Jakieś miskanty warto mieć, jak bym miała ich mniej to właśnie te bym wybrała.
Moje rabaty przynajmniej częściowo sprawiają takie wrażenie, to może taki krwiściąg się wpasuje?
To jest trzcinnik krótkowłosy Calamagrostis brachytricha. Wyszukałam jego fotki z różnych miesięcy, startuje wcześnie
kwiecień
czerwiec
w sierpniu zaczynają się pokazywać kłosy
ale we wrześniu dopiero się rozwijają.
I najważniejsze, można sobie go wysiać.
Agatko, przemiłe zdjęcia rabat z września. Szkoda że tak mało bywasz a tyle u Ciebie przyciąga uwagę. Zachwyciłam się kaliną wonną mimo że na krzewy nie bardzo zwracam uwagę
czy mogę złożyć zamówienie na pestki tej smacznej dyni?
Witaj Filomeno, a ja ich nie znałam, w moich stronach rodzinnych nie występowały, myślę, że będą krócej kwitły. Jak tak o nich piszesz, to koniecznie muszę go przesadzić w dłużej trzymającą wilgoć część rabaty.
Hortensje wszystkie ślicznie kwitły, także ta bardziej delikatna, dwie będę przesadzać na wiosnę na docelowe miejsce.
Dla Ciebie moje nowości, kwitnące na jednorocznych pędach, pierwsza, nie mogę odszukać nazwy.
Druga z serii Everbloom, miała być biała, zakwitła w pierwszym roku tak jaskrawym niebieskim kolorem, że chciałam się jej pozbyć. Poprawiła się jednak i niech tak zostanie.
Ostatnia Deep Purple, bardzo mocny nasycony kolor.
Sylwio, mi również, ale nie zdziwisz się chyba, że chcę trochę, no może trochę więcej pozmieniać na jednej z nich. Na drugiej również systematycznie dodaję kolejne byliny.
Bardzo mnie cieszy, że hortensje udane bo termin wysyłki był późny, zawsze szkoda straty roślin. Delikatna - masz na myśli love you kiss? Jeśli ta to cieszę się niezmiernie bo u mnie kwitła tylko dwa sezony - przemarza, a jest naprawdę bardzo wdzięczna.
Cudne nowości. Deep Purple pasowałaby, myślę, do Rotschwanz, która u mnie ma za ciemno i słabuje, może by skroić taki duet?
Też mam coś tam z linii everbloom, ale nie doczekałam kwitnienia na tegorocznych pędach - może mam za ciemno, a może pomylone odmiany? Och, jakżeż brakuje mi czasu, aby pochylić się nad każdym moim kwiatkiem ;(
W trawach Twoje hortensje wyglądają przepięknie. W jakich trawach? Stanowisko masz dla nich cieniste czy słoneczne?
Dynia w paseczki nie tylko smakuje ale też wykwintnie wygląda, zachciało mi się poszperać w sklepach nasienniczych.
No i polecę zobaczyć- powąchać swoją kalinę, masz rację, czasem zaczynała kwitnąć w listopadzie.
Owocne dzisiejsze odwiedziny w Twoim wątku
Ula, ale jestem i co mam ciekawego to zamieszczam, zdjęcia z ogrodów są wszystkim bardzo pomocne.
Nie zwracasz uwagi, bo brak miejsca? Krzewy jednak bardzo wzbogacają ogród, a jest ich taka różnorodność, tylko wybierać.
Z października, hortensja dębolistna.
Dynia, będę raczej mieć, to będą pestki z poprzedniego roku, są sprawdzone, z tych z tego roku nie wiadomo co by urosło.