Dzień dobry...
od rana spaceruję po Twoim ogrodzie... jak tu pięknie... jestem oczarowana i będę się inspirować bo takiego ogrodu jeszcze nie widziałam...
magia...
ja Ci mogę tylko napisać, że poszerzyć by trzeba było do ok 1,5-2m i bez takich fal ( łuk lub prosto).Napisz jak tu jest ze słońcem, jakie kierunki świata. Czy to widok z okna czy z salonu czy może to za domem. Takie podstawowe informacje, a może ogólny rysunek z góry,żeby był pogląd co już rośnie u Ciebie,jak daleko od domu jest rabata. Może ktoś się odezwie
Powodzenia
Cześć Andrzej,
podziwiam właśnie Twój ogród i zachwycam się miejscami, które zaaranżowałeś pod sosnami. My mamy na działce sporo sosen (z przodu domu do uporządkowania, drzewa są wysokie a nie były czyszczone, mają mnóstwo suchych gałęzi...) W przyszłości chciałabym pięknie zaaranżować to miejsce i zakochałam się w tych rododendronach Czy są jakieś rośliny, które, z Twojego doświadczenia, szczególnie dobrze sprawdzą się pod sosnami?
Tak pięknego żywopłotu z tego jałowca jeszcze nie widziałam, mnie się nie udało ich ładnie prowadzić, chyba były żarte przez jakieś szkodniki bo ciągle zasychały im końcówki pędów. Na opryski nie miałam siły, wolałam wyciąć i teraz mam na ich miejscu ścianę z powojnikami i hortensjami Myślę że dobrze zrobiłam
Noo Gocha! Zabiłaś mnie tymi zdjęciami tak dokumentnie, że z jakiejś 100 strony, od której nadrabiałam wątek cofnęłam się do 1... szkoda tracić pierwsze 100 stron TAKIEGO ogrodu! Przy okazji natrafiłam na pierwszą fotkę tej słodkiej białej kuleczki
Cudowny ogród, świetne robisz kompozycje na rabatach!
Bardzo ladne pnacze bardzo dekoracyjne. Moj krzak co roku podcinam. Mam go ok 6 lat rosnie i pnie sie jak oszalaly. U mnie rosnie na siatce od parkanu przemieszany z bluszczem zwyklym i winorosla japonska ktora dla odmiany ma jesienia cytrynowe liscie i duzo owocow granatowych sa jadalne ale bardzo kwasne.
Niektore liscie amurskiej u mnie maja nawet 30 cm srednicy.
Pod winorośl przygotuj raczej południową wystawę. Przed posadzeniem warto wykonać solidną pergolę bo pnącze jest naprawdę silne. Ja zastosowałem kantówkę 7*7 i panele ogrodzeniowe które sięgają na 2,5 m. Ponadto winorośl amurska jak i też japońska jest bardzo żarłoczna i najlepiej jak rośnie w żyznej kompostowej ziemi z dodatkiem obornika.
Tak będzie wyglądał Twój ,,cudak" wiosną. Powodzenia w uprawie.
I ja lubię.
Mówię ,że ja mam swoje Mazury pod nosem a klimat lepszy niż na Mazurach.
Teraz więcej czasu jest na spacerki.
Fajnie ,że msz też takie jezioro blisko.
Dziękuję za dobre słowa pod adresem mojej dekoracji tarasowej.
Danusiu bardzo miło mi czytać takie sympatyczne słowa.
Ale i ja lubię zaglądać to twojego pięknego ogrodu, ładnie dobranych roślin .Rożnych ciekawych zestawień i dekoracji ogrodowych
Asia właśnie wracam od Ciebie Uśmiałam się, gdy przeczytałam o reakcji Twojej mamy na widok ogrodu w remoncie. Dokładnie to samo mi się wyrwało jak zobaczyłam fotki przed i po sadzeniu tujek . Podziwiam nieustannie Twoją odwagę, determinację i konsekwentne działanie
Z tymi red baronami spróbuję
Macham i słoneczko zostawiam