Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Życie w wiejskim ogrodzie

Życie w wiejskim ogrodzie

polinka 18:03, 04 lis 2018

Piękne zdjęcia Przemek.
Gratulacje!
anabuko1 11:35, 15 lis 2018

Gardener27 napisał(a)

Piękny zestaw. Jeszcze z kolorami i ze słonecznikiem I z ciepelkiem.
Teraz to już wspomnienie . I marzenie i cieple.
Ten zestaw z dynkami też mi się podoba
Pozdrawiam
anpi 18:49, 21 lis 2018

Przemku posadziłam trochę cebul tulipanów, żonkili w donicach podłużnych plastikowych ,a część w takich niewielkich starych kamionkowych (str.189)
W te pierwsze przymrozki stały na dworze,dzisiaj przeniosłam na taras ,który mam całkowicie zamykany tj.jest pleksa i okiennice.Ale nie jest szczelnie i tam też mrozi .Naszykowałam płyty styropianowe by na nich postawić i obłożyć te donice.Z góry to raczej powinny mieć światło,cze z góry też przykryć styropianem? Ziemia w tych doniczkach jest zmarznięta,więc nie wiem,czy może wynieść je trochę do piwnicy aby rozmarzły i dopiero je obłożyć tym styropianem,wynosząc z powrotem na taras.A może podlać letnią wodą? Czy nie kombinować i niech tak stoją,a jak będą większe mrozy to dopiero styropian.Zastanawiam się jaka minusowa temperatura może być dla nich groźna.Do jakiej mogą sobie stać na tym tarasie.A przy jakiej może je zabrać do piwnicy tam jest najmniej ok.+5+7 stopni,więc czy nie za ciepło .Ewentualnie garaż.
Byłabym wdzięczna za wszystkie sugestie jakie podpowiada Ci doświadczenie z cebulowymi w donicach.Możesz też odpowiedzieć u mnie.Pozdrawiam
Gardener27 17:33, 16 gru 2018

Dorota123 19:35, 16 gru 2018

Gardener27 napisał(a)
Lubię zimowe scenerie, u nas trochę szczodrzej sypnęło białym puchem. Te rdzawe choinki w świeżym igliwiu bardzo przypadły mi do gustu.
Gardener27 20:04, 16 gru 2018

Przemyślenia ogrodnika ...

Zima rozgościła się u mnie na całego, dawno nie miałem takiej ilości śniegu i to już w grudniu. Prognozy na Święta są różne ale chciałbym by było tak biało jak dzisiaj, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Lubię tę porę roku z wielu względów, nie wierzycie ? a jednak Mogę przede wszystkim odpocząć i naładować baterie. W głowie snują się plany na następny sezon, mogę nadrobić zaległości w literaturze o tematyce ogrodniczej. W sieci oglądam filmy i szukam inspiracji, tych nie brakuje i zawsze coś przemycę do swojego ogrodu.

Sezon ogrodowy 2018 zakończył się w momencie posadzenia cebulowych do donic. Tradycyjnie wiosna będzie kolorowa a to za sprawą tulipanów, setek tulipanów
Zdążyłem w ostatniej chwili z wiązaniem traw i kopczykowaniem róż, reszta roślin musi sama o siebie zadbać.
Rośliny w donicach schowane do domku ogrodnika, zostało mi parę na zewnątrz z bukszpanami i ciemiernikami, przy gwałtownym spadku temp. uciekam i z nimi.

Nie był to łatwy rok dla ogrodu.

Wiosna przyszła bardzo wcześnie i trwała krótko, potem nastało lato. Cebulowe przekwitały w oka mgnieniu już w kwietniu, brak również płynności w kwitnieniu poszczególnych krzewów, wszystko eksplodowało w tym samym momencie.
Najbardziej brakowało opadów deszczu, rośliny a głównie byliny latem były mocno przesuszone, trawnik po jednym upalnym dniu robił się żółty, warzywa słabo rosły. Podlewanie było nieuniknione, trzeba było walczyć o każdą roślinę.

Nie miałem w tym sezonie problemów z chorobami grzybowymi ale przyleciała do mnie ćma bukszpanowa Mam u siebie trochę krzewów, najstarsze prawie dwudziestoletnie i nie poddam się bez walki choć wiem że ta walka będzie nierówna.

Z natury jestem optymistą i choć ten sezon nie był łatwy uważam za udany. Udało mi się wprowadzić wiele zmian w ogrodzie. Pojawiły się nowe rośliny, drzewa, gadżety, meble i oczywiście doniczki Jestem bogatszy o zdobyte doświadczenia, które wykorzystam w przyszłości. Ogród to nie tylko ciężka praca ale też przyjemność przez duże P, trzeba go tak prowadzić by uzyskać harmonię między jednym a drugim i choć czasem nie jest to proste życzę by się Wam udało.

Jeszcze 3 miesiące i mamy wiosnę … Pozdrawiam

Gardener27 20:30, 16 gru 2018

Dorota123 napisał(a)
Lubię zimowe scenerie, u nas trochę szczodrzej sypnęło białym puchem. Te rdzawe choinki w świeżym igliwiu bardzo przypadły mi do gustu.

Śniegu było u mnie dużo więcej ale powoli się topi, dziś temperatura oscylowała wokół zera.
Kortenowe choinki od jakiegoś czasu wędrują po ogrodzie, tutaj bardziej jesiennie ...

Wendy79 20:46, 16 gru 2018

Przybiegłam się nacieszyć zdjęciami, bo widzę, że jesteś. Nieźle Cię przysypało

Właściwie robię teraz to samo co Ty;czytam, oglądam, spisuję pomysły. Odpoczywam jednak już jakiś miesiąc i jestem już znudzona,a listopad nieźle dał mi popalić melancholią. Święta trzymają mnie przy życiu, potem styczeń jakoś zleci, poczuję, że już coraz mniej czasu na planowanie i przyjdzie luty, i się zacznie, na początek od domowych wysiewów. Zleci

Ślę uściski