Aniu dzisiaj walka rozpoczęta prepratem Ema5 z wrotyczem. Za 1,5 tygodnia będą nicienie. Nie wiem tylko czy sobie wzajemnie nie zaszkodza. Jesli to nie pomoźe to w sierpniu będzie dursban lanca doglebową a maju apacz na dorosłe robale.... Jesli ja tej wojny nie wygram mimo pełnego uzbrojenia to trzeba będzie ogród zaorać
Anetko czy przypadkiem nie polewasz lawendy przy podelwaniu trawy. Lawenda musi rosnąć w suchym i bardzo naslonecznionym miejscu. Jesli nie ma takich warunków będzie brzydka, chora na choroby grzybowe. Proponuję przyjrzec sie czy w trakcie podlewania nie leje sie po lawendzie a jeśli nie to posadż ją na górce z piasczystej gleby. Skoro masz macznika to koniecznie pryskaj już co 7 dni. Mączniak to chyba patogen grzybowy wiec bez problemu sie rozprzestrzenia po ogrodzie. Zwykle jednak jest w malo przewiewnych miejscach i od nadmiaru wody i duzej wilgotnosci w upalne lata. TAKIE bylow ubieglym roku... Opryskaj Topsinem lub Signum Co 7 dni
Miałam to samo napisać.... Też kiedyś miałam....
Zaraz pobiegnę do CIĘ
Dzisiaj wylałam na ogród 2 l EMA5 . Czy ktoś wie czy moge na to zastsować nicienie?
Buziam
Wg mnie teraz można. Teraz wszystko naleźy przesadzać. Za chwile gdy zrobi się za cieplo trzeba będzie czekać do jesieni.
Choina kanadyjska kiedyś u mnie też będzie może za rok? Wyeksmituję budleje i posadze miniturowe a w ich miejsce choina.
Aga ale czy ty masz graby? Czy Ty wiesz co oznacza 30 m zywopłotu grabowego?? Przecież ja bym miesiąc je odkpurzała.... A na brązowej korze po prpstu są.....
No to zwirku mnie przy grabach nie będzie!!!!
Wstyd się przyznać.... Olejowalam dwa sezony temu.... Wyszedl mi prawie czarny kolor, teraz wypłowiały i będą potraktowane na nowo jasniejszym szarym. Musze tikkurillę odwiedzic, bo fluuger wyszedl mi zbyt ciemny..
Pierwotnie miałam w kolorze kasztan.... Brrrrr nie cierpiałam go.... Wypłowiał przez dwa lata, został zmyty karcherem i pomalowany na grafitowo.
Kindzia nie przekonasz mnie tylko w ogrodzie botanicznym we Wroclawiu je lubię
Witajcie, odpowiem za chwilę na pytania ale najpierw dzisiejsze fotki. Jak fajnie- wracam z pracy, jem kolacje i jeszcze w ogrodzie mozna popracować.
Machonie kwitna, chyba pierwszy raz od posadzenia przed trzema laty mi się podobają
Szafirki zdominowane przez carex morrowi.
W tym roku z daleka ich nie widać...
Ewa004 - wg mnie masz taką samą jak ja, napisałam. Dlaczego nie jesteś Ewa007 ?
Kindzia gdybyś od lat próbowała doprowadzić ogród teściowej do porządku z wszechobecnych kłaczy irysów to byś wiedziała.... Odmladzane są piekne w ogrodzie botanicznym... Zaniedbane nie kwitna i mnożą klącza...
Makkasia - wystraszyłaś mnie.... Zatem muszę walczyć bo mi zeżrą ogród.... Będę walczyć wiloetapowo i jakem. Madżenka nie odpuszczę Po opadach deszczy ema5 z wrotyczem, potem nicienie (zamówiłam w promocji) a jak to nie pomoże to w środku lata lancą doglebową dursbanem. Robale dorosłe będę lepić, zabijać mechanicznie. ..... Sypać gorczycę, lać wywarem z wrotyczy.
Moja molinia śpi, spokojnie jeszcze momencik
Joasiu - specjalnie dla Ciebie obfocę w weekend tarasik. Nie mam kiedy i jak zamówić wyczekanej pergoli... Gdybym miala sasiadów za płotem byłby ekran cisowy.... Taki mam od strony drogi przeplatany gabionami. Ta rabata wciaż do zmiany, ciagle nie mogę uchwycić efektu, który by mnie zadowlił. m twierdzi, że tylko żwirek by pomógł i myślę, ze ma rację.... Tylko jak liscie grabu wyciagać ze żwirka?.
Madziu lecę spradzić.
Pod graby chyab bukszpany i hosty variegata ....- koniecznie bialo -zielonow tym zakątku. Po yśle jeszcze i poszukam inspiracji. Pod ciemnym płotem będzie smutno zimą wiec bukszpan , hosty i szary żwirek. Latem jeszcze delikatne trawy. Czy tam w nogach grabów będzie słońce czy cień?
Ja sie bardzo cieszę, źe zobaczę Twój ogród w Tv, bo jest unikalny, niepowtarzalny i z charakterem. Ostatnio nie oglądam Mai bo wyczerpały się jej pomysły na ogrody a nasze forum wyznacza i narzuca coraz wyższe standardy i ogrodowiczanie coraz bardziej fachowo ale teź krytycznie oglądają relacje z ogrodów. Wg mnie termin emisji to uznanie dla piekna Twego ogrodu.
Z tesciami i mamą będziemy Cię oglądać a ja będe pękać z dumy, ze Cię osobiście znam i zachwycałam się Twoim ogrodem na żywo.