Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Adela 17:28, 22 lis 2018

anpi napisał(a)
Elu,jak byś mogła pochwalić się tym obrazem ,zrób zdjęcie ,bardzo jestem ciekawa.Bo wiesz u mnie już pół roku w łaśnie w łazience wisi pusta rama,a raczej na razie lustro w niej ,bo kupiłam go z myślą właśnie wstawienia w nią obrazu.Wisi już tak jak obraz wysoko , więc i tak nie spełnia roli lustra.Poprosto podobała mi się rama i kupiłam.I czekam aż mi wpadnie jakiś fajny pomysł na ten obraz.Myślałam już o zawieszeniu w tej ramię jakichś ozdobnych nożyc .grzebieni,czy innych akcesoriów,ale jeszcze na takowe nie trafiłam.Może twój obraz podsunie mi jakiś pomysł.O dekupażu nie pomyślałam.
Wiesz,te wszystkie rzeczy robione są na przestrzeni lat,więc nie jest tego aż tak dużo.Ale lubię takie różne dłubaninkiKiedyś już od podstawówki dużo robiłam na drutach to wyrobiłam sobie cierpliwośćMaszyna do szycia też nie jest mi obca.Robiłam też sztuczną biżuterię z półfabrykatów różnymi technikami Teraz głównym hobby jest ogródAle zimą lubię coś pomodzić.

Większość Twoich cudeniek jest w stylu prowansalskim. Podoba się mi ten styl, ale z moim eklektyzmem nie da się go połączyć.
Mój obraz zrobiłam naklejając papier ryżowy na sklejkę. Passe-partout i złota rama nadaje mu już inny charakter, bardziej pasujący do mojego wnętrza.

Wkleję u Ciebie zdjęcie tego obrazu, bo w moim wątku byłby tak ni z gruszki ni z pietruszki. Jeśli nie życzysz sobie tego zdjęcia, to go usuń.

Podobnie jak i Ty mam cierpliwość do żmudnej dłubaniny typu szycie, szydełkowanie i robienie na drutach - cały worek najrozmaitszej wełny czeka na mnie. Może dopiero, jak druga wnuczka pójdzie już do przedszkola, coś podłubię.
Pozdrawiam

anpi 17:42, 22 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Świetnie wyszły Ci te tory, jak pisałam mnie za pierwszym razem masa cukrowa nie wyszła i zraziłam się. Gdzie można kupić taką foremkę do zrobienia motylków.....są piękne. Na facebooku należę do takiej grupy "Torty od podstaw - Uczę się! " Sama tam nic nie wstawiam, ale wszyscy chętnie tam dzielą się swoją wiedzą i pokazują swoje cudowne dzieła sztuki, są też oczywiście początkujący i też pokazują swoje poczynania. Czytam o Twoich zainteresowaniach - mamy bardzo podobne. Też potrafię robić na drutach i na szydełku, maszyna do szycia nie stanowi problemu. Fakt, że zarzuciłam te swoje pasje dla nowych.
Zaintrygowała mnie ta Twoja nowa donica, co to za materiał z którego są zrobione boki. Ma ciekawą fakturę.

Dorotko, motylków poszukaj na allegro wpisując"wykrawaczki do masy cukrowej.Ja kiedyś kupiłam duży zestaw ,były tam motylki różnej wielkości,biedronki ,pszczółki...ok.20szt.Ale teraz widziałam np po 2 motylki za ok.9zł.Trzeba poszukać też pod nazwą stemple do m.cukrowej
A donica jest że steroduru budowlanego grub.3 cm.,są grubsze,ale cena...,to takie płyty steropianowe-mocniejsze.Mąż mi to pocioł na mniejsze elementy.
Ja też ciągle nowe żeczy robię,drutów to już chyba kilka lat w rękach nie miałam Tyle nowych rzeczy można się nauczyćTorty to tylko na większe okazję i to czasami wolę zamówić, bo to tyle czasu zajmuje...Przepis na masę mogę Ci podać,ale go trzeba też na wyczucie regulować ilością cukru.Bo chyba cukier a cukier....
Pozdrawiam
Dorota123 20:26, 22 lis 2018

Więc ja poproszę o przepis na pw.Zestaw motylków już znalazłam 16 sztuk za 31 zł+ wysyłka. Okazało się, że ja sporo takich wycinarek już posiadam tylko używałam je do robienia ciasteczek. Czy taka masa cukrowa nadaje się do dekorowana pierników, czy ona może długo leżeć jako dekoracja?
gogo 20:49, 22 lis 2018

A jak połączyłaś elementy skrzyni?
Ja styrodurem wyłożę skrzynki z technorattanu, w których będą cebulowe.
Ale chętnie zrobiłabym skrzynki.
anpi 21:12, 22 lis 2018

Gogo styrodur kleiłam klejem polimerowym do styropianu-bezbarwnym,po rogach wkręcone są wkrętarką krutkie wkręty,aby tylko przytrzymać zanim się sklei całkowicie,bo po kleju trochę się ślizga,on nie łapie tak błyskawicznie.I właściwie te wtręty zostały już tam, bo przykryła je listwa.Listwy styropianowe kprzyklejałam Fixem-płynny gwóźdź,jest biały, trochę szybciej wiąże ale jest droższy,więc go oszczędzam
Działaj
anpi 23:42, 22 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Więc ja poproszę o przepis na pw.Zestaw motylków już znalazłam 16 sztuk za 31 zł+ wysyłka. Okazało się, że ja sporo takich wycinarek już posiadam tylko używałam je do robienia ciasteczek. Czy taka masa cukrowa nadaje się do dekorowana pierników, czy ona może długo leżeć jako dekoracja?

To fajnie że znalazłaś motylkiPrzepis podałam Ci na priv.Nigdy nie ozdabiałam pierniczków masą cukrową.Więc nie wiem jak jest w praktyce ,ona dość szybko twardnieje.Jako dekoracja leży długo i robi się z czasem bardzo twarda,przechowywałam parę wyciętych ozdób w pudełku .Ale nie wiem czy nie wilgotnieją jak długo leżą luzem,na powietrzu ,może zależy od jego wilgotności?Nie wiem jak jest z max.terminem spożycia.
gogo 23:51, 22 lis 2018

Aniu, dzięki za informacje, na pewno spróbuję, bo chcę schować czarne wiadra z hortkami, a nie miałam pomysłu.
Też kiedyś druty, szydełko i igła do haftowania były właściwie codziennie w użyciu. Miałam też maszynę dziewiarską.
Ubierałam rodzinę w niepowtarzalne rzeczy.
anpi 00:18, 23 lis 2018

Adela napisał(a)

Większość Twoich cudeniek jest w stylu prowansalskim. Podoba się mi ten styl, ale z moim eklektyzmem nie da się go połączyć.
Mój obraz zrobiłam naklejając papier ryżowy na sklejkę. Passe-partout i złota rama nadaje mu już inny charakter, bardziej pasujący do mojego wnętrza.

Wkleję u Ciebie zdjęcie tego obrazu, bo w moim wątku byłby tak ni z gruszki ni z pietruszki. Jeśli nie życzysz sobie tego zdjęcia, to go usuń.

Podobnie jak i Ty mam cierpliwość do żmudnej dłubaniny typu szycie, szydełkowanie i robienie na drutach - cały worek najrozmaitszej wełny czeka na mnie. Może dopiero, jak druga wnuczka pójdzie już do przedszkola, coś podłubię.
Pozdrawiam

Wiesz Adela Twój obraz jest bardzo ładny i myślę ,że pasowałby do mojej łazienkinawet w tej ramie ,bo w podobnej mam duże lustro, ale to byłoby już za dużo Jedna babkę na obrazku już tam mam
A do ramy zaś, którą chcę zapełnić już by nie pasował.Ale muszę przejrzeć jaki jest wybór w dostępnych papierach ryżowychMoże akurat coś mi podpasuje?
Ja już dawno nie robiłam na drutach,ale czasem szyję np, ozdobne poszewki na poduszeczki
Zdjęcie może zostać,chyba że chcesz wykasować.Dzięki,że się nim podzieliłaś
anpi 00:26, 23 lis 2018

gogo napisał(a)
Aniu, dzięki za informacje, na pewno spróbuję, bo chcę schować czarne wiadra z hortkami, a nie miałam pomysłu.
Też kiedyś druty, szydełko i igła do haftowania były właściwie codziennie w użyciu. Miałam też maszynę dziewiarską.
Ubierałam rodzinę w niepowtarzalne rzeczy.

Same złote rączki tu na Ogrodowisku
Mamy chyba taki zespół niespokojnych rąk

anpi 01:21, 23 lis 2018

Rumianka napisał(a)

Super ta szafka wyszła...wyglada na to, że łóżka mamy takie same, widzę po fragmencie... a zagadka dalej pozostanie zagadką...

Moje łóżko też przeszło metamorfozę ,było kiedyś w kolorze ciemnego dębu ,czy coś w tym rodzaju.
Pomalowane, dodatkowo też dostało dekor.Możesz zobaczyć tu.Siedzi na nim podusia -chmurka