mniej bałaganu wiosną.

Cieszę się Ula, że Ci się rośliny ode mnie przyjęły i Cię cieszą

Kasiu, bardzo cieszą ale najbardziej jestem ciekawa hortensji z patyczków. Niedawno przesadzałam połowę z nich a resztę zostawiłam ciekawe które wiosną ucieszą- już teraz MegaPearl i Phantom to będzie 2 w 1 razem, nawet fajnie może być

Na tyłach połowa Variegatusa od Ciebie ma się super, jak widać na zdjęciu a druga połowa w innym miejscu też niezła natomiast szalejąca róża to moja Goethe w bukszpanach

Rododendronowy ogród II. 09:32, 12 lis 2018

Do góry
Okazuje sie ze liliowce mogą kwitnąc dłuzej niz jeden dzień ale chyba tylko wtedy gdy jest zimno , to ten sam kwiat fotografowany przez cztery dni
6XI

7XI

8XI

9XI
Moja działka na Dębowym Lesie 09:31, 12 lis 2018

Do góry
Weekend spędzilam na wyjeździe w pięknym miejscu na pojezierzu łęczyńsko-wlodawskim.
a oto jezioro święte w listopadowych wizerunku

Ale zaraz córcia wyjeżdża do Warszawki.A ja coś porobię na działce.
Może czas pochować bibeloty i dekoracje,, i pelargonie..
Blaski i cienie nowego życia 09:26, 12 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Moje magnolie już bez liści...pogubiły...już tylko pąki demonstrują

Dziś, gdy odpisuję, magnolie też są już bez liści w sobotę pierwszy raz od 2 miesięcy pracowałam w ogrodzie. Oczywiście bez bólu się nie obeszło, za to przy wejściu wyplewiłam i nawiozłam "ala kompostu" dla tych mikro sadzonek z wiosny. Tylko turzyca palmowa potrafi w jednym sezonie zabłysnąć U mnie zasada małymi krokami do celu ćwicząc cierpliwość

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies