Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:39, 15 lis 2018

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Chciałem wstawić zdjęcia z ćwiczeń Anakonda 2018 i pokazać jak moi następcy budują mosty na Wiśle.
Żenada !!! wojna odwołana bo coś tam coś tam, wody za dużo czy za mało, artyleria na Drawsku też mgłą i deszczem się zasłoniła .
Totalne Grześki

Ha, ha, ha... podobne myśli jak czytałam o tym w necie. To już za czasów Jagiełły mosty łyżwowe budowali i artylerię i całe wojsko przez Wisłę przeprawiali, a dzisiejsi 'spece' nie dali rady.

ZbigniewG napisał(a)
ale to ciężko czymś zastąpić
Tego się nie da niczym zastąpić... Cały świat u stóp...
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:14, 15 lis 2018

Do góry
Kwitły niezapominajki na łące.

I dziwne grzyby spotkaliśmy - okratka australijskiego. Niesamowity.

I eM zostawił straszaka dla innych na ścieżce
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:08, 15 lis 2018

Do góry
Dwa tygodnie temu pojechaliśmy w moje rodzinne strony - Bieszczady. Pogoda w tym roku pozwolił oprócz odwiedzenia grobów zaliczyć spacer "starymi ścieżkami" z dala od turystycznych szlaków. Choć wiele się zmieniło. Niektóre ścieżki mocną pozarastane a inne nie istnieją. Aż trudno wyobrazić sobie, że jako dziecko chodziłam tędy "suchą nogą" po krowy, do siana czy zbierać różne dary lasu. Klika lat temu sprowadzono tu bobry i nie do wiary jak zmienił się krajobraz. Fajna wycieczka, tylko wszyscy nas straszyli niedźwiedziami i wilkami. Miejscowi boją się teraz chodzić do lasu, a tu odważni " miastowi" przyjechali

Pracowite stworzenia
Ogród w remoncie 15:06, 15 lis 2018

Do góry
Zobaczcie coś takiego

Przy ściance po obu stronach śś a pod nimi poduchy z cisów, te same poduchy pod Pissardii i na narożniku rabaty przy magnolii. Różowe kółka to Kaliny compacta, żółte to Evergoldy. Chyba wolałabym tę rabatę bardziej trawiasto kulkową niż bylinową. Bylina może jakaś jedna, niezawodna i długo kwitnąca
Z traw może jeszcze sesleria j., carexy brązowe. Może jakieś wyższe trawy na środku?

Edit;te Kaliny coś mi tam słabo pasują.
Wszystkiego po trochu 15:05, 15 lis 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)

i rabata leśna, dopiero w tym roku zaczęłam ją obsadzać, ciągle jeszcze nad nią myślę, chce tam dosadzić jakieś drzewo niskie, może bez Ewa prowadzony na drzewko?
zrobiłam latem sobie z niego sadzonki

Pieknie Mireczko w każdym zakątku...
tutaj masz berberysa, irgę i irgę?...dwie odmiany?...jedna zielona...druga czerwona...piękny wyróżnik w tym miejscu ogrodu

Ta kulka przycięta i taka gęsta co to?

Kicię dojrzałam...rude futerko wszędzie rozpoznam
Ogród w mieście-ogrodzie 14:47, 15 lis 2018

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Sliczne ujecie
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:26, 15 lis 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
A mój klon autropurpureum juz dawno zrzucił liście. Ciekawe dlaczego. Twój za to piękny jak wszystko u Ciebie.

Też się często zastanawiam, jak to jest, że na jednych drzewach są jeszcze liście a na innych nie. Nawet u mnie 4 glediczje zrzucają liście w zupełnie różnym terminie. Od wielu czynników to pewnie zależy - stanowiska, wilgotności ....

U mnie na przykład brzozy już od dawna bez liści a za polami widzę, że całe jeszcze w liściach.

Ogród Małej Mi 2017 14:19, 15 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dla Bogdzi.. kosówka zasłaniała kiścienia tak że nie było go widać.. a patrz jaki wielki. Ten na lewo pod brzozą.

Na lewo? Mnie się wydaje ze na prawo od brzozy a naprzeciwko Ciebie.Na lewo od brzozy sa trawy.
Moja "przyziemna" :) pasja 14:17, 15 lis 2018

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Cały przód wygląda tak, i jednak zastąpienie seslerią smętnego trawnika, dobitego pracami przy elewacji, ma duże uzasadnienie.

Nie bardzo to widać, ale na przedpłociu też jest sesleria, chciałam, żeby te części się przenikały, a nie podkreślać malutkich rabatek przed płotem (początkowo myślałam o berberysie green carpet, jako straszak na psy).

Wyszło 100 seslerii i jeszcze będzie potrzebne 50 około na likwidację trawnika, ale to już wiosną.

Tak sobie jesz cze myślę może lepiej te varelle tak pogrupowac tzn. Gdzieś 2 a gdzieś 3 bliżej siebie. Mam tak posadzone varelle i lawendy na skarpie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 15 lis 2018

Do góry
Ponieważ powyższa rabata na razie bez odezwu, wzięłam się za planowanie długiej rabaty wzdłuż płota.
Rośliny które już są to Thuja Brabant, Czeremcha pospolita, Piwonie
Część z rododedronami zacieniona. Im dalej tym więcej słońca.
Kolory/odmiany przypadkowe z próbnej wersji programu.

Rośliny na projekcie:
1. Thuja Brabant
2. Różnaneczniki 5 szt
3. Azalie 3 szt.
4. Turzyca do wypełnienia
5. Czeremcha pospolita
6. Hortensje Annabel 5 szt
7. Rozplenica do wypełnienia
8. Piwonie
9. Żurawki
10. Brunnera
11. dereń biały elegantissima

Bardzo proszę o uwagi i wskazówki.
Moja "przyziemna" :) pasja 12:15, 15 lis 2018

Do góry
Cały przód wygląda tak, i jednak zastąpienie seslerią smętnego trawnika, dobitego pracami przy elewacji, ma duże uzasadnienie.

Nie bardzo to widać, ale na przedpłociu też jest sesleria, chciałam, żeby te części się przenikały, a nie podkreślać malutkich rabatek przed płotem (początkowo myślałam o berberysie green carpet, jako straszak na psy).

Wyszło 100 seslerii i jeszcze będzie potrzebne 50 około na likwidację trawnika, ale to już wiosną.
Callistemon cytrynowy - kuflik 11:58, 15 lis 2018

Do góry
Kuflik umarł ale znów żyje Wyniosłem go w kwietniu na zewnątrz i tak zostawiłem. Pod koniec maja zobacyzłem pierwszy listek, przez kilka miesięcy do teraz stał na zewnątrz i wygląda jak na zdjęciu poniżej. Teraz na zimę wraca na strych, tym razem jak będa mocne mrozy to zabieram go do domu, drugi raz nie pozwolę mu umrzeć

Wszystkiego po trochu 11:53, 15 lis 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Mirka! Myślałam o podlaniu chorych buksów tą miksturą.
Ależ pięknie zagęszczony bukszpan. Widać, że systematycznie cięty od małej kulki Wolę życia ma a to już spor! Wydaje mi się, że ja bym od wczesnej wiosny pryskała systematycznie polecanymi środkami grzybobójczymi (np. Topsin i inne - było to gdzieś na wątku bukszpanowym) a do tego przy opryskiwaniu też podlewałabym bryłę korzeniową. Dodatkowo od wiosny wzmocniłabym gnojówką z pokrzyw, florovitem etc.

You and me od Ciebie jeszcze mi w tym roku nie kwitła ale mam nadzieję, że w przyszłym roku już będą . Już nie mogę się doczekać
Próbowałam odszukać tą Twoją hortensję NN, bo nie pamiętam jaki ma kolor kwiatów w pełni sezonu ale nie mogę znaleźć. Przypomnisz?

tak w lipcu

a tak w sierpniu

z buksami będę działać wiosną tak jak piszesz, i opryski i podlewanie i zasilanie.
Moja "przyziemna" :) pasja 11:36, 15 lis 2018

Do góry
Przednie zmiany w dużym skrócie.

Pożegnanie z ostatnią partią trzmieliny. Wykopywanie i usuwanie jej korzeni to koszmar.

w tle widać kawałek zmian, tu będzie kontynuacja seslerii, przesadziłam w nią Varelle, które nie pasowały w innym miejscu

temat cis dalej otwarty, nie wiem co z nim zrobić...

Trochę mi te sosny z buksami i cisem nie grają, ale nie mam aktualnie czasu na czepianie się
Życie w wiejskim ogrodzie 11:35, 15 lis 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Piękny zestaw. Jeszcze z kolorami i ze słonecznikiem I z ciepelkiem.
Teraz to już wspomnienie . I marzenie i cieple.
Ten zestaw z dynkami też mi się podoba
Pozdrawiam
Ogród w remoncie 11:12, 15 lis 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Nie wiem czy dobrze rozumiem, o taką grupę Ci np chodzi?

tak o to.
To tam jest świerk też, ten o którym była dyskusja?- to może dwie pissardii i świerk zrobią grupkę
Ogród w remoncie 11:00, 15 lis 2018

Do góry
Jeszcze trochę inna perspektywa

Ogród w remoncie 10:58, 15 lis 2018

Do góry
magnolia napisał(a)
myslę,że na ściankę będzie się patrzyło jako na kompozycję całkiem często... a opcja z pissardii jako grupką?- miejsca na to jest, wypłyci tez ciut optycznie głębię tej rabaty, bardzo głębokiej

Nie wiem czy dobrze rozumiem, o taką grupę Ci np chodzi?
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:41, 15 lis 2018

Do góry
mira napisał(a)
Maliny ścięte trzeba to zmielić a maliny oplewić

Mira, czym się wyrzyna tę prowadnicę na deski w belce? Jak to jest zrobione. Podoba mi się rozwiązanie (przewidziałam z zawiasami bramkę i zasuwę ale to świeci metalem z daleka).

Ogród w remoncie 10:34, 15 lis 2018

Do góry
Trudno mi pokazać to miejsce bo tam jeszcze stare oczko jest i ta lekka skarpa, wszystko mi zasłania.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies