Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skąpana w słońcu 20:58, 23 paź 2018

Do góry

CDN
Dwa ogrody 20:57, 23 paź 2018

Do góry

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 20:55, 23 paź 2018

Do góry
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. O to mi chodziło .
Możesz mi jeszcze podpowiedzieć jak ciąć klona, który powypuszczał takie długie gałęzie przy bardzo optymistycznym założeniu, że nie zmarzną zimą? Jest u mnie 2 sezon i bardzo dobrze zniósł zimę.

Ogród w budowie - nieustającej 20:54, 23 paź 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Marchew siała Viva i 10 czerwca miała jak ze sklepu - byłam, widziałam. Trzeba wsiać póki ziemia nie zamarznie i lekko przykryć.

/original.JPG[/img]

Ja sieję ok 20 marca do skrzyni i mam pod koniec maja - jak na bazarze u baby
Skąpana w słońcu 20:53, 23 paź 2018

Do góry
Witaj Ewo (Anda)

Jeżeli chodzi o Amandine to ja na nią nie narzekam. Szybko buduje silny krzak i lubi kwitnąć. Koniecznie musi rosnąć w słońcu. Ja moją przesadzałam już trzy razy. Pierwszy raz rosła w słońcu i dobrze się sprawowała. Potem przesadziłam ją do półcienia i tam nie chciała rosnąć ani kwitnąć. Teraz rośnie pod południe, więc słońca będzie miała pod dostatkiem. W tym roku korzeniła się. Liczę na jej popis w przyszłym roku.

Ogród w budowie - nieustającej 20:52, 23 paź 2018

Do góry
Najwięcej mam właśnie niebieskich astrów Haniu, mam zamiar na wiosnę porozsadzać trochę białych, żeby nie było zbyt niebiesko.

Dla Ciebie najbardziej ulubiony pomponik dalii - to właśnie te mają podjedzone bulwy i niewiele zostało na pędach.

Dwa ogrody 20:44, 23 paź 2018

Do góry
Kasiu, różom coś się pomerdało

Gabrielo, to jesteśmy zgodne w kolorach przed drzwiami jesienią

Nie opisałam tak pięknie dalii, jak Gabrysia i Ewa, ale wróciłam do lata na chwilę
połączenia

Za drzwiami do ogrodu... 20:32, 23 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Tak pięknego żywopłotu z tego jałowca jeszcze nie widziałam, mnie się nie udało ich ładnie prowadzić, chyba były żarte przez jakieś szkodniki bo ciągle zasychały im końcówki pędów. Na opryski nie miałam siły, wolałam wyciąć i teraz mam na ich miejscu ścianę z powojnikami i hortensjami Myślę że dobrze zrobiłam

A Twoje jałowce to też były Skyrokety?Moich nigdy nie pryskałam.W jednym miejscu mam posadzone te starsze trzy na zmianę z dwoma tujami( za dużo było kupione)I były też za ciasno posadzone i nie przycinane.Jak je zaczeliśmy ciosać z szerokości to ukazał się suchy środek(Trzeba wcześniej zacząć przycinanie jak są jeszcze młodsze!).Mieliśmy je wywalić,ale podgoliliśmy na próbę od dołu. I jakoś nam się spodobało i zostały.A te obok później sadzone Skyrokety ,są strzyżone już normalnie i mamy takie dziwne coś
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:27, 23 paź 2018

Do góry
Warzywniki na świecie, wspaniałe przykłady 20:27, 23 paź 2018

Do góry
Wspaniałe. Przepiękne. Latem byłam w tym ogrodzie i nadal jestem pod wrażeniem. Dziękuję wiec za piękny fotoreportaż. I dołączam jedną skromną fotkę.
Ogród w budowie - nieustającej 20:27, 23 paź 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

I jeszcze jeden fajny aster, z drobniutkimi błękitnymi kwiatkami, dość wysoki.

I ten fajny aster naprawdę fajny, kwiatostany zakończone wiechą i kolor ciekawy.

Bardzo lubię niebieściutkie i ciemnogranatowe.
Gabrysiu,
masz wiele odmian i zachwycają jesienią, przecież to ostatnie kwiaty w ogrodzie, widoczne z dala.
Skąpana w słońcu 20:24, 23 paź 2018

Do góry

Ogród w budowie - nieustającej 20:22, 23 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)
No to już wiem co z różami bo myślałam że historyczne uff.

Marchew teraz ? hmm u mnie może być sucho w skrzyni np. przez miesiąc to im to nie zaszkodzi czy one będą i tak zimować do marca i najwyżej je zjedzą jakieś głodomory ? robiłaś tak ?

Opisanie dalii to jest wyczyn - kłaniam się nisko - muszę pokazać mój

Dalie w bukietach satysfakcjonują, Ciebie marzec

dlaczego doniczki z cebulowymi dołujesz w szklarni nie lepiej w "polu", w szklarni musisz podlewać?

pozdrawiam

Marchew siała Viva i 10 czerwca miała jak ze sklepu - byłam, widziałam. Trzeba wsiać póki ziemia nie zamarznie i lekko przykryć.

Z opisania dalii jestem mega zadowolona, nigdy nie miałam czasu na fanaberie i sadziłam nie wiadomo co a potem najwyższe były na froncie.

Doniczki z cebulowymi dołuję w szklarni, bo łatwiej mi je wykopać wcześniej, ja je potem przekładam do większych donic z bratkami na wiosnę.
W szklarni nie trzeba podlewać, woda podsiąka dołem i narcyzki wychodzą wcześniej z ziemi, bo w środku jest wyższa temperatura.

Bardziej niż marzec satyfakcjonuje mnie maj. Ale astry też. Bardzo.

Dwa ogrody 20:19, 23 paź 2018

Do góry
Goniu, żółte chryzantemy na poprawienie nastroju w takie dni jak dziś
Aniu - anabuko ta cytowana róża to Artemis. Nie spodziewałam się, że będzie taka wysoka. Jarmuż w rabatce dla ozdoby
Łucjo, te ciemne chryzantemy przetrwały jedną zimę, posadziłam ot tak, na próbę. Były malutkie, a jak przyjdzie mroźna zima, to pewnie padną.
Mireczko, faktycznie podziałałam, chociaż zamknięcia sezonu jeszcze nie ogłaszam. Moja katalpa w nowym w niedziele jeszcze w liściach, ale dzisiejszy wiatr pewnie część już postrąca.

Haniu, kolor chryzantem cieszy, jak wracam z pracy, wtedy mam czas na chwilę przystanąć Stary ogród i dom mam jeszcze do ogarniania przez dwa lata. Potem mus się wyprowadzić, taka kolej rzeczy.
W nawiązaniu do rozmowy o choinach. Widać zagęszczony dół, żałuję, że nie przycięłam wiosną wierzchołków. Z metr będzie do ucięcia.

Mireczko, nie jestem taka pracowita chryzantemy ciemne już zimowały, co zrobię z żółtymi jeszcze nie wiem.

Ogród w budowie - nieustającej 20:19, 23 paź 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Róże ukorzeniają się dość dobrze, tzn. na 10 sadzonek ukorzeniły mi się 4. Albo gdzieś dopadnę Sally, albo będę skubać Twoją

A tu macie dowód że dalia zmienną jest, co zależy oczywiście od ilości światła.
Tak wyglądała kilka dni temu:

a tak w sierpniu:

Nie ma sprawy
Co do dalii to prawda moje też tak miały
Normandia - Miromesnil 20:18, 23 paź 2018

Do góry
Piękny opis i fotoreportaż. Byłam w tym roku w Miromesnil i ciągle jestem pod wrażeniem. Nie tylko zresztą tego miejsca, bo cała Normandia po prostu tonie w kwiatach. Bardzo dziękuje za "powtórkę".
Ogród w budowie - nieustającej 20:17, 23 paź 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Gabrysiu, bardzo dziękuję ci za tak obszerną, ilustrowaną odpowiedź. Będzie nad czym myśleć

Mamy całą zimę

Ogród w budowie - nieustającej 20:16, 23 paź 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Przy dzisiejszej pogodzie takie energetyczne fotki to miód na serce Z różami już wiem, a o fachowcach typu stolarz/murarz elaborat mogłabym napisać po tym roku. Lepiej pogadać o kwiatkach.

Rozumiemy się więc bez słów. Mój Pan od warzywnika też jest zły, bo przez to nie może skończyć, ergo - nie dostał jeszcze kasy, no ale sam wybrał tego stolarza.

Co do pogody - za oknem listopad od 17-tej, wykorzystałam ten dzień i mi teraz pięknie podlewa cebulki. Marzyłam dzisiaj o wiośnie. Tulipany wsadziłam do plastikowych doniczek i dopiero do ziemi, bo w zeszłym roku zostały niedobitki po zjedzeniu przez gryzonie. Dlatego wolę narcyzy, bo są dla nich niejadalne. Niestety, smakowały im chyba też bulwy dalii, bo niektóre mocno były uszkodzone

A ponieważ wiem, że lubisz różności, to pokazuję ozdoby na mur tu i ówdzie.

I koraliki starcowe od Ciebie z boczku się załapały, a obok są czarne eonia - malutkie i będą czarne jak będzie lato.

Skąpana w słońcu 20:14, 23 paź 2018

Do góry
Garden of Roses

Ogród w budowie - nieustającej 20:07, 23 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Spróbujemy za rok znowuKiedyś się w końcu uda

Róże ukorzeniają się dość dobrze, tzn. na 10 sadzonek ukorzeniły mi się 4. Albo gdzieś dopadnę Sally, albo będę skubać Twoją

A tu macie dowód że dalia zmienną jest, co zależy oczywiście od ilości światła.
Tak wyglądała kilka dni temu:

a tak w sierpniu:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies