Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:29, 05 gru 2015

Do góry
Ale nie dzisiaj Irenko? Ja na wiosnę wlezę w krzaki i wychlastam wszystko jak leci po płocie nożycami szpalerowymi. Aż się będzie kurzyło (dosłownie) bo z tego bluszczu wewnątrz się strasznie kurzy. I lecą brązowe liście,strasznie dużo.

Muszę znacznie ograniczyć pędy i ich zasięg. Wszystko mi włazi w wiśnie. W tym roku wiosną wycinałam, ale znowu powłaziło. Najbardziej ekspansywne w stosunku do wiśni Umbraculifera są jednak wszystkie róże. Odkrywszy nowe drogi do słońca, nowe możliwości - porwały się z rośnięciem strasznie wysoko.

No i teraz mam kłopot, czy ratować wiśnie, czy wiązać róże w "balony" i robić na wiśniach kule z róż?

To mnie ekscytuje, bo wygląda obłędnie.
W jakiej odległości sadzić? 13:19, 05 gru 2015

Do góry
Trochę za rzadko, ale bym nie ryzykowała przesadzania tak dużych drzewek. Zależy ile ich jest. Pokaż zdjęcie jak to wygląda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:18, 05 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję, że na giełdzie byłam Kupiłam coś co użyję do dekoracji stołu zewnętrznego na tarasie. Nie zdążę dziś zrobić, bo Hania zaraz przyjeżdża na wiankowanie jej wianka żywego.

Zaczęłam zakupy nosić, ale spojrzałam na bluszcz, zbyt się panoszy i nie kończąc jednej roboty, wzięłam się za drugą Czyli przycinanie bluszczu. hahaha.

Zrobię to samo z moim
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 13:18, 05 gru 2015

Do góry
Nie jest konieczne, ja mam od początku bez okrywania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:16, 05 gru 2015

Do góry
Melduję, że zakupiłam sporo ponad 200 szt krokusów, ryzykuję sadzenie u klientki, bo ciepło jest Na górze wisi sklep
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:14, 05 gru 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ciesze sie , ze nauczyłaś mnie dostrzegać piękno ogrodu , ten świat ujarzmiony i uładzony po sprzątaniu
Wianki pokaże dzisiaj lub jutro. Dzisiaj inauguruje grizwoldowo , będę pierwsza w mojej wsi z iluminajcą

Uważam Marzenko, że masz przepiękny ten świat uładzony
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:12, 05 gru 2015

Do góry
Melduję, że na giełdzie byłam Kupiłam coś co użyję do dekoracji stołu zewnętrznego na tarasie. Nie zdążę dziś zrobić, bo Hania zaraz przyjeżdża na wiankowanie jej wianka żywego.

Zaczęłam zakupy nosić, ale spojrzałam na bluszcz, zbyt się panoszy i nie kończąc jednej roboty, wzięłam się za drugą Czyli przycinanie bluszczu. hahaha.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:11, 05 gru 2015

Do góry
U nas w naszej wsi jeszcze nikt nie świeci Ja jeszcze daleko mam do grizwoldowa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:58, 04 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pokazujcie koniecznie

Oczywiście że pokażemy
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:18, 04 gru 2015

Do góry
Aha, wianek przyszłam obejrzeć
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:16, 04 gru 2015

Do góry
wiunia napisał(a)
Irenko czy nasionka z werbeny mogę teraz zebrać ?( ściąć kwiatostany)

Tak, zetnij, wysusz i włóż do koperty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:15, 04 gru 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Piękny wianek Kasia robi je całym sercem więc one przynoszą cudowną energię My czyli grupa śląska wiankujemy jutro Pozdrawiam Danusiu

Pokazujcie koniecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:14, 04 gru 2015

Do góry
Rumianka napisał(a)
W Bukszpanowym jest tak uporządkowana zieleń, że wcale nie widać grudnia...)

Mam odczucie, że jest wiosna, ciemiernik na ulicy ma masę pąków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:21, 04 gru 2015

Do góry
Wianek (prezent od Kasik) zawisł w nowej scenerii. Być może zmieni miejsce na lepsze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:21, 04 gru 2015

Do góry
Wianek (prezent od Kasik) zawisł w nowej scenerii

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:18, 04 gru 2015

Do góry
Dokładnie tak trzeba myśleć i odczuwać. Uściski zasyłam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:08, 04 gru 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Potem wyciągnęłam odkurzacz. zamiatałam, odstawiałam donice spod ściany, ponownie zamiatałam.

Czy ktoś również myśli jak ja?: "Jakże zamiatanie może być ekscytujące".

Po zamiataniu jawi się całkiem inny świat Czysty, ułożony, piękny.

Nikt jeszcze tak poetycko nie ujął czynności odkurzania i zamiatania-mistrzostwo!
Danusiu,bardzo Ci dziękuję za te słowa, gdyż one nadają sens codziennym prozaicznym czynnościom.
Te słowa,że "po zamiataniu jawi sie całkiem inny swiat;czysty,ułożony piekny" będą mi towarzyszyć przy moich codziennych czynnościach domowo-ogrodowych i będą sprawiać, że nie będę ich traktować jako tzw.dopust Boży lecz będę teraz przekonana, że przyświeca im "idea wyższa"-aby otaczajacy nas nasz mały Świat był piekny,harmonijny i aby nasz Dom i Ogród dzięki temu,iż są uporządkowane i piekne były dla nas prawdziwą ostoją -miejscem, gdzie nabieramy codzień sił do zmagań z szarą nieraz codziennością
Pozdrawiam
Głóg - Crataegus 09:57, 04 gru 2015

Do góry
Jak w każdej sprawie, są zwolennicy i przeciwnicy, od Ciebie zależy na czyjej opinii będziesz polegać. Przeczytaj wątek od początku, a ja wyrażam wyłącznie swoją opinię inni też wyrazili za i przeciw i nikomu nie zakazuję sadzenia czegokolwiek. Zawsze piszę, że ja nie sadzę, a nie że ty masz nie sadzić

Był taki wątek, ktoś robił aleję głogów, ja odradzałam, potem posadzono i za 3 lata chyba wykarczowano, więc po prostu wybieraj sama. Będziesz bogatsza we własne doświadczenia.

W życiu nie należy opierać się wyłącznie na opinii innych, trzeba samemu zdobywać doświadczenia. Ja przekazuję je od kilku lat na Ogrodowisku. Dzięki temu zaoszczędzasz te 40 lat mojego doświadczenia ogrodniczego, bo masz podane na widelcu. Ale zdobywaj też je sama.

Podobają ci się, sadź, masz wątpliwości - nie sadź, wybierz inne. Ogród będzie żył własnym życiem, jeśli coś się nie sprawdzi, wymienisz na nowe. Teraz nie uzyskasz odpowiedzi na pytanie: czy w twoim ogrodzie sprawdzi się głóg?
Obsadzenie terenu wokół oczka 22:10, 03 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Do oczka nie bardzo pasują rośliny skalne, z natury rosną na suchych stanowiskach,

pokaż to oczko.

Rośliny okrywowe masz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Świetne zestawienie roślin
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:44, 03 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wianek też mi się podoba i podoba mi się ostatnia wersja wiankowania. Ten przetrwa, bo nie mogę przeboleć, że muszę potem wyrzucać. Chciałabym kiedyś zrobić wystawę na wielkiej ścianie, cudnie to by musiało wyglądać.

Mam marzenie, abyśmy mogli spotykać się w znakomitym gronie Ogrodowiska, mniej więcej w takiej scenerii żebyśmy mogli "ględzić" o wszystkim bez końca Przy miłym daniu z własnego warzywnika i jajeczku od bajecznych kurek z takiego domku

Wchodzę w to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies