Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 19:56, 02 kwi 2014

Weekend będzie hiacyntowy
Konstancja30 19:59, 02 kwi 2014

Madżen ja mieszkam w innej strefie klimatycznej czy cuś ? ... moje tulipanki są uprzejme mieć jakieś 25 cm i to chyba przesadziłam ... ale wybaczam bo nacieszyłam oczy ... bardzo nacieszyłam ... przypadkiem podjęłam też decyzję ... przy tarasie stanie magnolia ... no musi stanąć ... nie wiem jeszcze jaka ale coś wymyślimy ... buziam wiosennie i stokrotkowo
JoannA 20:06, 02 kwi 2014

Tak pięknie Marzenko aż dech zapiera.
pozdrawiam
Madzenka 20:13, 02 kwi 2014

aneta230972 napisał(a)
Marzenka czy miałaś kiedyś podobny problem z lawendą? A mianowicie od początku.
Dzisiaj zaczęłam wyrywać trawę, która wysiała się w lawendzie. W zeszłym roku sialiśmy trawę nagła ulewa zmyła dużą część nasion i teraz w wielu miejscach: róże, lawenda, ogródek warzywno-jagodowy mam piękną trawę z tak mocnymi korzeniami, że tragedia. I właśnie podczas tego uwalniania biednej lawendy zauważyłam, że niektóre krzaczki mają chyba mączniaka . Na trawie również w kilku miejscach ten charakterystyczny biały nalot zauważyłam. Miałam go również w części poziomek, które musiałam zlikwidować oraz jedna róża pnąca ma ten problem. Czy możliwe, że ten mączniak przechodzi z trawy?. Masz może jakiś pomysł czym potraktować lawendę? Różę pryskałam Biochikolem ale coś mi się wydaje, że jest za słaby. Pozdrawiam serdecznie .

Anetko czy przypadkiem nie polewasz lawendy przy podelwaniu trawy. Lawenda musi rosnąć w suchym i bardzo naslonecznionym miejscu. Jesli nie ma takich warunków będzie brzydka, chora na choroby grzybowe. Proponuję przyjrzec sie czy w trakcie podlewania nie leje sie po lawendzie a jeśli nie to posadż ją na górce z piasczystej gleby. Skoro masz macznika to koniecznie pryskaj już co 7 dni. Mączniak to chyba patogen grzybowy wiec bez problemu sie rozprzestrzenia po ogrodzie. Zwykle jednak jest w malo przewiewnych miejscach i od nadmiaru wody i duzej wilgotnosci w upalne lata. TAKIE bylow ubieglym roku... Opryskaj Topsinem lub Signum Co 7 dni
Kasiek napisał(a)

jeszcze masz jeszcze wszystko przed Toba...eee przed opuchlakami

Miałam to samo napisać.... Też kiedyś miałam....

ewa004 napisał(a)
Marzenko podpowiedz proszę jaką trawkę posadzić w nóżkitujki

Zaraz pobiegnę do CIĘ
tusiawka napisał(a)
Zaglądam często i staram się wszystko śledzić.
Dzięki waszym dyskusją zbieram fusy i mam ich już całkiem sporo.
Krewety miałam kiedyś właśnie z roślin ze sklepu. Trochę się rozlazły i powyjadały dziury w bulwach begoni. Te co znalazłam zniszczyłam i w następnym roku już ich nie widziałam w większych ilościach.
Trzymam kciuki za wygraną walkę.

Dzisiaj wylałam na ogród 2 l EMA5 . Czy ktoś wie czy moge na to zastsować nicienie?
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przeczytałam, nadrobiłam Buziaki zostawiam

Buziam
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Madżen, czy można tak szybko i niepostrzeżenie przesadzić teraz lawendę bez szkody dla niej?

Wg mnie teraz można. Teraz wszystko naleźy przesadzać. Za chwile gdy zrobi się za cieplo trzeba będzie czekać do jesieni.

Joaska napisał(a)

Ja ze względu na sąsiadów właśnie chcę tam zrobić albo ekran z choiny kanadyjskiej ale w Kielcach jest problem z dostaniem takiej, albo będzie cis.
No właśnie te liście w żwirku, dlatego ja ograniczyłam żwirkowanie do minimum żeby za dużo roboty nie było Za zdjęcia z góry dziękuję

Choina kanadyjska kiedyś u mnie też będzie może za rok? Wyeksmituję budleje i posadze miniturowe a w ich miejsce choina.
gusiarz napisał(a)
Na żwirek świetny jest odkurzacz ogrodowy ... przetestowałam...

Aga ale czy ty masz graby? Czy Ty wiesz co oznacza 30 m zywopłotu grabowego?? Przecież ja bym miesiąc je odkpurzała.... A na brązowej korze po prpstu są.....
Jagodaa napisał(a)
Swojego czasu "badałam" temat żwirku pod liściastymi... Pytałam Barbetkę, jako właścicielkę wyżwirowanego sadu, czy odkurzacz da radę. Napiasła, że nie do końca. To samo potwiedziała Domi stwierdzeniem, że to ręczna robota. Pewnie, gdy liście są suche, jest łatwiej, ale nie zawsze są .

No to zwirku mnie przy grabach nie będzie!!!!

bleebla napisał(a)
Mam pytanka
Jak dbasz o deski tarasowe? Malujesz? Jak tak to jak czesto?
Nie wiem czy dobrze mi się wydawało, że na wcześniejszych zdjeciach miałaś deski tarasowe w innym kolorze( jaśniejszym)Przemalowałaś go na inny kolor?

Wstyd się przyznać.... Olejowalam dwa sezony temu.... Wyszedl mi prawie czarny kolor, teraz wypłowiały i będą potraktowane na nowo jasniejszym szarym. Musze tikkurillę odwiedzic, bo fluuger wyszedl mi zbyt ciemny..
Pierwotnie miałam w kolorze kasztan.... Brrrrr nie cierpiałam go.... Wypłowiał przez dwa lata, został zmyty karcherem i pomalowany na grafitowo.

Kindzia napisał(a)
Nooo, jak Ci się irysy z ciężką orką kojarzą...M co 3 lata szpadlem je traktuje i spoko jest

Macham Madżenno

Kindzia nie przekonasz mnie tylko w ogrodzie botanicznym we Wroclawiu je lubię
Madzenka 20:14, 02 kwi 2014

Mala_Mi napisał(a)
Jak przekonam sąsiadów, duże cisy i bukszpany są najatrakcyjniej we Wrocławiu .. to jadę do Was Jako kierowca i zaopatrzeniowiec Szansa mała, ale .. pocieszyć sie mogę przez chwile.. że a nóż widelec

Aniu wiesz że z olbrzymią przyjemniścią bedę Twoim przewodnikiem
Enya73 20:15, 02 kwi 2014

Super, że możemy po całym dniu ciężkiej pracy wracać do naszych ogrodów i jeszcze zdążymy coś zrobić, bo dzień coraz dłuższy. Ja już też mam kwitnące szafirki i tulipany. Wszystko w tym roku wcześniej zakwita. I pogoda jak madżenie. Już nie mogę się doczekać weekendu.
Magnolie u Ciebie zachwycają bujnością kwiatów.
Pozdrawiam
Madzenka 20:15, 02 kwi 2014

jotka napisał(a)
A może by tym paskudom opuchlakom stołówkę urządzić poza ogrodem ...

Już mają mega bankiet za płotem na polu....
Madzenka 20:15, 02 kwi 2014

monteverde napisał(a)
Marzenko walcz z paskudami, ja jak o nich czytam to zaczynam się drapać , ostatnio gdzie nie wejdę w większości o tych paskudach się pisze niedługo śnić mi się będą pozdrówka

Aniu dzisiaj walka rozpoczęta prepratem Ema5 z wrotyczem. Za 1,5 tygodnia będą nicienie. Nie wiem tylko czy sobie wzajemnie nie zaszkodza. Jesli to nie pomoźe to w sierpniu będzie dursban lanca doglebową a maju apacz na dorosłe robale.... Jesli ja tej wojny nie wygram mimo pełnego uzbrojenia to trzeba będzie ogród zaorać
Madzenka 20:18, 02 kwi 2014

Kasiek napisał(a)
Marzenko widzialam linka ktorego zostawilas Kondziowi...i znowu jestem nieszczesliwa...nie zebym Kondziowi zalowala, o co to to nie...ale te ogrody....Wsiasc na koparke i zaczac od poczatku?...zaplakac sie na smierc albo i dalej?....

Kasiu zawsze możesz sobie jedną część ogrodu zmienić a wiesz, że ja to kocham
Madzenka 20:19, 02 kwi 2014

Makkasia, Magda, Kondzio walczymy!