Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dwa ogrody 21:12, 11 paź 2018

Do góry
anpi - Aniu, jeśli liście piwonii były brązowe i suche, to dobrze, że je wcześniej wycięłaś. Coś musiało im dolegać, tak miałam w pierwszych dwóch, trzech latach po posadzeniu nowych krzaczków. Dobrze jest wiosną podlać/opryskać miedzianem w fazie pokazywania się pąków. W tym roku jedna młoda sadzonka pochorowała mi się tuż po kwitnieniu, nie było rady, wycięłam wszystko przy ziemi. Zdążyła jeszcze odbudować kilka całkiem ładnych liści.

Joluś, może być i Marcinkowo Pastelowa róża to Parky, puściła całkiem długie baty. W ogóle w tym roku róże poszalały z jesiennymi przyrostami. Pastella, Artemis, Gertruda, Leoś i kilka innych osiągnęło dobre 170 cm. Wszystko do cięcia, bo i tak zmarznie.
Biały kwiatuszek to aster sercolistny, świeży zakup ze Skierniewic. Jak tylko się rozrośnie, będzie do uskubania Może będziesz w okolicy, to pozostałe również dadzą się podzielić
Tegoroczne sadzonki stipy w tym miejscu są grubiutkie i mają śliczny kolor
Ogródkowe perypetie:) 21:10, 11 paź 2018

Do góry
Bogdziu, oczywiście masz rację. Zmiany w ogrodzie lubię, w życiu już nie koniecznie

Rozchodnik od Moni... pasuje mi tutaj idealnie, bo na niego wychodzę
W cieniu - zacieniona 21:10, 11 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)
Pięknie położona jest Twoja działeczka. Bliskość jeziora to marzenie wielu.
Będę sobie podczytywać Twój wątek od początku w długie, zimowe wieczory.

Fakt,jezioro w pobliżu...lubię dziką przyrodę.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:09, 11 paź 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Dobrze poczytać o odmładzaniu róż. Choć oczywiście widzę że z terminem to się nie wstrzeliłam, no ale też nie ciełam przy samym dole.

A co do do tej kratki - to nie masz kogoś kto bardzo prosty wachlarz zrobi ci z drutów? Raz że będzie mniej widoczny [chyba że chcesz żeby był widoczny] to dwa może być większy niż te gotowe kratki.

Ja [wiecznie czegoś szukająca] szukam tez kogoś kto by mi uspawał taką pergolę na winogron - drut może być grubszy, ale kratka większa to i mniej widoczny będzie. taki lżejszy .

Ja cięłam te moje stare róże jesienią zeszłego roku bardzo nisko, bo stwierdziłam, że jak nie odbiją to wykopię bez wyrzutów sumienia. W zamian pięknie odbiły, kwitną, może nie obficie ale cieszą oko.
Dzięki Ewelina za pomysł metalowych kratek, właśnie wygooglowałam super kratkę wysoką, szeroką i prawie niewidoczną, bo na takiej mi zależy. Z tylu brzozy, dalej rodki, szkoda by je było zasłaniać. Kupuję
Ogród z wilkiem zamkn. 21:07, 11 paź 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Madzia dziewczyny dobrze radzą, odsuń dąb, może nie na środek, bo rodzinka w szał wpadnie, ale jednak trochę dalej
Dereń też będzie spory..tam ma chyba za ciasno, będzie miał raczej

Dla derenia poszerzę
A dąb .....może ..... tu na końcu ......jak nie będzie borówek ?

Albo bliżej placyku ....

..zawracam Wam głowę ,a i tak muszę sama zdecydować bardzo dziękuję za wszystkie zdania - cieszy mnie to ,że ze mną wymyślacie , prześpię się z tą myślą

Moja bajka 21:04, 11 paź 2018

Do góry
Kolejne kamienne ścieżynki wokół rabaty z gruszą. Muszę jeszcze znaleźć czas by ładnie wkopać te kamyczki w ziemię
Ogród z wilkiem zamkn. 21:03, 11 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Nie miała baba problemu ,to sobię dęba sprawiła hihi

Madzia, ale jakiego pięknego tego dęba kupiłaś widzę, że poprzesadzałaś te buki, fajnie to wymyśliłaś
A co do dębu, to nie wiem, czy bym go tam nie zostawiła gdzie już wsadziłaś, dałabym mu trawki w nóżki,bo jak dasz bliżej placyku, to nie będzie ci cieniował skrzyń z warzywkami...
Moja działka na Dębowym Lesie 21:00, 11 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne kadry Aniu.Ja za Marcinkami nie przepadam,ale dzięki takim zdjęciom jak Twoje,zaczynam się do nich przekonywać...

Aniu, na jesieni to marcinki bardzo ubogacają ogród w kwitnie niech .
A jaki jeszcze ruch owadzi na nich, ummm świetna sprawa moc je obserwować .Ale już z doświadczenia ogrodowego wiem,że to takie ostanie większe owadzie buszowanie
Może jakieś chcesz ??
Umieszczając to zdjęcie przypomniało mi się ,że na początku naszych spotkań , tej rabaty nie było.A ja dopiero ci mówiłam o jej tworzeniu,Jeszcze ją muszę zrewolucjonizować. bo tego roczna nie było całkiem taka jaką chcialabym .

i inne moje
Jeszcze nie duży , raczej niski
Ten jest z wysokich

I biały nie wielki jeszcze ,a może kisi się między innymi roślinami i rozwinąć nie może
Ten bladoniebieski z średnich

Wizytówka - Moja bajka 20:55, 11 paź 2018

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 20:54, 11 paź 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Oj nie Mialam w glowie jeszcze Twoj stary uklad rabat

Troszkę plan wyszedł poza kontrolę
Trawnika już nie mogę ubrać ......wchodzi w grę tylko ta miejscówka przy ognisku ,tylko -
- tak jak jest
- bliżej placyku
Lub bliżej drugiego końca ogniska - zbyt wiele manewru nie mam ......
Może te borówki zabrać stąd i dać przy skrzyniach - a wtedy dąb na samym kraju .....
Nie miała baba problemu ,to sobię dęba sprawiła hihi

Ogrodowo zakręcona. 20:46, 11 paź 2018

Do góry
Zakrecona napisał(a)

Wersja pt. "ładny widok z kuchni";

Asiu wesprzyj mnie trochę

Muszę dać te korę w rabaty przed obornikiem, bo ciężko się miesza później. Jak dodam przynajmniej metr na cisy z lewej strony pod płotem (o których zapomniałyśmy)na 3,5 m od góry, to potem ten skos wychodzi mi prawie 6 m (od rogu płota do łuku).

Czy ten niski żywopłot z cisa tez będzie potrzebował z 1 m na szerokość?

Poza tym tę pod domem bym zaokrągliła do tego drugiego wykuszu, bo tam mam studzienkę odwadniającą.

W myśl zasady, ze papier przyjmie wszystko proponuję kupić kilka farb w sprayu do malowania po gruncie. Dodatkowo dwa grubsze kołki i długi sznurek aby zrobić z nich namiastkę cyrkla.
Studzienka musi wylądować w rabacie. Dyskusji nie ma...to nawet nie kwestia gustu

Rury zaznacz, bo mają znaczenie gdyby sadzić drzewa. A wcale drzew sadzić na nich nie trzeba, prawda?

Jakiej szerokości chcesz rozwinąć "trawnikowy chodnik" pomiędzy rabatami? Może wcale szeroki nie jest potrzebny. Może wystarczy zrobić z niego ścieżkę?

Dół planu to jaka strona świata? Musimy wiedzieć czy kwiaty nie będa odwracać się dupką do okien. Zwłaszcza na tej rabacie pod płotem.

Teraz sprawa cyrkla z kołków i sznurka. Z rysunku wychodzi mi, że środkiem okręgu będzie ten mały prostokąt po lewej przy napisie 'Wejście", Tu wbijasz kołek i wiążesz do niego sznurek. Drugi kołek ze sznurkiem posłuzy ci jak ołówek przy wyznaczaniu linii-fragmentu okręgu.
Teraz kombinuj i rysuj w naturze. Idealnie nakreśloną, równoległą drugą stronę ścieżki uzyskasz przedłuzając sznurek o długość równą szerokości trawnikowej ściezki.
Czy jasno napisałam? Zrozumiałaś o co mi chodzi?

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:43, 11 paź 2018

Do góry
Ewilena napisał(a)

No to ja muszę zapytać, co to za piękne drzewko jasnozielone ?

Judaszowiec, już łapie kolory na żółto, za chwilę będzie taki: (2017)
Ogród w Tarnowie 20:41, 11 paź 2018

Do góry
Kilka fotek z pięknego, ciepłego jesiennego dnia

Ogród z wilkiem zamkn. 20:37, 11 paź 2018

Do góry
Ewa właśnie mini sadu już nie ma
Tam teraz bukowa z berberysami

a przy pergoli już ścisk - drzewka ,porzeczki na pniu ,winogrona ,truskawki ,poziomki - ciasno już tam bardzo ..... będę ciąć

Jeszcze myślałam ,żeby te borówki dać przy ostatniej skrzyni - między skrzynią ,a ogniskiem - ale tam są kamyczki ......wrrrr ....i chyba mi się nie chce przygotowywać tam im dobrego podłoża ..... chociaż ,może powinnam nad tym pomysleć
O tu ....
Ale to wybieranie kamyczków .....ech....

Ogród z wilkiem zamkn. 20:26, 11 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

Dzięki Ewa mi też tego brakowało bardzo - jakoś wena powróciła - nie wiem ,czy na chwilę ,ale korzystam z niej bardzo

.....Właśnie chyba bardziej przy placyku ten dąb bardziej do mnie przemawia ..... tylko ,że muszę tam mieć przejście do warzywnika i ogniska ....
może tam rabatę przyogniskową zrobic ..... tylko trawy i dąb ..... mam pełno hakonek ,które nie bardzo rosną w skalniaku .....
... i te borówki .... nie mam gdzie ich dać ,wszędzie mi nie pasują

Pergola ponownie

Korzystaj z weny ile wlezie, będziemy podziwiać Rabata przyogniskowa brzmi ciekawie, trawy i dąb będą szczególnie jesienią świetnie kontrastować
A w minisadzie nie ma już miejsca na borówki?
Okno na ogród 20:26, 11 paź 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
Sama rabata podoba mi się, choć chyba wolałabym zawilce w większym skupieniu w jednym miejscu.

Z bliska wygląda to tak:

A gdyby ławeczkę dać do przodu. Za jej plecami hortki. Miskanty mogą zostać, ale przy przesunięciu ławki w przód będą z tyłu i nie będa wchodzić w oczy osobie siedzącej...bo, że będa za dwa lata to nie mam wątpliwości.

Albo jeszcze inaczej. Ustawić ławkę po lewej stronie przodem do ogrodu...no, chyba, że widok z ławki na okna jest zacny

Przy tej konfiguracji buksów posadzenie rozplenicy może źle się skończyć dla bukszpanów.
Wszystko powyższe to moje głośne przemyslenia...trzeba będzie pokombinować
Ogrodowe szaleństwo ... 20:23, 11 paź 2018

Do góry
Róża NN

Róża Bouquet Parfait

Róża Fairy lovely

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:21, 11 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Fantastycznie!
Oj, coś czuję, że trzeba będzie się wprosić do paru ogrodów i zrobić wycieczkę objazdową w tej okolicy

Witaj Asiu, chyba pierwszy raz u mnie
Miło mi będzie jeśli wśród tych ogrodów znajdzie się również mój. To kiedy ta objazdówka?
Dla Ciebie mój przebarwiający się klonik.

Moja bajka 20:20, 11 paź 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Kasiulka - jesteś normalnie fotograf - artysta - piekne fotki!! Kolorów też już wiele u Ciebie, pięknie to mało powiedziane

Piękny ogród, to i zdjęcia ładne . Kolorów codziennie przybywa Kasieńko

magnolka cudnie się zaczyna złocić

i przegląda się w tafli wody
Ogrodowe szaleństwo ... 20:14, 11 paź 2018

Do góry
Róża pastella

Róża NN

Róża Europeana

Róża Leonardo da Vinci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies