Oj, wczoraj był bogaty dzień towarzysko-ogrodowy
Przewspaniała niedziela
Ogrody widziane na żywo są lepiej odbierane, poznane.
Inaczej już je się widzi.
A osoby- właściciele-ogrodu są tacy realni i bliżsi , prawda ??
Duzo ładnych roślin i zestawień ,inspiracji można zobaczyć.
Ale często rodzą nowe chciejstwa na nowe rośliny.I remonty ogrodowe.
chyba notoryczne czy tylko ja tak mam ??
Agnieszki piękny ogród ..Jeszcze mi tkwi w głowie .
Pokazałam go u niej-agapant i deko stronę wcześniej u siebie.
I byłam jeszcze kolejny juz raz ślicznym Ani-anpi ogrodzie.
Oto teraźniejszy jej ogród widziany mojej perspektywy
Robota w ogrodzie stoi z powodu wyjazdów urlopowych ale muszę się pochwalić. Wysłałam dziś eMa do spożywczaka po wino o dostałam to (wino oczywiście również ) :
Zdjęcia słabe, robione prawie po ciemku kalkulatorem .
Czy ktoś wie czy da się tę roślinkę jakoś przezimować? Czy da się i warto zbierać nasionka?
Aniu dziękuję ale i Tobie imieninowe ślę Sto lat....
Od Ciebie Anafalis w towarzystwie rudbeki i na zdjęciu dojrzałam kilka rozwijających się pierwszych kwiatków astrów niebieskich.
Anafalis powinien być wyższy, ale późno go przesadzałam. Rudbekia Cherry się położyła.
Biała cynia i rozchodnik biały.
Miała być granatowo/ biała rabata a wyszła sama biała.
ta biel świeci wieczorem.
Odmiana floksów jak neony rażące w dzień i wieczorem.
przy nich jeszcze róża okrywowa biała.
Wiórki rogowe zawierają mikroelementy, pożyteczną florę bakteryjną, wpływają na rozluźnienie gleby. Azotu nie zawierają. Najlepiej je stosować w momencie przygotowania gleby do nasadzeń. Kiedy sadzi się róże warto sypnąć garść w dołek razem z obornikiem. Trzeba tylko pilnować, żeby korzenie nie miały bezpośredniego kontaktu z obornikiem.
Zaczęłam ich używać po lekturze bloga Kasi Bellingham
Trawy przy tarasie to głównie miskanty w odmianach. Te najwyższe to giganteusy. Musiałam ich użyć, bo nie było innej możliwości zrobienia szybkiej przesłony balkonu i tarasu sąsiada. Rosną tam też gracilismusy, miskant Kleine Fontane i rozplenice.
Na tym zdjęciu widać jak blisko jest ogrodzenie.
A front musi maskować nieużytki i betonowy trójnóg.
Niestety to tylko podlewanie. Burze i deszcze nas omijają.
Tak.
Choć kolorystycznie można by udoskonalać zestawienia barw. Niuanse, np. oddzielić biały kremowy tojeści i kredową biel floksa. Ale rośliny dobrze rosną, a ja nie mam czasu na niuanse.
Widok spod magnolii w tarasie, siewka komosy bordowej po prawej stronie straciła kolor, jest zielona:
Byłam bardzo ciekawa jak Ty widzisz mój ogród?Fajnie tak zobaczyć go z innej perpektywy,zupełnie z innych miejsc niż ja robiłaś zdjęciaŁadnie mu w tym wianuszku z jabłek.
Dzięki,to była bardzo miło spędzona niedziela w świetnym towarzystwie
Mirko ja nie dotarłam do Ciebie w tym dniu, nie moge siedzieć bo rwie noga, a wszystko mam na kablu i za dużo o przekładania do sypialni ciągnąć.
Przez upały działam w zwolnionym tempie.
taką dalie zostawiłam tylko jedną, mam zmniejszyć ilość i nie wychodzi.
olbrzymki lubię tylko wiązać je trzeba.
stawiam na pompony.
Uncle
Piękny purpurowy bordo, a zdjęcie nie oddaje koloru.