Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

ElzbietaFranka 23:06, 17 paź 2018

mira napisał(a)

ufff

Ewo znasz mnie troszkę i wiesz, że ja jestem ignorant do nazw.
Wiem jak się ogroduje trzeba znać i nawet się już poprawiam za to w przypadku dalii nazwy całkiem nie są potrzebne - zamawiam coś dostaję coś
w przypadku dalii mam nazwy moje własne -
w tym roku znacznie powiększyłam swoje zasoby, niestety małe bulwki rozrastały się ale kwiatów mało było - za słabo się podlewało

Martina Jowey
Big Brother
Jill Double
miodowa - /pomyłka za T.Edisona /
fioletowy kołnierzyk /pomylona za Cafe au Lait /
Orange
Camp de soleil ? chyba biała pomyłka
Downham Royal
Potage
biała wysoka zamiast Franz Kafka
Sylvana
My Love
Sisa
Kelin Floodlight
Pola - nie kwitła
Crazy Love
Bondex Pink
Peach and Cream
Purpinka
Roxy
Lady Darlene
Arlekin albo Glorioza
Neon
Kaktusowa ciemna
Czerwona niska
w ciapki róż
różowa wczesna wysoka
różowa z białymi końcówkami
itd...

jestem na etapie podpisywania i chowania do skrzynek i już coś poknociłam
plan mam na kolejny rok i miejsce szykuję
no cudne dalie po prostu są

teraz astrowo jest
moja porcelana

O kórcze to już nie dla mnie tyle tego.

Mira pokazałam Rogow na wątku.
ElzbietaFranka 23:14, 17 paź 2018

mira napisał(a)

Gosiu bardzo miłe to co piszesz. Z tymi moimi działaniami ...jakoś zbyt powoli się realizują i to mnie ciut irytuje. Najbardziej jednak susza.

Kalina sztywnolistna ma piękne liście, cudowne u mnie stanowisko /osłonięta/ i szybko rośnie - w tym miejscu ma dobrze ale musi być cięta - a w zasadzie dlaczego my ją tniemy - no muszę to przemysleć

nie cierpię sprzątania po cięciu - za to lubię jak jest przycięte i posprzatane

Jeszcze odnośnie kaliny widzę, ze u Ciebie bardzo ładna. A no właśnie dlaczego ją tniesz aby była gęsta, mniejsza. U mnie wypuszcza jesienią kwiatostany (przynajmniej tak było w zeszłym roku) i wiosną kwitnie.
Mam je od wiosny zeszłego roku to nie są duże, ale też ładnie rosną.

Powiedz mi, czy ona kwitnie u ciebie wiosną po przycięciu.
ElzbietaFranka 23:24, 17 paź 2018

Jestem na str. 1034 od tyłu lecę super czytanie, dużo się można dowiedzieć.
Stoły rewelacja, muszę też pojechać na starocie.
Basilikum 06:45, 18 paź 2018

mira napisał(a)

O właśnie do marca? - one się długo rozkładają i pomyślałam że może lepiej teraz żeby w kwietniu zadziałały co?

mialam krzyczec juz nie nie wiorki to wiosna ale polecialam do komorki, zlapalam za opakowanie i czytam a tam stoi jak byk, ze do konca pazdziernika. Wiec rozsypalam te restki jakie mialam na jedna rabate.

U nas tez wrecz goraco wiec powolutku sobie w wygospodarowuje codziennie godzinke dla ogrodu i tak posuwam sie w slmaczym tempie. Wczoraj posadzilam kilka cebulek, dzis dalszy ciag. Widzialam w CO takie smiechate czosnki, moze dzis po nie pojade.

Macham lapka
Anda 08:51, 18 paź 2018

Pokaz daliowy obejrzałam, inne fotki też. U mnie ani dalii ani Marcinków, więc napawam się widokami u innych
Susza u mnie też. Całe szczęście mam glinę, więc w głębszych warstwach jest trochę wilgoci. Parę tygodni temu padało przez trzy dni. Zobaczymy jaka będzie zima. Lato chciałabym bardziej normalne, czyli z większa ilością opadów, inaczej będę musiała całkowicie zlikwidować trawnik.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anabell 12:28, 18 paź 2018

Miro! transfer z brakujących pójdzie do Ciebie wiosną
sierika 20:39, 18 paź 2018

Wióry zawierają głównie azot, który czy uwalnia się szybko czy wolno/zależy to od użytego nawozu/ jest bardzo łatwo wypłukiwany w głąb gleby, podawanie azotu przed zimą powoduje jego duże straty, wiosną więc znów należałoby uzupełnić.
Gruszka_na_w... 21:35, 18 paź 2018

Cytat ze strony prpoducenta "Wiórki użyźniają glebę, poprawia jej strukturę, odżywiają organizmy glebowe, stanowią źródło próchnicy. Zawarte w glebie organizmy będą rozkładać ją na czynniki pierwsze stopniowo przez kilkadziesiąt długich miesięcy. Wszystkie mączki które stosujemy są tylko uzupełnieniem niektórych składników pokarmowych i nie są kompleksowe w swoim składzie chemicznym. Wiórki mają wysoką zawartość azotu, bardzo wysokie stężenie makroelementów (do 100 razy wyższe niż w kompoście) oraz wysokie stężenie wapnia (do ok. 30%)."

Wiórki w przeciwieństwie do gnojówek i nawozów sztucznych nie robią natychmiastowego wyrzutu do gleby. Ja je traktuje bardziej jako źródło mikro- 9 makroelementów i rozluźniacz gleby niż nawóz azotowy.

Podziwiam Twoje daliowe pasje. Mojego ogrodu dalie nie polubiły.
W warzywniku masz całkiem niezły asortyment,
Nie robiłam jesiennych wysiewów ze względu na suszę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anitka 22:39, 18 paź 2018

mira napisał(a)

a taka nogę skąd wziąść

Miro, napisze na prv, bo mi się ostatnio w oczy rzuciła taka noga do stolika

Śliczne dalie pokazujesz.
mira 22:54, 18 paź 2018

Jutro odniose się do wpisów

powiedzcie co z wiórkami rogowymi - teraz rozsypać ? - właśnie chodzi mi o strukturę gleby na bylinowej
większość wiórek dam do warzywnika ale też pod floksy i inne - tylko nie wiem kiedy
jak dam teraz to fajnie zrobią z liśćmi strukturę gleby i proces rozkładania się rozpocznie - mam wątpliwość jedynie czy na wiosnę nie wyplewię ich razem z gwiazdnicą której mam zawsze masę

jak dam na wiosnę to nie wyplewię bo dam po plewieniu no ale nawozem tak zaraz nie będą

tak źle i tak niedobrze - czyli jak ma być