Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:16, 12 lis 2018

Do góry
ostatnie już

Pszczelarnia 21:14, 12 lis 2018

Do góry
Cykoria powoli wiąże główki

Jeszcze sałata będzie do kanapek

I jarmuż

Ogród z rzeźbą 21:14, 12 lis 2018

Do góry
A tu jeszcze trochę DZISIEJSZYCH kwiatków:

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:14, 12 lis 2018

Do góry

widać na drewnie wzory wygryzione przez osy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:12, 12 lis 2018

Do góry
a ten dopiero się szykuje

Ptasi gaj 21:12, 12 lis 2018

Do góry
Mam przy płocie posadzona winorośl pachnąca która owocuje bardzo dobrze. Owoce nie za bardzo smaczne ale ja jem są cierpkie za to ptaki je bardzo lubia.

Berperysy też obrodziły

Tak rośnie u mnie bieluń

Proso i ciągle kwitnący

Pszczelarnia 21:11, 12 lis 2018

Do góry
Facelia zakwitła i pszczoły miały ucztę:

Ogród z rzeźbą 21:11, 12 lis 2018

Do góry
W tzw. międzyczasie popełniłam jeszcze drobne zakupy, no nie mogłam się oprzeć. Kupiłam trzy hortensje Little Quick Fire, no zobaczcie jak jej się liście jesiennie cudnie przebarwiają:

No i w jakimś zaślepieniu tymi jesiennymi barwami przygarnęłąm jeszcze derenia kousa Satomi. Chyba muszę go porządnie zabezpieczyć na zimę, no ale nie mogłam się oprzeć tym liściom:

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:10, 12 lis 2018

Do góry
Cieszmy się jeszcze bo końcem tygodnia takie obrazki maja się skończyć

Ogród z rzeźbą 21:05, 12 lis 2018

Do góry
Anpi dziękuję. Dżdżownice jeszcze nie poszły spać, dzisiaj ściągałam trochę darni i kilka sztuk wykopałam. Przetransportowałam je razem z darnią do doła.

Ewa no to piąteczka. Ale ja to malutko zdjęłam, no ale zawsze coś! Przkopałam jeszcze kawałek przyszłorocznej rabaty z kompostem.

Zoja no u mnie już woda spuszczona, ekspres do kawy spakowany, nie ma po co jeździć. Jeszcze róże okopczykować pojadę, jak się ochłodzi. I finito na ten rok. Trochę jednak chce mi się posiedzieć weekendowo w domu. No i mam zamiar trochę poplanować.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:00, 12 lis 2018

Do góry
połowa listopada

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:57, 12 lis 2018

Do góry
Na razie jest pomysł, nie ma materiałów, ale przygotowania idą do przodu

chwilowo taki efekt

włóknina czeka, piasek też już jest, trzeba jeszcze wybrać głębiej.
Ogród z rzeźbą 20:56, 12 lis 2018

Do góry
Toszka baaardzo Ci dziękuję za radę co do buka. Tylko że kurka wodna... nie zdążyłam. Może jeszcze się uda to zrobić, bo w przyszłym roku chciałabym go przesadzić, potem będzie już trochę duży. Z drugiej strony, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jednak nie zdążę go przesadzić. Zawsze za dużo zaplanuję prac, niż jestem potem w stanie w sezonie zrobić. Dla mnie weekendowy sezon jest po prostu za krótki.

Agatko dół zostawiłam jednak w spokoju. Też jestem ciekawa co się okaże z wypełnieniem dołowym na wiosnę! W ubiegłym roku w dole przed ławeczką zeskładowałam stos zdjętej darni z liśćmi, na wiosnę wszystko było ładnie przerobione. Mam nadzieję, że z tym dołem będzie podobnie, no może nie wszystkie liście się przerobią, ale to się przemiesza i będzie git. Co do świerka, to mój jest tak ogromny, że nie wyobrażam sobie go opryskać. Wysięgnik musiałabym ściągnąć! Nie jestem w stanie nawet sprawdzić czy coś go podżera, no gość ma ze 20 metrów. Musi się sam obronić.

Poppy moja sąsiadka ma taką zwykłą anabelkę i widać różnicę. Moje mają większe kule. W ogrodzie byłam, no pogoda "zmusza". Powiązałam trawy, liście z trawnika pograbione, byliny w dużej części pościnane, rabata hostowa prawie pusta. Mam jeszcze całe mnóstwo liści dębowych na rabatach, ale to już wiosną będziemy sprzątać. Teraz zostaje jeszcze posprzątanie liści róż i okopczykowanie.

Jesiennie:

Wszystkiego po trochu 20:47, 12 lis 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

Superowa ta skarpeta dla brzozy

mirkaka napisał(a)
Świetny zakątek leśny! A ile miejsca do sadzenia...
Wszystkiego po trochu 20:42, 12 lis 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Buksy trzeba byłoby opryskiwać a nie wiem jak nadmanganian potasu zadziałałby na liście? No chyba że po silnym przycięciu na wiosnę. Teraz nic nie mogę robić w ogrodzie bo mam kontuzję obu rąk

wstawiam zdjęcie tego drastycznie przyciętego, widać że wypuszcza listki ze zdrewniałych części łodyg. Zobaczymy jak przezimuje
Mirka! Myślałam o podlaniu chorych buksów tą miksturą.
Ależ pięknie zagęszczony bukszpan. Widać, że systematycznie cięty od małej kulki Wolę życia ma a to już spor! Wydaje mi się, że ja bym od wczesnej wiosny pryskała systematycznie polecanymi środkami grzybobójczymi (np. Topsin i inne - było to gdzieś na wątku bukszpanowym) a do tego przy opryskiwaniu też podlewałabym bryłę korzeniową. Dodatkowo od wiosny wzmocniłabym gnojówką z pokrzyw, florovitem etc.
mirkaka napisał(a)
Gosiu, nie znam nazwy tej hortensji ale to chyba stanowisko swoje robi bo ta sama w innym miejscu ma tylko kwiaty tak przebarwione a liście już żółte i opadają.
Jak chcesz to mogę w przyszłym roku zrobić dla Ciebie sadzonki z tej NN

Notabene, You and me, też u mnie mają tak pięknie przebarwione kwiaty, a sadzonki od niej masz
Te zdjęcia są z października, jak się rozwidni to pójdę zrobić aktualne

You and me od Ciebie jeszcze mi w tym roku nie kwitła ale mam nadzieję, że w przyszłym roku już będą . Już nie mogę się doczekać
Próbowałam odszukać tą Twoją hortensję NN, bo nie pamiętam jaki ma kolor kwiatów w pełni sezonu ale nie mogę znaleźć. Przypomnisz?
Ogród z rzeźbą 20:37, 12 lis 2018

Do góry
Kasiu z Bawarii mam jeden krzaczek Pashminy, kupiłam przez ciekawość jak wygląda na żywo, bo na zdjęciach mnie zachwycała. I powiem Ci, że planuję dokupić. Nie rośnie wysoka i to mi bardzo odpowiada, jakieś 40-50 cm. W drugim kwitnieniu wypuściła bacik na jakieś 70 cm, ale to jestem w stanie jej wybaczyć. Kwiatki nie są duże, ale przeurocze. Posadziłam ją na przytarasowej różance trochę przez przypadek w towarzystwie Heidi Klum, a już całkiem przypadkowo ma obok hakone All Gold. Z pewnością będą tam przeprowadzki.

Kasiu oj jaka tam magia, no dajże spokój! Ale dziękuję bardzo za takie uznanie. Winobluszcze bez wątpienia mają swoje "pięć minut" jesienią, zawsze chciałam mieć takiego trójklapowego. Znalazłam tę odmianę, która rośnie ponoć trochę mniejsza. Marzył mi się domek obrośnięty bluszczem.

Pszczółko mimo, że strrrasznie mnie kusiło, to już nic w tym dole nie mieszałam. Rozgrzebałam tylko troszkę w jednym miejscu no i chyba się to wszystko kompostuje.

Kasiu mam nadzieję, że ten dół zamieni się w piękną rabatę z rzeźbą

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:32, 12 lis 2018

Do góry

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:27, 12 lis 2018

Do góry

Ogród z rzeźbą 20:24, 12 lis 2018

Do góry
Zoja ależ oczywiście, że wstawiam naturalne fotki. To taki kaprysik. Jesień w tym roku wyjątkowo długa, ciepła i piękna. Nawet dzisiaj nie odczułam w ogrodzie czegoś co zawsze określam mianem "smutek i nostalgia. Mimo, że to połowa listopada, to nawet rudbekie jeszcze u mnie kwitną

Aprliku dołek jeszcze został dzisiaj dopełniony odrobiną zdjętej darni, pościnanymi bylinami, dwoma worami przekompostowanej kory i całą górą brzozowych liści. Ale wiem, że to i tak będzie za mało. Przypomniałaś mi, że też o tym słyszałam, że jeżeli klimat będzie się ocieplał, to grozi nam wyginięcie świerków. Osiem drzew Ci ubyło, oj szkoda. Czy chociaż trafiło się wśród tych padniętych jakieś, które i tak miałaś wyciąć?

Monika moje limki częściowo nawet dzisiaj były jeszcze białe. Ale to już ostatnie podrygi.
O, tu je widać w tle

Przedziwny Ogród 20:18, 12 lis 2018

Do góry
To już było...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies