Jako wypełniacz na rabacie, tak, żeby nie było widać ziemi mogłabyś posadzić w słonecznych miejscach Calamintha nepeta. Jest odmiana pachnąca, nie pamiętam nazwy.
Tak, stanowczo na przód dać seslerie. Tylko nie jestem pewna czy teraz na przesadzanie jej nie jest za późno.
Liście tulipanów może zasłonić bergenia lub żurawki.
Bukszpanów w dobie ćmy chybabym już nie sadziła.
Kasiu, moja Giardina też tak szaleje, głównie latem, wtedy ma największe przyrosty. Często mam dylemat, jak ją utrzymać w ryzach.
A to moje Variegatusy. Rosnące w słońcu zakwitły, a te mające więcej cienia sa jeszcze w letnich barwach.
Pozdrawiam
A ja właśnie tej jesieni tez wywalilam moje fijoly
Trochę szkoda bo na wiosnę ładne i całe lato tez...ale za bardzo się rozrastają i za duzo miejsca zajęły
proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny pojawiających się zmian na liściach. Czy jest to skutek przypalenia prze słońce czy może jakaś choroba grzybowa?
Mam do wkopania sporo tulipanów.
W tym wolnym miejscu widziałabym je wreszcie z mojego okna, bo dotychczas miałam widok tylko na trawnik.
Czy przesunąć seslerię skalną do przodu i za nimi posadzić tulipany?
Coś jeszcze dać na przód,żeby liście tulipanów nie straszyły po zaschnięciu?
Mam ukorzenione sadzonki bukszpanów,jakąś obwódkę dać,tylko gdzie?
Przed lawendą posadziłam seslerię jesienną z tyłu wysokie żółte liliowce.
Przed nią będą na wiosną tulipany a później chyba jeżówki?
Witam po przerwie.
Na moim trawniku coś robi małe kopczyki. Podejrzewam, że to jakiś robak lub larwa, ale nie potrafię znaleźć w internecie nic na ten temat.
Nie wiem czy mam się obawiać o "trawnik" czy dzuekiwac za spulchnienie ziemi. W sezonie letnim kopczyki były niezauważalne, pewnie że względu na gesciejsza trawę i większe użytkowanie trawnika.
Pozdrawiam,
Ewa
Wyjątkowy to rok i kwitnięcie traw zaskakuje. też w tym roku kupiłam Morning ... Posadzone na rozsadniku wiosna będą miały swoje miejsce będę robiła przemeblowanie. Kupiłam Menory i bardzo mi się podoba Miskant Rosi już miałam kupić w Albamarze ale już wysprzedany w przyszłym roku kupię.
Teraz mnie interesują trawy ładnie przebarwiające jesienią właśnie Rosi taki jest. Może przez zimę jakieś inne wyszukamy
W każdym razie ten rok to rewelacja dla traw i wielu innych roślin pięknie się przebarwiała.
Alhemist piękna roza, ale tylko jak kwitnie.
Moje pienne też takie rozczochrane badyle po 4 metry zostawiam na zime wiosna skrócenie.
Np róże bonica wyrzucam przereklamowane zamiast niskie wyrastają pędy po półtora metra.
Moja Diana kwitla miała 3 kwiaty bardzo ladne. Obleciała z liści na początku wrzesnia, ale pędy ma zielone.
Już nie nadążam za wysokością róż kupuję niskie a one wyrastają wysokie jaką przyczyna tych wzrostów.
Jeszcze wieczorem zobaczę w necie te dwie róże co kupiłaś.
Kasiu dobrze, że już jesteś. Nawet Milka się na wątku Reni odezwała.
Jednak to narkotyk. Ale ten narkotyk trzeba dozować.