Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Dla odmiany czas na zmiany... 09:26, 29 paź 2020

Do góry
beta napisał(a)
hej
Marta rozrabia przyleciała i odleciała...tylko inspirka została
Dzięki Marto...pięknych inspiracji nigdy dość
Słuchajcie, a może do tej zwykłej szałwi je posadzić?

Lubię trochę zamieszać
W carexach sabińskich i szałwii żyłkowanej zimowity?- wg mnie sabińskie daja tak mocna kępę, że nie przebiją się kwiaty zimowitów przez nie.A znowu szałwia , ścięta po pierwszym kwitnieniu, szybko odrasta i kwitnie znowu, dość wysoko- to tylko gdzieś na jej brzegach by je było widać. Kolorystycznie fajnie by to wyglądało
Dla odmiany czas na zmiany... 09:51, 28 paź 2020

Do góry
Haha! Magnolia tylko wpadnie, rzuci zarąbistym pomysłem/inspirką i ucieka
Dla odmiany czas na zmiany... 09:33, 28 paź 2020

Do góry
zostawiam inspirkę zrobioną kiedyś dawno- zimowity z zawciągowcem zwyczajnym
Ogród w mieście-ogrodzie 16:08, 27 paź 2020

Do góry
Ale się ta magnolia z zawilcami zgrała
Urodzaj kolorów u Ciebie, oczar przepięknie się przebarwia. Oglądałam dziś kilka w szkółce i wszystkie bezlistne już. Nie skusiły mnie
Pszczelarnia 11:26, 26 paź 2020

Do góry
p.s. Pod Twoim wpływem zaczęłam szukać innych peoni, bardziej 'dzikich'. Dziś doszły mini sadzonki p. leśnej. Będę z nimi eksperymentować
Pszczelarnia 10:16, 26 paź 2020

Do góry
Poza tym pięknie Ewo. Bardzo
Pszczelarnia 10:13, 26 paź 2020

Do góry
niedawno miałam okazję porównać trzmielinę oskrzydloną i jej odmianę Compactus- jednak jest znaczna róznica w przyrostach z za tym idzie zwartość krzewu. Widać wyraźnie. A trzmieliny oskrzydlone wg mnie są bardzo zmienne w obrębie gatunku. nawet w szkółkach to widać na zagonach.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 17:40, 20 paź 2020

Do góry
Dziękuję Pani bardzo za wyczerpująca odpowiedz.Zastosuje się do wszystkich porad i mam nadzieje ze Magnolia wyzdrowieje Pozdrawiam serdecznie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:07, 20 paź 2020

Do góry
Dzień dobry, czytam, oglądam i zachwycam się cudeńkami na Ogrodowisku już od dawna, a teraz zebrałam się w końcu na odwagę, by prosić o pomoc. Mam taki oto kwadracik przed domem, a w nim, hmm, radosną twórczość Bardzo proszę o rady w kwestii zaaranżowania tego miejsca, a najlepiej to uzupełnienia, sugestii w przesadzeniu itp, gdyż rośliny posadzone są w większości z wyboru, nie z przypadku, tylko talentu artystycznego i wyobraźni na ułożenie, by uwydatnić ich piękno, mi brak. Zależy mi na świerku, podobają mi się trzmieliny i moja wymarzona od zawsze brzoza, dosadzona w końcu w tym roku. W jednym narożniku marnieje magnolia. Jest tam już drugi rok. Na wiosnę nieśmiało kwitnie, później bujnie się zieleni i w pewnym momencie dopada ją jakieś paskudztwo i tak już marnie wygląda do zimy, aż nie zgubi wszystkich liści. Ograniczam się w opryskach, ale nie wiem, może one by pomogły, a może to kwestia nieodpowiedniego miejsca dla magnolii? Wrzosy w donicach pod brzozą na razie czekają, bo nie wiem czy jest tu gdzieś dla nich miejsce. Aster wsadzony, bo podarowany i nie chciałam, by się zmarnował. Duże kamienie syn zwozi w wycieczek rowerowych i chciałby, bym je gdzieś umieściła, więc czekają. Ma jeszcze jedno życzenie, bym wstawiła tam karmnik, który dostał niedawno na urodziny, ale czy jest tam miejsce na niego? Zastanawiałam się też nad zmianą kamieni na korę - w całości lub może częściowo- np. tworząc łuki w narożnikach (mój zmysł estetyki odczuwa nadmiar kantów)? Kwadracik jest w słońcu od rana do około 10-11 i późniejszym popołudniem. Czy znajdzie się jakaś dobra, pomocna duszyczka, która pomoże przemienić to miejsce, by zachwycało zarówno od strony domu, jak i z zewnątrz?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 12:55, 20 paź 2020

Do góry
Jest jesień i nie musi to być żadna choroba. Niczym nie pryskaj.
Natomiast radziłabym poprawić jej warunki wzrostu. Lubi lekko kwaśne podłoże, nie lubi za głębokiego posadzenia, nie lubi też rosnąć otoczona trawą, a tutaj tak właśnie ma. Więc zapewne trawa zabiera jej składniki pokarmowe, także nawożenie trawnika mogło wpłynąć niekorzystnie, bo ona lubi zupełnie inne nawozy. Wytnij kółko w trawniku aby ją odizolować od trawy.

Zbadaj też pH, może jest zbyt zasadowe? a ona lubi lekko kwaśne. Nie ma takiej choroby magnolii, jak grzybica. Grzybicę mają ludzie, nie magnolie.

Magnolia może mieć:
antraknozę
chlorozę
plamistość liści
szarą pleśń
brązowienie liści
parch magnolii
mączniaka

Wszystkie choroby są spowodowane albo pogodą albo niewłaściwymi warunkami uprawy, gdy to wtedy rośliny są bardziej podatne na choroby i szkodniki, wtedy żaden oprysk nie pomaga, a raczej poprawa warunków, łącznie z przesadzeniem magnolii.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:57, 08 paź 2020

Do góry
Mnie się w serii z tegoszem podoba mistrz 'przedplanu'- wilczomlecz migdałolistny. Bardzo jest piękny.
Pozdrawiam Cię serdecznie Danusiu, wpadam czasem zajrzeć jakie mega roboty zrobiliście i zwykle jestem zdziwiona, że aż tyle i że zmiany są tak wielkie.
Ogrodowe wariacje 09:30, 07 paź 2020

Do góry
Będę przesadzać azalię i tuję aurea nana, czy tak jak podkleiłam na zdjęciu będzie dobrze? Wiadomo azalia tylko wiosną, ale pięknie mi kwitła.
Z tyłu przy tujach jest obwódka z wrzośców różowo fioletowych więc nie będzie ten kolor taki oderwany, oraz magnolia george henry kern też tam rośnie. Dorzucę jakieś mniejsze głazy i będzie to czego chciałam i jeszcze jakiś malutki klonik palmowy by się przydał. Częściowo zimozielona, żwirowa z kolorem na wiosnę.

Tam za orzechem po prawej stronie też będę przerabiać, poszerzać. Myślałam o kulach w różnych rozmiarach, ale coś do nich też bym dołożyła. Rośnie tam hortensja na pniu i bukszpany. Może kule cisowe i niskie trawy?

Zszywkowy ogród marzeń :) 18:47, 06 paź 2020

Do góry
Pierwszy wolny dzień od tygodnia i fajna pogoda zaowocowały sadzeniem posadziłam dziś ponad 45 doniczek ale jeszcze sporo zostało i czeka. Właśnie wróciłam do domu, myśle ze to był udany dzień Jeszcze pogoda była idealna, słońce świeciło i robota szła jak z płatka

Trochę nieostre bo z góry i ciemno już się zaczęło robić, może jutra uda się zrobić lepsze fotki

Do posadzenia zostały mi 2 odmiany floksów, azalie japońskie, tawuły, piwonie oraz trawy.

W ziemi siedzą już cisy, hortensje,hakonechloa, red baron, floksy Green (coś tam, jutro sprawdzę ), berberysy, floksy (jutro dopisze nazwę), 2 różne odmiany choiny kanadyjskiej no i drzewa z
magnolia Będzie tez niewielka korekta łuku fasolki

wsio
Dla odmiany czas na zmiany... 22:08, 05 paź 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Łoooo Super. Ciekawa jestem, co powiesz na tą mikrokoniczynę.

Nowa rabata mi się podoba. Co prawda bukszpan to ryzyko, ale zawsze ładnie podkreśla rośliny.

Cześć
Też jestem ciekawa tej koniczyny...narazie testujemy na małym kawałku..zobaczymy...
No właśnie wiem, że bukszpan to ryzyko...ale mam go już kilka sezonów i w zasadzie spokój. .muszę tylko parę sadzonek dokupić żeby przedłużyć ten żywopłocik który już jest.
Jestem ciekawa efektu tej rabaty w przyszłym sezonie
Ale skoro Magnolia i Ty też mówicie że będzie ok, to ja jestem spokojna.
W razie co, to można znów coś zmienić
Blaski i cienie nowego życia 21:04, 05 paź 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Magnolia cudna i te hortki -też patyki chcem

Pamiętam, będę w przysłym sezonie ukorzeniać dla innych bo w tym sezonie ukorzeniły się tylko 2 z pięciu i dosadziłam żeby szpaler powiększyć.

Róże malutkie NN ale kwitną co roku non stop od czerwca, jakieś terminatorki. Ładnie im przy tych trawach i w przyszłym roku posadzę pod płotem przed trawami. Mam je dwie i jakiś plan na obsadzenie. U mnie wszystko wolno idzie, nie tak jak u Ciebie

Dla odmiany czas na zmiany... 19:05, 05 paź 2020

Do góry
magnolia napisał(a)
zmiany super! jeszcze młode, ale widzę potencjał.
Od wiosny ruszą i będzie git.

Wierzę w to z całych sił
Buziaki
Dla odmiany czas na zmiany... 18:50, 05 paź 2020

Do góry
zmiany super! jeszcze młode, ale widzę potencjał.
Od wiosny ruszą i będzie git.
Blaski i cienie nowego życia 15:51, 05 paź 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)
Magnolia Yellow River oszalała

Silver Dollar są super

Ja moją zawsze tnę po kwitnięciu. Bardzo dużo wody potrzebuje i nic nie chciało pod nią rosnąć. wiosną się z nią pożegnam. Będzie przesadzona do innego ogrodu. Z siedmiu magnolii nie będzie ani jednej. U mnie dla nich za zimno i mało radości z nich miałam. Przeważnie nie zdarzyły zakwitnąć.
Blaski i cienie nowego życia 11:37, 04 paź 2020

Do góry
Magnolia cudna i te hortki -też patyki chcem
Blaski i cienie nowego życia 11:18, 04 paź 2020

Do góry
Magnolia Yellow River oszalała

Silver Dollar są super

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies