Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 23:32, 29 lis 2018

kasiek napisał(a)
O rany - zwierzaków u Ciebie zatrzęsienie Widze że jeszcze w akcji jesteś, jest tej roboty ale i mozliwości przebywania na powietrzu A propos powietrza - jak u Ciebie z nim? Pala bardzo?

Kasiu robotę robię dopóki mi pogoda pozwoli, tyle mniej będę miała wiosną do zrobienia
Bo wiosną to zawsze roboty zatrzęsienie i nie wiadomo za co najpierw się łapać bo i pogoda wiosną nie przewidywalna.
W domach palą, ale cieplarki do stycznia będą jeszcze spały to tak najgorzej nie ma. U nas sporo wieje więc wydmuchuje z grubsza......chyba, że mgła przytrzyma, ale jakiejś dużej na razie nie było.
Mrozi nas w chwili obecnej dość mocno.
laurowisnia 10:15, 30 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

No tak, ale nawłoć i pokrzywa pomiędzy nie się wsieje i ukorzeni, tak się stało w stercie gałęzi niestety, dlatego o tej folii pod gałęzie myślę....
Na folii przecież nie wyrośnie, a nim się gałęzie rozłożą parę lat minie

Nawłoć i pokrzywa nie wyrasta, a siała mi się tam wcześniej, tylko ten powój ze zdjęcia Andy wychodzi bokiem, przy macie zresztą też tak.
sylwia_slomc... 10:28, 30 lis 2018

laurowisnia napisał(a)

Nawłoć i pokrzywa nie wyrasta, a siała mi się tam wcześniej, tylko ten powój ze zdjęcia Andy wychodzi bokiem, przy macie zresztą też tak.

Myślę, że my coś jednak podłożymy, o ile dojdzie plan do skutku.
To się ma samo kompostować, jest możliwość podbierania takiego kompostu od spodu, łatwiej będzie niż z ziemi
mikina34 11:10, 30 lis 2018

Sylwio, co to ten antydzik? Mówisz, że działa na sarny? A jak z psami, w sensie czy to nie szkodzi psom? Napisz proszę o swoich obserwacjach, mam część działki niegrodzonej i tam się "stołują" sarny własnie i obgryzają brzozy, wrrr...
Agania 11:26, 30 lis 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie łańcuchy choinkowe witały nas w sobotę rano przed ogrodem

Fajnie to wygląda...masz co wykarmić
anabuko1 11:55, 30 lis 2018

Waw !Ale fajne te łańcuchy ptaszk.
Wygląda to niesamowicie.
sylwia_slomc... 14:15, 30 lis 2018

mikina34 napisał(a)
Sylwio, co to ten antydzik? Mówisz, że działa na sarny? A jak z psami, w sensie czy to nie szkodzi psom? Napisz proszę o swoich obserwacjach, mam część działki niegrodzonej i tam się "stołują" sarny własnie i obgryzają brzozy, wrrr...

Nie zauważyłam, żeby moim psom czy też kotom coś się działo, albo im przeszkadzało specjalnie jakoś.

taki opis:

ANTYDZIK
NATURALNY ODSTRASZACZ DZIKIEJ ZWIERZYNY
NA DZIKI, SARNY I JELENIE 2 KG

DZIKI, SARNY, JELENIE
ZMNIEJSZA SZKODY WYRZĄDZANE PRZEZ ZWIERZĘTA

odstrasza dziki, sarny i jelenie,
do 5 tygodni ochrony,
wystarczy na 100 m2,
w obszarach ochrony wód i rolnictwa ekologicznego,
odżywia i użyźnia glebę,
w pełni biodegradowalny,
nietoksyczny.

OPIS PRODUKTU

ANTYDZIK to mieszkanka stanowiąca doskonałe połączenie wypróbowanych preparatów odstraszających z naturalnymi nawozami wapniowymi. Produkt jest przede wszystkim wysoce skuteczny i efektywny w celu zmniejszenia szkód spowodowanych przez zwierzynę płową. Granulat to naturalny sposób odstraszania dzikiej zwierzyny, stworzony w zgodzie z naturą. Dzięki temu jest w pełni biodegradowalny, a zawarte w nim składniki w procesie rozkładu wzbogacają glebę w korzystne i odżywcze pierwiastki. Odstraszacz nie jest toksyczny i można go stosować nawet w obszarach ochrony wód i rolnictwa ekologicznego.

ZASTOSOWANIE

ANTYDZIK to skuteczna ochrona przed dzikami, sarnami, jeleniami i inną zwierzyną płową.

Z powodzeniem może być stosowany:

na gruntach rolnych, gdzie może być rozrzucany wzdłuż krawędzi pola,
na powierzchniach lasów gdzie wspomaga regenerację i zalesienie,
na polach golfowych i boiskach sportowych, gdzie nie dopuszcza do przekształcenia tych terenów w żerowiska dla dzikich zwierząt,
na drogach, gdzie zapobiega zderzeniom samochodów ze zwierzętami,
na placach zabaw, w ogrodach i na cmentarzach, gdzie zmniejsza wyrządzane przez zwierzynę szkody.

SPOSÓB UŻYCIA

ANTYDZIK można rozsiewać ręcznie lub poprzez zastosowanie mechanicznych rozrzutników do nawozów i nasion. Można go stosować tak na suchej, jak i na mokrej powierzchni, ponieważ działa niezależnie od warunków atmosferycznych. Zaleca się stosować 2-3 kg na 100 m2, w pasach ochronnych o szerokości 1-2 m. W przypadku saren pas ochronny powinien wynosić 3-4 m. Zabezpieczenie należy powtórzyć po 3-5 tygodniach, w zależności od warunków pogodowych.
sylwia_slomc... 14:21, 30 lis 2018

Ja kupuję w takim opakowaniu
https://egarden24.pl/6881-odstraszacz-zwierzyny-lesnej-granulat-antydzik-2kg-rapax
AgataM 14:21, 30 lis 2018

Te wszystkie ptaszęta do Ciebie na ucztę przyleciały? Widać kto dobrze ich karmi
sylwia_slomc... 14:22, 30 lis 2018

Agania napisał(a)

Fajnie to wygląda...masz co wykarmić

Agatko one do karmników na razie nie zaglądaja , zbierają kukurydzę po polach, ale w zimie to nie wiem co będzie jak gdzieś nie polecą....