Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - sezon 2016-2022

Miłkowo - sezon 2016-2022

Milka 07:48, 08 kwi 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Milus u ciebie dobry start wiosny. U nas dzisiaj tak śniegiem sypało, że jeszcze jest biało. ładne te rozchodniki u mnie też tam coś wychodzi,ale daleko do wiosny.

Byłam dzisiaj u ogrodnika kupiłam 2 szt grujecznik a i 2 szt rodkow "nowa Zemla", cieszę się bo dorodne szczególnie grujecznik i po 35 zł.

Miałam już odłożone magnolie, ale zrezygnowałam. Kupię później muszę na raty.
Piszesz o ukorzenianie magnolii. Jest to możliwe, ale spróbuj na drzewku. Odsłon skórkę w firmie pierścienia przyłóż ziemię załóż na ziemię mokra papke folie i zawin po 1,5 mca powinny pokazać się korzonki. Jak będą korzonki to odcinasz gałązkę i wsadzasz do gleby lub donicy.
Na you tubie widziałam jak chińczyk wszystkie krzaki tak rozmnaża.
Może znajdę to podam linka.

Pozdrawiam

Ela, u mnie też pogoda zwariowana, zero ciepła.
O rany, kolejne zakupy, cena faktycznie dobra. Mnie jakoś grujecznik nie zachwyca, raczej teraz mnie ciągnie do klonów japońskich, 1 nowy posadziłam.
Nova Zembla ładna jest, ale rodków już też nie kupię. Ciut mi podmarzły azalie japońskie, chyba kilka do wymiany, albo zamiast nich coś innego wsadzę.
Ten sposób trudny mi się wydaje, więc raczej po swojemu zrobię, tak dla ciekawości, bo i tak muszę ogołocić z gałązek magnolie. Jak się nie uda, nie ma problemu.
Kiedyś dostałam siewkę magnolii, miała tak 20cm, obecnie 1,4m, ale nadal bez kwiecia i nie wiem, co to będzie za magnolia. Uściski
Milka 07:50, 08 kwi 2021

Alija napisał(a)
Irenko! Piękne wiosenne zdjęcia! Rzeczywiście u ciebie wiosna ok. 2 tygodnie wcześniej niż u nas. U mnie forsycja nie myśli jeszcze kwitnąć, hiacynty powoli wyłażą z ziemi, niektóre ciemierniki dopiero zaczynają kwitnienie. A tu zimno i zimno...
Ciepełka życzę!

Alu, no pogoda jest, jaka jest.
W sumie lepiej tak, niż był taki rok, że wszystko na raz kwitło.
Do końca kwietnia prognozy nie najlepsze, oby nie wiało, nie lało, tak +12, to już idzie działać
Milka 07:53, 08 kwi 2021

eda napisał(a)
Irenka pięknie kwieciście jak zwykle szał wiosenny u ciebie
Lawendę biorę się jutro jak nie będzie padać haa zobaczymy róże już ciachłam
Buziaczki

Edytko, to życzę dobrej pogody
Kiedyś już radykalnie lawendy cięłam i odżyły. One już stare bardzo, ponad 20 lat i mus je odmładzać.
Róże jeszcze nie wszystkie skróciłam, nie ma aury dobrej, zatem fajnie że masz już to z głowybuziole.
Milka 07:56, 08 kwi 2021

Joku napisał(a)
Pomogłaś, dziękuję. One kwitną wiosną więc pewnie z powodu obcięcia nie zakwitły. Jakoś nie potrafiłam sobie wyobrazić obcinania - w połowie łodyżki? 1/3 czy jeszcze inaczej? W zimie znalazłam odłamany fragment (pewnie sprawka któregoś kota lub psa). Wsadziłam do ziemi, sprawdzałam niedawno - wyglądał na żywy.

To cieszę się
Kwitły mi, ale zieleniały, bo za mało słonka i się wyciągnęły i zbrzydły. Wtedy ścięłam dosłownie przy ziemi. Tak radykalnie nikomu nie polecam, ja po prostu eksperymentuję z roślinami, no bo jak się dowiedzieć inaczej.
A to ciekawe, że tak łatwo kawałek się przyjął. U mnie pełno siewek, są w wielu miejscach, niech rosną, ale czubki będę po kwitnieniu ciąć, aby się zagęszczały. Bardzo mało informacji w necie na ich temat.
Milka 07:57, 08 kwi 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ok, Twoje jakie duże są obecnie ?

Ja widziałam kiedyś w LM ale maleństwa.

Daria, moje też malutkie kupiłam, tak 50cm, a obecnie ponad 2m.
Milka 08:00, 08 kwi 2021

basia3012 napisał(a)
Irenko, wiosna u Ciebie. Ale masz dobrze. Ale czytam, że też zimno jak u nas. Nic na to nie poradzimy, tylko ponarzekać możemy.
Cieszę się razem z psinką. Może z lekami da radę.

Basiu, wiosna jest, ale zimno. Ciekawa jestem czy dziś coś lepiej będzie, nadal strasznie wieje.
Leki jednak jej pomagają, nie ma na razie ataków, prowadzę obserwacje, jak je znosi, to w razie czego dawki zmienią.
Nie ma co narzekać, żyjemy, mamy ogrody, nie ma nic piękniejszego, a aura, jak to aura
Milka 08:16, 08 kwi 2021

gogo napisał(a)
Irenko, masz rację, dobrze oglądać wiosnę, u każdego w innym czasie, ma się ją wtedy dłuuuugo
U mnie, w stosunku do Bolkowa, jest i tak wszystko później, bo ja w W. Górnych.

Pies mojej siostry żył z padaczką 17 lat /oczywiście na lekach/, przyczyną była niesamowita ilość pcheł, które półrocznego psa prawie zjadły.
Ktoś z tego powodu go wyrzucił, a siostra przygarnęła.
Padaczka może być też od kleszcza.
U mnie też zimowo, nic nie można robić w ogrodzie

Grażynko, no właśnie, mamy wiosnę przez miesiąc.
No popatrz, nie myślałam, że i u ciebie różnica, bo odległość prawie żadna.
To długo żył.Ojej, ale wredni ludzie, jak mogą tak robić! Misia miała kleszcza i wielki rumień, może to faktycznie ta przyczyna.
Milka 08:17, 08 kwi 2021

Kasya napisał(a)
Ja bym chciała juz wiosnę. Bo cały czas czas przedwiośnie i wszystko stoi

Kasia, ja też. najbardziej męczy wiatr. Miałam idealnie wygrabione, patio wyszorowane i śladu nie ma. Znowu to samo trzeba robić
Basilikum 09:18, 08 kwi 2021

Irenko macham lapka, poogladalam sobie Twoja wiosenke. U nas zima sie rozgoscila i nie chce sobie pojsc.
Caluski dla mezula i glaski dla pieskow i kotka.
Dorota123 10:41, 08 kwi 2021

Irenko zawsze podziwiam Twoją wczesną wiosnę, i porównuję rośliny z moimi. U moich szafirków jeszcze nawet pączków nie widać, a u Ciebie w pełnym rozkwicie.
Sasanki ledwo u mnie z ziemi wychodzą, ale może to i dobrze, bo przy tak niskich temperaturach i śniegu pewnie by wszystko umarzło.