Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

violinek 19:28, 06 sty 2016

Choc sobie u Was na snieg popatrze ..u mnie maz dzisiaj trawe kosil
Pozdrowka
magdaw 19:39, 06 sty 2016

No to dziękuję jutro mam wolne dzieci do szkoły i do łopaty
Hortensja 20:34, 06 sty 2016

Gardenarium napisał(a)

To nie to samo. To dwa różne gatunki świerków.

Świerk serbski (Picea omorika) jak najbardziej istnieje, pan leśniczy nie douczył się w szkole czy sam, a powinien. Troszkę wstyd. Zatrzymał się gdzieś...

Świerk syberyjski (Picea obovata) mało znany, w naturze rośnie na Syberii, w tajdze, u nas nielicznie występuje, a w ogrodach nikt go nie sadzi, bo wyrasta zbyt wielki.
Ja nie sadziłam w każdym razie. Nawet w szkółkach nie widziałam,bo kto by to kupił? Nikt. Więc nie produkują.

Faktem jest, że różni ludzie nie wiedzą, że są takie dwa gatunki, często je myląc z niewiedzy. Po amatorach można się tego spodziewać, ale po zawodowcu? Nie. Na all czy innych portalach często widzę takie oferty, gdzie sprzedający mylą te nazwy tak naprawdę nie wiedząc, co sprzedają.

dziękuję za wypowiedź, będę uważać żeby nie dac się nabić w butelkę.
widzę jednak, że będzie problem ze znalezieniem i zakupem ok. 20 sztuk w Małopolsce. Przez Internet może było by łatwiej ale przesyłka kosztowałaby pewnie drugie tyle.
postanowiam pójsc za Twoją radą. W jdenym z artykułow pisałaś, że zamiast w ogodzenie lepiej zainwestować w obsadzenie. Zamiast droższego płotu założymy siatkę a pieniązki zainwestujemy w rosliny do odsadzenie ogrodzenia.
co prawda jeszcze czas zanim mrozy minął i będzie można sadzić ale już od jesieni rozglądam się za serbami i ogólnie u nas to chyba jeszcze mało popularna odmiana świerka. dzwoniłam już w kilkanaście miejsc i kiedy pytam o świerk serbski to słysze, że jakieś tam świerki są ale czy serbskie to trudno powiedzieć... no wiec nie zadawalam się "jakimiś' świerkami i szukam dalej serbów....
Zielona 20:40, 06 sty 2016

Witam się w Nowym Roku, Danuś
Przespałam nieco ostatnie tygodnie na forum, ale zdążyłam już zarejestrować, że wybrałaś u siebie kolejne miejsce na rewolucję Jak zawsze zasilę tłum podglądających, jak z pięknego wyczarować doskonałe.
Dobrego Roku!, ogrodowa Wróżko
Gardenarium 21:11, 06 sty 2016

Hortensja napisał(a)

dziękuję za wypowiedź, będę uważać żeby nie dac się nabić w butelkę.
widzę jednak, że będzie problem ze znalezieniem i zakupem ok. 20 sztuk w Małopolsce. Przez Internet może było by łatwiej ale przesyłka kosztowałaby pewnie drugie tyle.
postanowiam pójsc za Twoją radą. W jdenym z artykułow pisałaś, że zamiast w ogodzenie lepiej zainwestować w obsadzenie. Zamiast droższego płotu założymy siatkę a pieniązki zainwestujemy w rosliny do odsadzenie ogrodzenia.
co prawda jeszcze czas zanim mrozy minął i będzie można sadzić ale już od jesieni rozglądam się za serbami i ogólnie u nas to chyba jeszcze mało popularna odmiana świerka. dzwoniłam już w kilkanaście miejsc i kiedy pytam o świerk serbski to słysze, że jakieś tam świerki są ale czy serbskie to trudno powiedzieć... no wiec nie zadawalam się "jakimiś' świerkami i szukam dalej serbów....

Dobra decyzja jeśli chodzi o ogrodzenie

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:12, 06 sty 2016

Zielona napisał(a)
Witam się w Nowym Roku, Danuś
Przespałam nieco ostatnie tygodnie na forum, ale zdążyłam już zarejestrować, że wybrałaś u siebie kolejne miejsce na rewolucję Jak zawsze zasilę tłum podglądających, jak z pięknego wyczarować doskonałe.
Dobrego Roku!, ogrodowa Wróżko

Witaj Marto Cieszę się, że się znalazłaś, w dodatku u mnie

Instagram Ogrodowiska
Zielona 21:45, 06 sty 2016

Każdy miewa momenty, w których chce zaszyć się w najciemniejszym kącie Ale ileż można w nim siedzieć...
Danuś, Twój wątek i strona główna to pierwsze miejsca, do których zaglądam. Dorzucam do tego Twoje artykuły w Werandzie - bo uwielbiam. Jestem chyba z poprzedniej epoki, bo nawet jeśli oglądam w miesięczniku zdjęcia, które widziałam już na forum, zawsze łapię się na jakimś innym ich odbieraniu. Papier przemawia do mnie inaczej niż ekran
sylwia_slomc... 21:54, 06 sty 2016

Ogród w zimowej szacie cudny to jednak zaleta zimozielonych i wprawnej ręki i oka ogrodniczki bez dwóch zdań
makkasia 10:43, 07 sty 2016

Danusiu witam noworocznie Czekam razem z Tobą na wiosnę i aż mi się buzia uśmiechnęła jak zobaczyłam hiacynty i narcyzy Ja rozbieram choinkę dzisiaj bo sypie się niemiłosiernie i musowo gdzieś hiacynty kupić trzeba.
Danuś dzięki Tobie zrobiłam podsumowanie 2015 w Makowie i chcę Ci powiedzieć, że to Ty jesteś kołem zamachowym wszystkich w nim zmian, mam nadzieję, że mróz, który teraz mamy nie będzie w 2016 drugim po Tobie.
ściskam Danusiu i byle do wiosny
laurowisnia 10:57, 07 sty 2016

Czytam o dobrym humorze, bo wiosnę już widać.
Oglądałam metamorfozę, fajnie, że wracasz wciąż do początków, te obrazki pokazują wiele.
Na nowo zauroczyły mnie ostróżki na tle limonki, to ulubione moje zestawienie kolorystyczne.
Pozdrawiam w Nowym Roku.