Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 13:21, 11 paź 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Tiarella od Sylwii już posadzona i "obiecała" że bedzie u mnie rosnąć...Dzięki Sylwia jeszcze raz...

Cieszę się, że w końcu dotarłaNawet jej bardzo nie wymęczyli, w przyszłym roku jesienia już sobie podzielisz bo ona szybko przyrasta....przynajmniej u mnie, kwitnie dwa razy w sezonie i pięknie jesienią się przebarwia ......i nie ginie tak jak żurawki
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:17, 11 paź 2018

Do góry
Wykopałam końcówkę marchewki i część selerów. Pietruszka - bardzo nas rozbawiła. Nawet nornice by się nie najadły

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:12, 11 paź 2018

Do góry
Dzień dobry

powracam do mojej rabaty na przedogródku, którą "męczę" od dłuższego czasu.

Na wyższej - mniejszej posadziłam przez środek 3 kulki bukszpanu i wokół lawenda, rabata wysypana jest jasnym żwirkiem.

Druga rabata w formie L :
w narożniku L chcę planuję posadzić hortensję ogrodową,
wzdłuż dłuższego ramienia L dwa bukszpany, w krótkim też bukszpan,
wszystko podsadzone różą płożącą białą,
cała rabata otoczona niziutkim szpalerem z bukszpanu.

Co o tym sądzicie?

Plan wyszedł mi "do góry nogami" w stosunku do zdjęcia, zwróćcie uwagę.

Rabaty są wyniesione nad poziom bruku, nie wiem czy to widać, oczywiście krzewy na zdjęciu już są wykopane.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:03, 11 paź 2018

Do góry
Wczoraj rozjechałam samochodem "księcia". Nawet go bliżej nie poznałam. Jakim cudem, nie wiem
Ogród pod lasem 13:01, 11 paź 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Tak wczoraj wyglądało mojej miejsce w samochodzie, a na drugiej focie jest to co miałam przed twarzą

ten cukiereczek to jakiś klonik?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:01, 11 paź 2018

Do góry
Dichondra na tarasie w donicach jeszcze nie podaje się przymrozkom.

Ale ta w małej donicy już ma się gorzej.

Oliwki nawet nie zauważyły spadków temperatur.

Chryzantemy przed domem też jeszcze całkiem nieźle wyglądają.

Ogród pod lasem 13:00, 11 paź 2018

Do góry
Tak wczoraj wyglądało mojej miejsce w samochodzie, a na drugiej focie jest to co miałam przed twarzą

Ogród pod lasem 12:58, 11 paź 2018

Do góry
No dooobra, to pokazuję. Ostatnio posadzony buczek zmienił miejscówkę na bardziej przyszłościową

A na jego miejsce trafił ten cukiereczek

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:56, 11 paź 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Podziwiam jeden z moich ulubionych ogrodów na Ogrodowisku

Agnieszko, strasznie mi miło jak to czytam Daje kopa do działania
Buziaczki, ale dzisiaj piękna pogoda. Mam nadzieje, że w jurajskim też jest dzisiaj tak cudownie.
A wiesz, że mi część dachu ze szklarni odfrunęła po ostatnich wiatrach do "krainy Oz" W sobotę usunęłam pomidory i pozostałości poliwęglanu. Rozpadał się w rękach. Na pewno pierwszego śniegu by nie wytrzymał.

Niektóre pomidory też gdzieś się już wybierały.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:48, 11 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Uwielbiam "chodzić" po Twoim parko-ogrodzie - tak go traktuje jest wspaniały, róznorodny, przemyślany niesamowicie..

Natchnęłaś mnie do przesadzenia green jewel - chyba na tą moją tarasową do rozplenic bym je dała

Kasiu dobre, prywatny 11 arowy park i to jeszcze otoczony dookoła domami. A to taka typowa sypialnia pod miastem. Plątanina uliczek z domkami. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez drzew, nawet małych, ogród wydaje mi się wówczas taki "płaski". Ale u ciebie to trudny temat. Garaże podziemne i ten areał.

Ale zapraszam, można przycupnąć na ławeczce pod drzewami w moim parko- ogrodzie.

Ogród z koniczynką 12:47, 11 paź 2018

Do góry
Tiarella od Sylwii już posadzona i "obiecała" że bedzie u mnie rosnąć...Dzięki Sylwia jeszcze raz...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:37, 11 paź 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Anitka a u Ciebie jak zawsze pięknie ozdoby rdzą malowane bardzo mi się podobają ślicznie kolorowo u Ciebie jak zawsze zresztą

Dziękuje, teraz królują odcienie złota i żółtego.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:34, 11 paź 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Anitko! To, ze jestem zakochana w Twoim ogrodzie to już pisałam. I następnych ochów i achów powstrzymać nie mogę Cuuuudnie!

Co do rozmnażania rozchodników - zapewniam, że jeżeli w maju zetniesz część (kilkucentymetrowe) łodyżki i wetkniesz do ziemi (ja wrzucam do donicy) to po około miesiącu będziesz miała nowe roślinki. Na pewno zakwitną już w tym roku. Dodatkowo roślina mateczna nawet na tym zyska - trochę się rozkrzewi, będzie ciut niższa a przez to bardziej zwarta. No i oczywiście kwitnienie obfite

Toż to już zboczenie

Będę próbować z tymi rozchodnikami do skutku.

Widziałam u ciebie dorodne hakonechlonki. Moje kolorki jesienne łapią.

Za drzwiami do ogrodu... 12:33, 11 paź 2018

Do góry
Kolorowych jarmarków...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:30, 11 paź 2018

Do góry
kasiek napisał(a)
Piekne kolory i zestawienia roslin Paprotki świetne!

Kasiu dzięki.
Nieraz coś się nie zestawia. Róża 'Leonardo da vinci' troszkę mi to w tym złocistym zestawieniu zgrzyta. Za wysoka, zagląda do kręgu.

Dwa ogrody 12:30, 11 paź 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Mariolu, ja też zaglądam. Astry oszałamiające Nie "łapią" ci mączniaka? Kiedyś miałam, ale pożegnałam się z nimi właśnie dlatego... Twoje są niezwyklej urody i wyglądają na zdrowe.

Aguś, zaglądamy do siebie nawzajem Podziwiam Twoje miłki, nawet mam jedną i zastanawiam się, czy wysiewać nasiona teraz czy wiosną, czy po prostu kupić kilka sadzonek, bo upatrzyłam dla nich miejsce. Jak szybko przyrastają siewki?
Astry póki co mączniaka nie łapią, chociaż w starym miewałam z nim problemy. Wydaje mi się, że lubią dzielenie i odnawianie, stare kępy szybciej poddają się chorobom grzybowym. I chyba nie lubią za dużo wilgoci w podłożu. Przez cały upalny sezon podlałam je może trzy, cztery razy.
Różyczka dla Ciebie

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 12:25, 11 paź 2018

Do góry
inka52 napisał(a)
Witaj Janeczko - czytam codziennie Twoje rady w sprawie róż, a jednocześnie,piszesz ze dobrze się czujesz .Cieszę się , że to już bliżej końca , życzę pomyślnego rozwiązania.
Janeczko parę kupiłam, ale nie jestem w pełni z nich zadowolona.
Mam zamówiona desdemonę, podczytywałam o niej u Ciebie, chwalisz ją, a jakoś mam obawy, gdyż nie lubię róż pustych. Moje róże w tym roku są zdrowe, ale ja wiosną pryskałam miedzianem i co 4 tygodnie na grzyba, stoja zielone i teraz dopiero zbierają się zakwitnienie, ale ich czas już minął.

Cześć, Tereso, prosta do finiszu już przede mną, to prawda Ubolewam nad swoja niemocą fizyczną, że ani cebulek, ani nowych różyczek tej jesieni nie posadzę, no ale z cebulkami obiecała mi pomóc teściowa (czekamy na ochłodzenie się i jakiś deszczyk, bo ziemia znowu jak kamień), a róże nie uciekną - wiosną weselej się kopie

Czym pryskasz róże na grzyba zazwyczaj?

Fajnie, że skusiłaś sie na Desdemonę. Ona w sumie wcale nie jest "pusta", ma co prawda trochę luźniejszy kształt kwiatka, ale to tylko dodaje jej delikatności i uroku:

Za drzwiami do ogrodu... 12:23, 11 paź 2018

Do góry
Listki również zmienne...

Ogrodowo zakręcona. 12:23, 11 paź 2018

Do góry
Oprócz tego z przodu też jest studzienka:

i nie wiem, czy nie byłoby głupio wciągnąć ją w rabatę i trochę schować, bo tak z brzegu trawnika, to po oczach daje.

Popróbuję dziś ze sznurkiem,żeby to ręce i nogi miało, ale jak znajdziesz chwilę to zerknij żeby proporcje zachować i potem sensownie coś wsadzić
Ogrodowo zakręcona. 12:18, 11 paź 2018

Do góry

Wersja pt. "ładny widok z kuchni";

Asiu wesprzyj mnie trochę

Muszę dać te korę w rabaty przed obornikiem, bo ciężko się miesza później. Jak dodam przynajmniej metr na cisy z lewej strony pod płotem (o których zapomniałyśmy)na 3,5 m od góry, to potem ten skos wychodzi mi prawie 6 m (od rogu płota do łuku).

Czy ten niski żywopłot z cisa tez będzie potrzebował z 1 m na szerokość?

Poza tym tę pod domem bym zaokrągliła do tego drugiego wykuszu, bo tam mam studzienkę odwadniającą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies