Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 08:34, 06 wrz 2018

Do góry
MonikaR napisał(a)
Dzień dobry

Nie wiem czy tu mogę zapytać o poradę, jeżeli gdzie indziej to proszę o przekierowanie mnie

będziemy zakładać "ogródek" w przyszłym roku i chcieliśmy zacząć na jesieni przygotowywać miejsce na rabaty. Strasznie ciężko idzie, więc po wielu perturbacjach taki oto powstał wstępny plan

proszę o wskazówki, czy taki kształt rabat może być czy zupełnie do poprawy

Może być taki kształt.
Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:21, 06 wrz 2018

Do góry

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:20, 06 wrz 2018

Do góry

Warsztaty PSNWK - Budowa stawu kąpielowego typ III 08:19, 06 wrz 2018

Do góry
Zbliża się termin warsztatów. Już przyjechały rośliny do sadzenia, będzie więc najatrakcyjniejszy etap.
Nic tak nie ekscytuje, jak napełnianie stawu wodą.

Będzie: umieszczanie złoży, komora filtracyjna, sadzenie roślin, napełnianie stawu.

W międzyczasie podgoniliśmy budowę. Sciany są już zaciągnięte klejem/zaprawą na równo.

Aktualne zdjęcia będą wieczorem, a tutaj robocze z zeszłego tygodnia.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:05, 06 wrz 2018

Do góry
Witam ,
u mnie z tego co już wyczytałam wyżej jest przędziorek. Popsikałam 2 tygodnie temu, wczoraj też popsikałam topsinem , bo żółknie to choroba grzybowa?
Po nitce do kłębka ;) 07:57, 06 wrz 2018

Do góry
Tak Toszka wszystko ogarniam tylko zastanawiam się czy po prawej dla tych rodków potem nie będzie malo miejsca
bo one raczej nie są takie malutkie . Tak żeby potem dalo się spokojnie przejechać z kosiarką itp
Słoneczny Ogród 07:43, 06 wrz 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

No, jest taka żółta sosna Ogon, lubię takie innei złotolistne.
Muszę się u Ciebie bardziej przyjrzeć.
Ja też bardzo lubię iglaczki, zimą i wiosną wypełniają opustoszałe rabaty

Moja to Sosna Wiethorst

Cudne te igiełki, kocham sosny.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:39, 06 wrz 2018

Do góry
Po nitce do kłębka ;) 07:38, 06 wrz 2018

Do góry
malinia napisał(a)
tak to wygląda
przy odcinku 6,8 metra zaplanowałam te drugie schody i wrzosy bo tam ziemia podmywa ziemię musi być mega drenaż
Na email wysłałam Ci też większy rozmiar tej mapki dbając o Twoje oczy hehehhehe bo tu wszystko takie mikro ;-D

Jesli przy tarasie chcesz rododendrony to trzeba je tak rozplanować, aby w styczniu-marcu słońce ich nie suszyło.
I przypominam, że pod rodki ściółka musi być perfekt przygotowana...nie dołki, a cała rabata.

Na ten moment po prawej, pod napisem wschód jest idealne miejsce i tu zmieszczą się dwa posadzone co 1,5m. Nie ciaśniej, bo wbrew pozorom wolno nie rosną.
Idąc w dół jedna hortensja, a na rogu, bliżej trawy rozplenica LadyU.
Od strony tarasu nad rodokami pas hakonechloa Aureola. Niech wylewa się na taras. Ponieważ na razie rodki małe to można dać wrzosy (wzmocnią mikoryzę).
Przypominam o ściółce - tak jak przygotujesz tak będziesz mieć zdrowe różaneczniki.

w jednym z postów masz link jak rozerwać bryłę korzeniową. Dotyczy to także wrzosów, azalii i ogólnie większości roślin, acz już nie tak drastycznie (z powodu innego systemu korzeniowego).

Teraz skaczemy na odcinek 2,8. Tam daj dwie rozplenice LadyU i trzecią na rogu rabaty. Odcinek 3,5 hortencje posadzone co 1,5m tak by wchodziły na odcinek 5.
Czy nadążasz?
Za drzwiami do ogrodu... 07:11, 06 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
A czosnki od Agapant zaczynają się puszyć

Mimo upalow pieknie masz w ogrodzie, tyle kwiatow

A co to za czosnki tak pozno kwitnace?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 04:08, 06 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Dziś sciółkowałam carexowisko.
Jakby kto pytał, patent jest taki

Mleko już się rozlało ale tekturę falistą pod rośliny nacina się nożykiem do tapet na krzyż.
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 00:47, 06 wrz 2018

Do góry
W markecie na T. są w promocji (piszą -76%) takie oto zestawy za 25,90zł

Cena samego sekatora w CO. 39,90zł a tu dodatkowo rękawice i dwie łopatki (ta wąska super sprawdza się do chwastów)
Za drzwiami do ogrodu... 23:50, 05 wrz 2018

Do góry
Ciekawe czy moja Gaura jeszcze ma szansę zakwitnąć?Wybujała w górę samymi listkami,po deszczach bardzo się wyłożyła.Podwiązałam ją i...już nie jestem nią zachwycona...

Za to kwitną hortensje, jeżówki...i jarzmianki

Za drzwiami do ogrodu... 23:23, 05 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Anus fajne masz te ozdoby z rynkami. Ładnie to wygląda.
Tak z duchem obecej pory roku.
Clematisy ładnie Ci kwitną i takie widoczki mocno cieszą .
Na Purpuree Plena Elegans to ja jeszcze mam wielką ochotę.

Dzieki Aniu za pochwały
Ten clematis Elegans to był u Bogusi taki jak na etykiecie przy moim ,a mój jakiś inny
Aniu a ciekawe czy ta Gipsówka pink festival,którą kupiłam to jest taka jak Twoja, zakwitła mi takim małym bukiecikiem teraz
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:59, 05 wrz 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Tegoroczne piękne lato sprzyja odpoczynkowi, leniuchuję trochę w pięknym otoczeniu podkarpackiego uzdrowiska Iwonicz Zdrój.
Ciekawe stare zabudowania oraz ładny park zdrojowy tworzą dobre miejsce do relaksu

Alu!
przywróciłaś mi wspomnienia z pobytu w Iwoniczu Z.

Jeszcze ten budynek, jeśli to 'Stare Łazienki' to w widocznym narożnym pokoju mieszkałam przez czas pobytu. Pracowała też tam jako stomatolog synowa E. Gierka, dojeżdżała dwa razy w tygodniu.
Dawne dzieje.

Twój pobyt pewnie już się kończy, wracaj do nas odprężona, wypoczęta i dobrym zdrowiu. Pozdrawiam.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:50, 05 wrz 2018

Do góry
Na spływie było super, potem zrobiliśmy ognisko

Kwiaty we włosach 22:44, 05 wrz 2018

Do góry
i na koniec wszędzie ich pełno

Dobrej nocy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:34, 05 wrz 2018

Do góry
Gruszki zerwane, maliny, poziomki i jeżyny wciąż owocują. Pomidory w warzywniku zdrowe. Nadrabiam ogrodowe zaległości na obrzeżach rabat (pielenie i robienie kancików). Zbieram energię na wsadzenie sadzonek truskawek i jesienne porządkowanie w warzywniku. Chciałabym zrobić jesienna wertykulację trawnika. Kupiłam polifoskę-jesienny nawóz do ogrodu. Po wertykulacji zrobię ostatnie nawożenie trawnika i rabat, ale muszę z tym zaczekać na deszczowy dzień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies