Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:34, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie to samo. To dwa różne gatunki świerków.

Świerk serbski (Picea omorika) jak najbardziej istnieje, pan leśniczy nie douczył się w szkole czy sam, a powinien. Troszkę wstyd. Zatrzymał się gdzieś...

Świerk syberyjski (Picea obovata) mało znany, w naturze rośnie na Syberii, w tajdze, u nas nielicznie występuje, a w ogrodach nikt go nie sadzi, bo wyrasta zbyt wielki.
Ja nie sadziłam w każdym razie. Nawet w szkółkach nie widziałam,bo kto by to kupił? Nikt. Więc nie produkują.

Faktem jest, że różni ludzie nie wiedzą, że są takie dwa gatunki, często je myląc z niewiedzy. Po amatorach można się tego spodziewać, ale po zawodowcu? Nie. Na all czy innych portalach często widzę takie oferty, gdzie sprzedający mylą te nazwy tak naprawdę nie wiedząc, co sprzedają.

dziękuję za wypowiedź, będę uważać żeby nie dac się nabić w butelkę.
widzę jednak, że będzie problem ze znalezieniem i zakupem ok. 20 sztuk w Małopolsce. Przez Internet może było by łatwiej ale przesyłka kosztowałaby pewnie drugie tyle.
postanowiam pójsc za Twoją radą. W jdenym z artykułow pisałaś, że zamiast w ogodzenie lepiej zainwestować w obsadzenie. Zamiast droższego płotu założymy siatkę a pieniązki zainwestujemy w rosliny do odsadzenie ogrodzenia.
co prawda jeszcze czas zanim mrozy minął i będzie można sadzić ale już od jesieni rozglądam się za serbami i ogólnie u nas to chyba jeszcze mało popularna odmiana świerka. dzwoniłam już w kilkanaście miejsc i kiedy pytam o świerk serbski to słysze, że jakieś tam świerki są ale czy serbskie to trudno powiedzieć... no wiec nie zadawalam się "jakimiś' świerkami i szukam dalej serbów....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:27, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie odpoczynek, to męczarnia

Danusiu bardzo chętnie bym odpoczywała ale inne przyczyny ten odpoczynek uczyniły ciężkim psychicznie. Jednak choroba bliskiej osoby to jest coś na co nie można się przygotować..
Ogródek Iwony 19:47, 06 sty 2016

Do góry
Agatek napisał(a)

a gdzie ta ściągawka?
edit, doczytałam czy ja też mogę prosić na priv?

Agatko, to są materiały, które możesz znaleźć tutaj w wątku Ogród Warzywny:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady
Sama go teraz pochłaniam. Bardzo fajny wątek.

Znalazłam tam takie wpisy Danusi:
Gardenarium napisał(a)

Przykładowy płodozmian
Link

Jeszcze tutaj.
Tabela oddziaływań

I jeszcze tutaj są tabelki z wyjaśnieniami: Płodozmian
Forum - płodozmian, jak stosować
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:33, 06 sty 2016

Do góry
- czy moge łączyć dwa style ogrodu np. w przedogródku, ogrodzie frontalnym inny a w ogrodzie właściwym inny?

Tak, można łączyć style, powinna być jednak jakaś myśl, motyw, kolor, coś co połączy ogród w jedną spójną całość

- Czy moge zrobic tak że w jednym ogrodzie przedogródek ma rosliny posadzone liniowo
- ale wytyczone rabaty wcale nie sa geometryczne, tylko nieregularne: a w ogrodzie własciwym rosliny będa posadzone po łukach i nie rzędowo?

Raczej rabaty linie proste, a w środku nie musi być prosto. Na odwrót widzę to gorzej

Podsumowujac moje pytanie czy jeżeli zaczynam projektowac ogród w formach geometrycznych to mam cały projekt tak robić, czyli linie proste, rosliny w rzędach itp. a w ogrodzie o łagodnych liniach , sa rabaty łukowe, i rosliny posadzone sa łukowo. Czy ogólnie mozna to mieszać, wyglada to ładnie ale zrobić to z umiarem.

Pierwsza wersja - rabaty geometryczne ale nasadzenia nie muszą być geometryczne,l choć pożądane są, ale nie muszą.

Rabaty łukowe a nasadzenia prosto? nie bardzo to widzę.

Musisz do mnie przyjechać na nauki. i warsztaty, ale najpierw muszę przygotować grunt na takie działania. Coraz bardziej o tym myślę.

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, musiałabym cały wykład napisać, albo i książkę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:17, 06 sty 2016

Do góry
magdaw napisał(a)

Danusiu a czy może być nieogrzewany garaż bez okna? Bo do wyboru mam tylko jeszcze pomieszczenie gospodarcze temp ok 14 stopni ale też bez okna...
U mnie ma być teraz ok -1 w nocy do ok +4 w dzień
dziękuję M

Tak. 14 stopni to dobra temperatura.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:12, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tulipany powinny się przed zimą zakorzenić. Może zrobić tak?
wykopać dół, bo jak zmrozi, to nie wykopiesz.
Posadzić tulipany do donic i na 2 tyg. do ciepłego, znaczy normalnego garażu. Podlewać bo w suszy nie wypuszczą korzeni. Po 2 tyg. zadołować pod ziemią donice, bo mróz inicjuje kwitnienie. Bez mrozu nie zakwitną wiosną.

Danusiu a czy może być nieogrzewany garaż bez okna? Bo do wyboru mam tylko jeszcze pomieszczenie gospodarcze temp ok 14 stopni ale też bez okna...
U mnie ma być teraz ok -1 w nocy do ok +4 w dzień
dziękuję M
Ogród Magdalenka 17:46, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja swoje mam na zewnątrz, też przyda się taka informacja.

Właśnie, bardzo się przyda …. moje już się nie mieszczą ,bokiem wychodzą młode sadzonki. Na wiosnę przesadzę do większych donic , choć w tych wyglądają dla mnie bardzo uroczo.

docelowo chcę swoje przesadzić do takiej donicy

https://www.pinterest.com/pin/331999803755421458/
O....! 17:35, 06 sty 2016

Do góry
U hortensji bukietowych 'Limelight' ścinasz nie tylko kwiatostany, ale pół krzewu. W ogrodowych ścinasz kwiatostany.
Ogród Magdalenka 17:29, 06 sty 2016

Do góry
Ja swoje mam na zewnątrz, też przyda się taka informacja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:27, 06 sty 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:26, 06 sty 2016

Do góry
Mają wszyscy śnieg? Mam i ja

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:16, 06 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na pewno się uda, przekonasz się o tym Już się udało, zobacz ile stron mają wątki "ekologiczne" a jeszcze szykuję "asa w rękawie".

Strach się bać
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:54, 06 sty 2016

Do góry
To nie odpoczynek, to męczarnia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:51, 06 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

W Polsce będzie to trudne ponieważ od paru lat istnieje taki trend, że salony wyprowadza się na ogrody, zamiast z ogrodami wchodzić na salony. Danusia zaczyna promować na forum ogrody inspirowane naturą, i w tym jest nadzieja, że tym razem nie pozostaniemy zbyt daleko w tyle za europejskimi ogrodnikami.
Oby jej się to udało.

Na pewno się uda, przekonasz się o tym Już się udało, zobacz ile stron mają wątki "ekologiczne" a jeszcze szykuję "asa w rękawie".
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 16:39, 06 sty 2016

Do góry
W życiu nie słyszałam o takiej firmie. Sprzedawaliśmy angielskie, ale już nie sprzedajemy, Jedynie rozpropagowaliśmy innym to narzędzie
Tawuła japońska - Spiraea japonica 13:44, 06 sty 2016

Do góry
Wpisujesz Golden Princesse i pokazuje wszystko co w nazwie ma Golden... również inne, więc takie porównanie nic nie daje
Tawuła japońska - Spiraea japonica 13:39, 06 sty 2016

Do góry
Nie ma co się wypowiadać, najjaśniejsza jest Golden Princesse. Na grafiki w necie nie patrz, bo mylą gatunki albo źle pokazuje.
Miejsko & sielsko 13:38, 06 sty 2016

Do góry
Przyszłam też pościskać i popatrzeć.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:33, 06 sty 2016

Do góry
Hortensja napisał(a)

czy świerk serbski to to samo co syberyjski?
ostatnio pan leśniczy próbował mnie przekonać że nie istnieje takie drzewo jak świerk serbski

To nie to samo. To dwa różne gatunki świerków.

Świerk serbski (Picea omorika) jak najbardziej istnieje, pan leśniczy nie douczył się w szkole czy sam, a powinien. Troszkę wstyd. Zatrzymał się gdzieś...

Świerk syberyjski (Picea obovata) mało znany, w naturze rośnie na Syberii, w tajdze, u nas nielicznie występuje, a w ogrodach nikt go nie sadzi, bo wyrasta zbyt wielki.
Ja nie sadziłam w każdym razie. Nawet w szkółkach nie widziałam,bo kto by to kupił? Nikt. Więc nie produkują.

Faktem jest, że różni ludzie nie wiedzą, że są takie dwa gatunki, często je myląc z niewiedzy. Po amatorach można się tego spodziewać, ale po zawodowcu? Nie. Na all czy innych portalach często widzę takie oferty, gdzie sprzedający mylą te nazwy tak naprawdę nie wiedząc, co sprzedają.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:23, 06 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

A co sobie rapujesz?

Nie rapuję, bo nie umiem. Skłony zaś odstawiam i przysiady, co bardziej na gimnastykę wygląda niż rapowanie Zachodzę w głowę, że tak się kurzy, grafitowo-czarna podłoga w kuchni szybko blednie, musowo wycierać często bo siwa się robi. A ja w domu aż taką pedantką nie jestem, bardziej lubię sprzątanie w ogrodzie, do upadłego. Potem leżaczek albo ławka i gapienie się w wodę.

magdaw napisał(a)
Danusiu ,

Czy w skrajnym ryzyku (jest odwilż) mogę posadzić jeszcze do donicy tulipany i zadołować na wiosnę? Dopiero przyszły tuż przed mrozami nie zdążyłam... ja też już chcę wiosnę.

Tulipany powinny się przed zimą zakorzenić. Może zrobić tak?
wykopać dół, bo jak zmrozi, to nie wykopiesz.
Posadzić tulipany do donic i na 2 tyg. do ciepłego, znaczy normalnego garażu. Podlewać bo w suszy nie wypuszczą korzeni. Po 2 tyg. zadołować pod ziemią donice, bo mróz inicjuje kwitnienie. Bez mrozu nie zakwitną wiosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies