Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Jeżówka - Echinacea 20:44, 04 sty 2016

Do góry
Ta co wysiała się jesienią, miała minusowe temperatury, jeden rok jakby do przodu, a Twoja w domu tych minusów mieć nie będzie i zapewne nie zostanie zmobilizowana do kwitnięcia, bo będzie po prostu za słaba, mało listków i mała, wybiegnięta, słaba. Zima tez jest jej potrzebna do inicjacji kwitnienia (tak myślę).
Jeżówka - Echinacea 20:38, 04 sty 2016

Do góry
To jest możliwe, ale lepiej sobie nadziei nie robić. One muszą się wzmocnić, nabrać masy. Rośliny jednoroczne kwitną w tym samym roku, bo taki mają cykl. Byliny to już inna bajka i wymagać tego od nich nie można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:32, 04 sty 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:31, 04 sty 2016

Do góry

Kamienny ogród patykiem malowany 20:31, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moje jeszcze bardziej zwinięte, pusto się zrobiło w ogrodzie.

Z zimozielonymi, nawet zwiniętymi i tak lepiej niż z gołymi badylkami bez liści, albo bylinami.

A bukszpanowy nigdy nie jest pusty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:30, 04 sty 2016

Do góry
Dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy. Jutro jeszcze mroźniej.

Kamienny ogród patykiem malowany 20:28, 04 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Wiem....ale jakoś tak żałośnie wygląda stąd mój komentarz...
Od piątku cieplej

Moje jeszcze bardziej zwinięte, pusto się zrobiło w ogrodzie.
Ogród z koniczynką 20:18, 04 sty 2016

Do góry
Rumianka napisał(a)
Mam ogromną prośbę do Danusi i innych ogrodowiczan, którzy wiedzą w jaki sposób uformować cyprysik groszkowy płożący (może to coś innego?), co można zrobić z nim - ma on teraz taką formę, ale ze środka wyrastają coraz to nowsze gałązki, a tym samym się podwyższa cały krzew...

To jałowiec nie cyprysik. Ładny jałowiec dodam. śliczny nawet bym powiedziała.
To może być Juniperus x pfitzeriana 'Pfitzeriana Aurea'

Możesz go przycinać na rozgałęzieniu pędów, żeby nie było widać brzydkiego cięcia, wtedy stanie się bardziej kompaktowy.

Ale jak chcesz - możesz nawet kulę z niego zrobić

Nie wiem, co chcesz z nim zrobić, podwyższyć czy obniżyć, bo to nie wynika z postu?
Jeżówka - Echinacea 20:14, 04 sty 2016

Do góry
Gdyby wysiała się jesienią sama w ogrodzie i na wiosnę miałbyś spore siewki i przesadził, jest szansa na zakwitnięcie. Te wysiane wiosną - raczej oczekuj kwiatów w 2017 roku.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:07, 04 sty 2016

Do góry
igacz3 napisał(a)

mam posadzony rząd świerków najzwyklejszych jakie są wzdłuż płotu od drogi, mają 14 lat wiec są spore i ich korzenie pewnie też zajmują sporą powierzchnię, czy da radę przed nimi na ich tle dosadzić inne rośliny? Czy może korzenie świerków nie pozwolą teraz na prawidłowy rozwój roślin młodszych? Nie chodzi mi o wielkie rabaty wzdłuż wszystkich świerków ale miałabym ochotę na parę krzaków rododendronu czy azalii, bo klimacik jest dla nich, osłonięte zaciszne miejsce do 12 w lecie słońce i przy samym zachodzie delikatne słoneczko, oczywiście wzmacniając podłoże pod kwiaty.
Bardzo proszę o opinię.

Różaneczniki to rośliny o drobnych korzeniach i płytkim systemie korzeniowym. Posadzenie ich w korzeniach świerków naraża je na wrastanie korzeni świerków i zabieranie wody. Kopiąc dołek dla różaneczników podsypujesz podłoże kwaśne i żyzne. Świerk natychmiast to "wyczuje" i wrośnie swoimi korzeniami.

Los różaneczników będzie kiepski, wody mało, a różanecznik lubi stałą wilgotność. Nastąpi szybkie wyjałowienie podłoża i przerastanie korzeniami.
Im dalej od świerków tym lepiej.

Posadziłabym derenie białe o kolorowych gałązkach, a dalej od pnia dopiero różaneczniki. Trzeba je podlewać stale, nawet po latach. Korona świerka działa jak parasol. Nie da kropli wody z deszczu. Pod świerkiem jest sucho jak pieprz. Wiem coś o tym bo sama mam świerki. Pod nimi płoży się jedynie bluszcz. Rh przy stawie mają nawadnianie i mikroklimat od stawu.

A więc moja odpowiedź poza tym wyjaśnieniem brzmi:

Korzenie świerków nie pozwolą na rozwój roślin młodszych, musisz wykonać barierę w postaci pionowo wkopanych ekranów z folii, plastiku, blachy, plexi itp. I podlewać. Potem zobaczysz jak rośliny będą się miały coraz gorzej.
Kamienny ogród patykiem malowany 19:49, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To naturalny objaw, nic groźnego, różanecznik broni się przed nadmierną transpiracją ograniczając powierzchnię liści.

Wiem....ale jakoś tak żałośnie wygląda stąd mój komentarz...
Od piątku cieplej
Pomoc w wyborze pompy 18:45, 04 sty 2016

Do góry
kris2682 napisał(a)
Studnia jest wykonana w mokrym dołku, no wiecznie tam woda stała. Ma po prostu zbierać wodę. Oprócz tego mam dwa pojemniki mauzer każdy 1000 litrów do których zbieram deszczowke. Nie chce tym na stałe podlewać ogrodu. Potrzebuje na początek po posadzeniu drzewek mieć czym je podlewać. Jeżeli to nie wystarczy dogadałem się z gościem który może z beka dowieść wodę ale to będzie kosztowało. Potrzeba pompa podać na max 150 m pod górkę różnica terenu do 20 m

Rozumiem, że nie na stałe.

20 m różnica terenu? Nie pomyliłeś się czasem? Może 2 m ale nie 20?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:33, 04 sty 2016

Do góry
Napisz co w ciągu tych lat wymarzło w twoim ogrodzie Potrzebuję takiej informacji, jeśli nic, to dobrze
Ogród Magdalenka 08:04, 04 sty 2016

Do góry
Przekopałam się wstecz Nacieszyłam oczy, pięknie masz, cudnie.
Elegancko, z umiarem, gustownie, zachwycająco. Śnieg spadł w dobrym czasie. u nas niestety goło i niewesoło. Ale cóż, czas przygotować się na wymianę jakby co i testowanie nowych nabytków trawiastych Mnie to wcale nie martwi, co ma być to będzie, co ma wymarznąć, jak zwykle dosadzę albo i nie. Teraz myślę o rewolucji i jej dokonam
Kamienny ogród patykiem malowany 07:30, 04 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Biedny Rodek

Nigdy go nie okrywałam i dawał radę...liczę na to że teraz też przeżyje.
Okryłam co się dało we wtorek, przed pierwszą mroźną nocką....wiosna pokaże czy wszystko co trzeba zabezpieczyłam

To naturalny objaw, nic groźnego, różanecznik broni się przed nadmierną transpiracją ograniczając powierzchnię liści.
Pomoc w wyborze pompy 07:24, 04 sty 2016

Do góry
Studnia kopana na 5 kręgów i 2 hektary to może wystarczy siknąć pod 500 drzew, ale o podlewaniu ogrodu nie ma mowy. W przyszłości będziesz musiał zaplanować wykopanie studni głębinowej, bo taką to na pewno nie podlejesz ogrodu. Więc nie na pompie trzeba się skupić a na studni.

Ważne jest też jakie działka ma wymiary i w jakim miejscu jest usytuowana studnia. Na mój babski rozum jeśli jest z boku a działka jest wąska i długa, pompa będzie musiała podać na dużą odległość i pompa może nie wydolić.

2 hektary to może być 1000 m x 20 m ale też 500 x 40 więc kupując pompę to moim zdaniem trzeba wiedzieć, na jaką odległość pompa musi popchnąć wodę np. do zbiornika i ze zbiornika doniesiesz. Jedną pompą ani pięcioma kręgami nie podlejesz ogrodu na 2 ha.

Doraźnie parę drzewek tak, ale docelowo kop wiosną studnię.

Nic bardziej nie boli, niż usychanie roślin i niemożność ich podlania.
Teraz kolej na mnie! 07:17, 04 sty 2016

Do góry
Witaj, a może od razu przeniosę ten watek do Naszych Ogrodów? Takie ładne zdjęcia są
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 05:21, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim?
Dzika łąka - wieszczę.

Ogrodowa Rewolucjonistka.
Kamienny ogród patykiem malowany 00:09, 04 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brukentalia wydaje się niszowa we wrzosowiskach, jak andromeda. Tę drugą stosuję bo podobna jest do lawendy (liście) i kolor ma inny niż reszta roślin we wrzosowiskach ("niebiesko-srebrzysty" w zasadzie). Tej pierwszej nie stosuję, po pierwsze niezbyt dostępna, po drugie - wrzośce są lepsze i bardziej wyraziste. I bardziej pewne.

Ale skoro idziesz pod prąd, to pewnie ją i tak posadzisz. Ja w każdym razie nie sadzę Wymaga okrycia przynajmniej gałązkami świerka.

Andromedę mam...a raczej miałam...bo wyschła. Dwa razy wykopana przez kreta...przesadzona w nowe miejsce (chyba za późno)....i pozamiatane
Może zrobię drugie podejście...bo nadal mi się podoba....nawet jak teraz oglądam same szczątki
Zgadzam się, że wrzośce są ładniejsze, ale moja myśl była taka, żeby cały rok coś kwitło....wrzosy i wrzośce - wiosna i jesień, zostaje środek...i tu przyszła mi do głowy brukentalia...kwitnie VI-VII.
Do całości chciałam jeszcze dorzucić hebe widłakowatą.

Pod prąd nie znaczy bezmyślnie....słucham...rozważam....i dopiero planuję
Każda rada jest dla mnie cenna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:52, 03 sty 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale co hitem, jakim hitem - roślinnym? czy jakim? Dzika łąka - wieszczę

Roślinnym Może będziesz mieć jakiś hit - w zeszłym roku chyba był nim carex elata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies