Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:59, 20 gru 2015

Do góry
Raczej nie, bo to nie reklamacja dotycząca naprawy a nie zakupu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 20 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję co następuje:

- w dniu 13 listopada oddałam swój aparat do naprawy, pękł dekielek od wkładania karty SD
- po jakimś czasie mniej więcej 2 tyg. dodzwoniłam się i dowiedziałam się, że aparat jest naprawiony i prawdopodobnie dotrze do punktu gdzie go oddałam w czwartek, Pani poinformowała, że najlepiej przyjechać po południu, będzie pewne
- ostrożnie pojechałam w piątek
- aparatu nie było. Pani poinformowała, że ma go w samochodzie technik...hmm, będzie go woził? Pytam, do kiedy? - nie wiadomo, bowiem technik podobno jest od naprawy..więc po co wozi mój aparat w nieskończoność?
Do chwili obecnej aparatu nie mam i nie wiem, co się z nim dzieje.
Ja nie jestem od organizacji komuś pracy, ale na mój chłopski rozum to firma zarabia jak wykonuje usługę i przekazuje naprawiony sprzęt klientowi, który płaci. Wożenie raczej się nie opłaci nikomu...

Podejrzewam, ze mój aparat będzie nie do odzyskania, w przeciwnym wypadku miałabym go już w domu

Wg umowy, ostateczny termin naprawy jest 27 grudnia, czyli 44 dni dni, gdy niezbędna jest wymiana czegoś, co ma zostać dostarczone z zewnątrz.

Co o tym myśleć, groźby i prośby nie pomogły, ani to, że to moje narzędzie pracy. Czekam zatem do 27 grudnia hmm..

Co mi radzicie?

Póki co robię zdjęcia dużym Markiem II, ale on źle robi w złym oświetleniu.

Danusiu..znam fajne forum na facebooku tam mogą pomóc w takich sprawach. PROSZĘ:
https://www.facebook.com/groups/ReklamacjaTowaru/
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:29, 20 gru 2015

Do góry
Dlaczego mało zdjęć.

Melduję co następuje:

- w dniu 13 listopada oddałam swój aparat do naprawy, pękł dekielek od wkładania karty SD
- po jakimś czasie mniej więcej 2 tyg. dodzwoniłam się i dowiedziałam się, że aparat jest naprawiony i prawdopodobnie dotrze do punktu gdzie go oddałam w czwartek, Pani poinformowała, że najlepiej przyjechać po południu, będzie pewne
- ostrożnie pojechałam w piątek
- aparatu nie było. Pani poinformowała, że ma go w samochodzie technik...hmm, będzie go woził? Pytam, do kiedy? - nie wiadomo, bowiem technik podobno jest od naprawy..więc po co wozi mój aparat w nieskończoność?
Do chwili obecnej aparatu nie mam i nie wiem, co się z nim dzieje.
Ja nie jestem od organizacji komuś pracy, ale na mój chłopski rozum to firma zarabia jak wykonuje usługę i przekazuje naprawiony sprzęt klientowi, który płaci. Wożenie raczej się nie opłaci nikomu...

Podejrzewam, ze mój aparat będzie nie do odzyskania, w przeciwnym wypadku miałabym go już w domu

Wg umowy, ostateczny termin naprawy jest 27 grudnia, czyli 44 dni dni, gdy niezbędna jest wymiana czegoś, co ma zostać dostarczone z zewnątrz.

Co o tym myśleć, groźby i prośby nie pomogły, ani to, że to moje narzędzie pracy. Czekam zatem do 27 grudnia hmm..

Co mi radzicie?

Póki co robię zdjęcia dużym Markiem II, ale on źle robi w złym oświetleniu. Albo ja nie umiem

Izrael- ogrody i nie tylko 15:19, 20 gru 2015

Do góry
Mamy już wątek o Izraelu https://www.ogrodowisko.pl/watek/287-ogrody-izraela

Ja też byłam ale w 2009 r.

Może wypadałoby połączyć ten wątek?
Ogrodowy song 15:14, 20 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prześliczny ma kształt, jakby stożek?

Dziękuję Danusiu..kształt idealny..rzeczywiście stożkowy;mam w pobliżu szkółkę i udało mi się taką odnaleźć jakby na mnie czekała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:11, 20 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję, zapraszam później

Będą zdjęcia?
Ogrodowy song 15:07, 20 gru 2015

Do góry
Prześliczny ma kształt, jakby stożek?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:04, 20 gru 2015

Do góry
Dziękuję, zapraszam później
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:03, 20 gru 2015

Do góry
Wiem, a mnie chodziło o to, że jak kupujesz hipotetycznie "choinkę" w sezonie to jest na 8%. Kwestia w tym, że generalnie choinka żywa, rosnąca jest generalnie droższa niż ta ścięta. Ale to też zależy gdzie się kupuje.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:44, 20 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piszesz o kupowaniu w sezonie, wcześniej, więc 8% w szkółce są świerki, resztę dodałam w poście. Odśwież stronę.

No tak Z tym vatem akurat o choinki mi chodziło A drzewa liściaste w sezonie

PS. US wszędzie Cię dorwie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:43, 20 gru 2015

Do góry
Lepszy cytat znalazłam:

http://ekspertax.pl/home/item/1522-sprzeda%C5%BC-choinek-stawka-vat.html

"Za cynika zaś uważam fiskusa zaś dlatego, że ten ubytek podatkowy, który ewentualnie poniesie on w związku z transakcjami choinkowymi rolników, z nawiązką ściągnie on od innych sprzedawców choinek, gdyż ich transakcje choinkowe opodatkowane są 23% stawką podatku VAT, a tych sprzedawców oraz ich obrót łatwiej jest policzyć."

Ale nie o to chodzi, kto jest cynikiem, a o to, że choinki nie są uprzywilejowane
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:41, 20 gru 2015

Do góry
Piszesz o kupowaniu w sezonie, wcześniej, więc 8% w szkółce są świerki, resztę dodałam w poście. Odśwież stronę.

Sebek napisał(a)

Pomyślmy ile musimy zapłacić za 7-8 letnie drzewo w szkółce w sezonie? Bo tyle zazwyczaj ma choinka, która trafi do domu

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:40, 20 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na rośliny i usługi ogrodnicze jest 8% vat, że się wtrącę

Na pewno? Choinki chyba nie uprzywilejowane są
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:37, 20 gru 2015

Do góry
Na rośliny i usługi ogrodnicze jest 8% vat, że się wtrącę

Od rolnika ryczałtowego bez vat a choinki od innych sprzedawców - 23 % vat. Ale dziwne to.
Kubusiowo II 14:27, 20 gru 2015

Do góry
Kuba, gratulacje od nas. Czemu się nie pochwaliłeś jak byłeś?
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:52, 20 gru 2015

Do góry
Ja bym się specjalnie kolorem nie przejmowała. Każdy kompost jest dobry dla ogrodu i może mieć kolor zarówno brązowy (jasny czy ciemny) i prawie czarny.

W moim zawsze jest dużo zielonych chwastów (bez nasion), odpadków z warzyw, a więc dużo masy zielonej i kolor ma taki

Dla przyspieszenia rozkładu dodaję proszek Komposter Radivit. W pół roku jest taki kompost przy jednorazowym przerzuceniu

Usychające pączki na storczykach 12:41, 20 gru 2015

Do góry
Zamieść proszę ten post tutaj. Dziękuję.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4054-choroby-i-szkodniki-storczykow
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:23, 19 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapraszam do napisania komentarza pod nowym artykułem, z jakim zdjęciem najbardziej uosabia się Wasze pojęcie o ogrodzie w stylu naturalistycznym. Napracowałam się przy wyborze zdjęć.

Aha, może jest u nas na Ogrodowisku jakiś ogród, który wpisuje się w ten temat?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/448-ogrody-naturalistyczne

Danusiu zdjęcia cudne, ale artykuł zostawię sobie na wieczór, żeby spokojnie przeczytać . Teraz obowiązki, potem przyjemności . W taki styl ogrodu moim zdaniem świetnie się wpisuje nasz ogrodowiskowy "Ogród pełen złudzeń i niespodzianek" . Pozdrawiam przedświątecznie
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:06, 19 gru 2015

Do góry
KasiaBawaria

Możesz sprawdzić pH, ale oprócz tego, co napisała Gardenarium przyczyną może być też niedobór światła, co jest normalne podczas kompostowania w pojemnikach lub kompostownikach umieszczonych w miejscach zacienionych i okresowo przesuszanych. Wówczas można uzyskać nawet próchnicę kwaśną o niewielkiej wartości, fachowo zwaną próchnicą surową lub leśną.

Pozdrawiam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:27, 19 gru 2015

Do góry
Zapraszam do napisania komentarza pod nowym artykułem, z jakim zdjęciem najbardziej uosabia się Wasze pojęcie o ogrodzie w stylu naturalistycznym. Napracowałam się przy wyborze zdjęć.

Aha, może jest u nas na Ogrodowisku jakiś ogród, który wpisuje się w ten temat?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/448-ogrody-naturalistyczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies