dziękuję za wypowiedź, będę uważać żeby nie dac się nabić w butelkę.
widzę jednak, że będzie problem ze znalezieniem i zakupem ok. 20 sztuk w Małopolsce. Przez Internet może było by łatwiej ale przesyłka kosztowałaby pewnie drugie tyle.
postanowiam pójsc za Twoją radą. W jdenym z artykułow pisałaś, że zamiast w ogodzenie lepiej zainwestować w obsadzenie. Zamiast droższego płotu założymy siatkę a pieniązki zainwestujemy w rosliny do odsadzenie ogrodzenia.
co prawda jeszcze czas zanim mrozy minął i będzie można sadzić ale już od jesieni rozglądam się za serbami i ogólnie u nas to chyba jeszcze mało popularna odmiana świerka. dzwoniłam już w kilkanaście miejsc i kiedy pytam o świerk serbski to słysze, że jakieś tam świerki są ale czy serbskie to trudno powiedzieć... no wiec nie zadawalam się "jakimiś' świerkami i szukam dalej serbów....
Danusiu bardzo chętnie bym odpoczywała ale inne przyczyny ten odpoczynek uczyniły ciężkim psychicznie. Jednak choroba bliskiej osoby to jest coś na co nie można się przygotować..
- czy moge łączyć dwa style ogrodu np. w przedogródku, ogrodzie frontalnym inny a w ogrodzie właściwym inny?
Tak, można łączyć style, powinna być jednak jakaś myśl, motyw, kolor, coś co połączy ogród w jedną spójną całość
- Czy moge zrobic tak że w jednym ogrodzie przedogródek ma rosliny posadzone liniowo
- ale wytyczone rabaty wcale nie sa geometryczne, tylko nieregularne: a w ogrodzie własciwym rosliny będa posadzone po łukach i nie rzędowo?
Raczej rabaty linie proste, a w środku nie musi być prosto. Na odwrót widzę to gorzej
Podsumowujac moje pytanie czy jeżeli zaczynam projektowac ogród w formach geometrycznych to mam cały projekt tak robić, czyli linie proste, rosliny w rzędach itp. a w ogrodzie o łagodnych liniach , sa rabaty łukowe, i rosliny posadzone sa łukowo. Czy ogólnie mozna to mieszać, wyglada to ładnie ale zrobić to z umiarem.
Pierwsza wersja - rabaty geometryczne ale nasadzenia nie muszą być geometryczne,l choć pożądane są, ale nie muszą.
Rabaty łukowe a nasadzenia prosto? nie bardzo to widzę.
Musisz do mnie przyjechać na nauki. i warsztaty, ale najpierw muszę przygotować grunt na takie działania. Coraz bardziej o tym myślę.
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałabym cały wykład napisać, albo i książkę
Danusiu a czy może być nieogrzewany garaż bez okna? Bo do wyboru mam tylko jeszcze pomieszczenie gospodarcze temp ok 14 stopni ale też bez okna...
U mnie ma być teraz ok -1 w nocy do ok +4 w dzień
dziękuję M
Właśnie, bardzo się przyda …. moje już się nie mieszczą ,bokiem wychodzą młode sadzonki. Na wiosnę przesadzę do większych donic , choć w tych wyglądają dla mnie bardzo uroczo.
Świerk serbski (Picea omorika) jak najbardziej istnieje, pan leśniczy nie douczył się w szkole czy sam, a powinien. Troszkę wstyd. Zatrzymał się gdzieś...
Świerk syberyjski (Picea obovata) mało znany, w naturze rośnie na Syberii, w tajdze, u nas nielicznie występuje, a w ogrodach nikt go nie sadzi, bo wyrasta zbyt wielki.
Ja nie sadziłam w każdym razie. Nawet w szkółkach nie widziałam,bo kto by to kupił? Nikt. Więc nie produkują.
Faktem jest, że różni ludzie nie wiedzą, że są takie dwa gatunki, często je myląc z niewiedzy. Po amatorach można się tego spodziewać, ale po zawodowcu? Nie. Na all czy innych portalach często widzę takie oferty, gdzie sprzedający mylą te nazwy tak naprawdę nie wiedząc, co sprzedają.