Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 19:46, 29 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Oj, Miłka, zaraz gromy. Dobrze piszesz, u każdego rosną inaczej.
Każda roślina, trawa, drzewo, bylina, krzew. U mnie np. w ogóle nie chcą rosnąć grujeczniki i klony japońskie. No klops. Podchodziłam 3 razy, przesadzałam, chuchałam i nic. Maks 3 lata jeden klonik przeżył. Do pierisów też 2 razy podchodziłam, aż wreszcie zezłoszczona przesadziłam do kąta i cud jeden przeżył i wygląda, że będą z niego ludzie
Za to trawy, to moje samograje. W tym roku zakwitły nawet Zebrinusy. Pampasowej nie mam, bo z założenia roślin dłużej niż 2-3 sezony nie okrywam na zimę. Kopczykowanie róż to wyjątek
Musiałaś tej pampasówce dobrze miejscem dopasować. Chodzi mi o nie podgniwanie korzeni. A ma dużo słońca? W tym roku prawie wszystkim, których znam i mają pammpasowe, to przynajmniej po jednym pióropuszu wypuściły. Trzymam kciuki, niech wreście tobie zakwitnie.

Ja pierwsze trawy kupiłam u Smala w... zaraz sprawdzę w archiwum foto ... wiosną 2009, śmiałki darniowe, kosmatki śnieżne, brizy media, kilka miskantów, w tym Giganteusa i Zebrinusa. Niestety wtedy mi na nazwach nie zależało, więc teraz mam nonamy.

Ja klony jak widze z daleka to je omijam aby mnie nie skusiły bo sa piekne. Tez robiłam kilka podchodow i tak jak u ciebie klops.

Kasiu nie jest nam dane podziwiac klony japonskie. Kupilam nasze klony przebarwiajace sie jesienia na czerwono wiec tym sie pocieszam, ze beda piekne.

Kasia tez mam pierisa, ktory rosnie w trzecim miejscu bo mi nie kwitl nie mowiac o przebarwieniach.
Cowiek sie uczy przy kazdej roslinie. Pieris dostal kwasnej ziemi zmieszanej zkora z obornikiem bo to kwasolub i lubi wilgotne podloze nie lubi przesuszenia. Podlewalam go nie dopuszczajac do przesuszenia. Wyobraz sobie, ze odzyl. W tym sezonie 2 razy sie przebarwial.
ElzbietaFranka 20:34, 01 gru 2018

Dzisiejsze fotki.Oczko pod lodem

ElzbietaFranka 20:38, 01 gru 2018

c.d.

Poniżej Memory dziwnie traci kwiatostany muszę obserwować

ElzbietaFranka 20:46, 01 gru 2018

c.d.

kotki na wierzbie miesiąc temu były bazie

ElzbietaFranka 20:52, 01 gru 2018

c.d.

Moje stipy przymrozone. Nie kwitły w tym roku.

ElzbietaFranka 20:54, 01 gru 2018

c.d.

Liście juki też zwinięte w rurki

ElzbietaFranka 21:03, 01 gru 2018

I na koniec

Wierzba juz bez liści. Ten świerk serbski będzie w tym roku przybrany lampkami.

ElzbietaFranka 21:05, 01 gru 2018

W zeszłym roku 1 grudnia było u nas tak

pestka56 22:45, 01 gru 2018

Memory pewnie już wiatr wytrzepał.
Piękne fotki, Ela. Co masz przed tym świerkiem, który czeka na lampki, to z opadającymi gałęziami? Moje rhododendrony też liście opóściły. Ale ma być za chwilę ciepło. I dziś zaczęłam dokarmiać ptasią brać. Ciekawe jak prędko się zoriętują, że karminiki pełne
Aurelllia 22:50, 01 gru 2018

Elu mam nadzieję, że kiedyś i ja tak ogromnych kęp traw się doczekam
Derenie o tej porze roku są przepiękne, im więcej się ich posadzi to taki ładny parawan tworzą.
Hortensje bukietowe bardzo obficie Ci kwitły w tym roku. To Vanille Fraise
czy Limelight ?