Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:23, 24 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jesień jest piękna w każdej postaci. To czas obfitości i odpoczynku przecież.

Mój organizm zdecydowanie czuje ten czas. Nie wiem tylko, czy z naciskiem na obfitość, czy na odpoczynek.

Zaczęłam oswajać się z cieniem w ogrodzie.

W drugim roku istnienia garażowa prezentuje się przyzwoicie. Wymaga jedynie przycięcia wiosną turzyc i hortensji, a jesienią liści irysów. Chwastów prawie nie ma.
poziomo

i pionowo; Na podokiennej formuję stożek z ostrokrzewu Maservy. Czwarty rok.

Podczas weekendu robiłam tam delikatne korekty. Wysadziłam róże wielkokwiatowe (to jednaj nie dla nich stanowisko). Dosadziłam hortensję i hosty.

Rabaty frontowe mają olbrzymi plus w postaci 90% bezobsługowości. Wiosną tnę róże i ścinam trawy, a potem wszystko zarasta.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:21, 24 wrz 2018

Do góry
To prawda Danusiu, zaraziłaś nas nieuleczalną chorobą. Fajnie, że jesteś, fajnie, że dzielisz się z nami cząstką siebie samej. Nie każdy jest tak otwarty na ludzi jak Ty. Chociaż nie znam Cię osobiście to czuję, że jesteś wspaniałym, dobrym człowiekiem.
Zapewne wiele pięknych ogrodów powstało dzięki Tobie, Twoim radom i inspiracji z Twoich aranżacji. Mój ogród również powstaje dzięki Tobie. Wiele cennych rad pomaga mi w projektowaniu mojego kawałka raju, ale również dbania o niego.

Róża dla Ciebie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:12, 24 wrz 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Wiesz dobrze, że też żałuję

Miałabym w pobliżu kogoś, kto potrafi robić piękne zdjęcia.
Zakwitły najniższe astry.

i jarzmianka powtarza kwitnienie

Irga pomarszczona. Z powodu suszy rozplenice w tym sezonie znacznie skromniejsze.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 17:08, 24 wrz 2018

Do góry
Jak już jesteśmy przy purpurach, to pokaże jeszcze parę takich co przed chwilą kwitły.

Tradescant

J.W. Goethe

Munstead Wood

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:06, 24 wrz 2018

Do góry
Agania napisał(a)
i w taką szarugę piękne zdjęcia zrobiłaś...masz cudowną jesień Haniu
Moje tojady już ruszyły...będzie niebiesko

Tojady wciąż w fazie pączka. W nocy trochę popadało, teraz mocno wieje. Czasem słońce, czasem nie. Jak to w życiu.

Metasekwoja Chubby- odmiana kompaktowa- piękne , niewielkie drzewko i oczar pośredni. Niedługo zacznie kwitnąć.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:59, 24 wrz 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Ależ w ogóle się nie czułam urażona Haniu, ale kwiatki z przyjemnością przytuliłam

Już ogarnęłam o co chodzi, muszę kupić mocznik i jak zaczną opadać liście to pryskać. A czemu nie mozna czekać aż całkiem opadną, że się tak naiwnie zapytam? U mnie to wygwizdów, więc nie wiem czy znajdę te spadnięte liście, ganiać po nie i zgarniać?
Mam jeszcze brzoskwinię (znaczy myślę, że to jednak brzoskwinia, bo jak dostałam ją 2 lata temu była małym patyczkiem, teraz jest krzakiem ) czy ją też potraktować opryskiem? Będę ja też musiała jakoś przyciąć, bo wygląda jak straszydło , ale to chyba nie teraz.

Całkiem opadłe liście fruwają z jesiennym wiatrem po całym ogrodzie. Na profilaktyczne opryski jest już wtedy za późno, ale:
można grabiami zebrać te liście do worków, zmoczyć (sitkiem z konewki) solidnie mocznikiem, zrobić w workach dziurki, żeby był dostęp powietrza i odłożyć gdzies z boku kompostownika, wstrząsać co jakiś czas. Po roku zrobi się ziemia liściowa. Bardzo przydatna w ogrodzie.
Brzoskwini nie mam, ale z dostępnej mi wiedzy wynika, że trzeba ją koniecznie pod koniec zimy ostro przycinać i robić oprysk miedzianem p/kędzierzawości liści.

Resume:
oprysk w sadzie bardziej dotyczy kory na pniu i gałęziach (w zakamarkach zimują zarodniki grzybów)
oprysk liści (zwłaszcza zainfekowanych chorobami grzybowymi) przyspiesza rozkład liści i ogranicza przetrwanie patogenom
derenie Sibirica już prawie bez liści
Ogród pod lasem 16:57, 24 wrz 2018

Do góry
To jest grilo-stolik ,zrobiony w płocie co by miejsca zaoszczędzić
Ewo witam się z tobą u Izy i przyznaję ze wstydem że cichcem u ciebie siedzę już długaśno niezmiennie zauroczona.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:55, 24 wrz 2018

Do góry
Na rozgrzewkę proponuję powrót do maja.

Ogród pod lasem 16:54, 24 wrz 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
A po powrocie do domu zamówiłam jeszcze tę cudownie pachnącą ślicznotę

Co to?
Ech kusisz tymi zakupami
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 16:43, 24 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Kurcze, kusi mnie, żeby Falstaffa kupić...

Kasiu, róża jest fajna, oprócz tego że nadaje się wyłącznie na tył rabaty, jak już pisałam, bo szybko ma łysawe nóżki.

Na zachętę jeszcze jedna foteczka:

Ogród pod lasem 16:39, 24 wrz 2018

Do góry
A po powrocie do domu zamówiłam jeszcze tę cudownie pachnącą ślicznotę

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:38, 24 wrz 2018

Do góry
Odsłonięty ogród przez wycięcie dwóch tuj przytarasowych

Pnie oczywiście będą wycięte na zero. I co radzicie, jak zmienić ten kwadracik? Na ostatnim zdjęciu widać w tle wiatę przystankową, chcę się id niej osłonić przez posadzenie czegoś na tym kwadraciku, Murowany grill idzie do zburzenia, będzie tam stał grill gazowy. Garaż w tle będzie zaraz otynkowany.
Ogród pod lasem 16:36, 24 wrz 2018

Do góry
Ufff wróciłyśmy z Anką z wyprawy, ale się obkupiłyśmy. Z auta wypadało tyłem i bokami

Ogród tworzony z pasją 16:33, 24 wrz 2018

Do góry
Karol99 napisał(a)
Hej, jestem

Wpadłem pokazać mój okrąg z miskantow. Pamiętacie go jeszcze?

Miło, że pamiętałeś by nam go pokazać czekaliśmy przecież

Przy okazji pozdrawiam Cię serdecznie, bo rzadko jest okazja (ja też tylko zaglądam, czytam wpisy, ale sama nie piszę).
Ogrodowa fauna 15:47, 24 wrz 2018

Do góry
Pozwolę sobie odświeżyć watek

Stali goście naszych ogrodów

A to Dziwo najpierw skoczyło na mnie, potem zostało złapane do słoika (czyli tego co było akurat najbliżej), ponieważ nie wykazało się refleksem i szybkością, zostało obejrzane, obfotografowane i sfilmowane, potem wypuszczone na wolność. Coraz częstsze u nas, zobaczymy jak się im podlaska zima spodoba
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:41, 24 wrz 2018

Do góry
O mało głowy mi nie urwało i uciekłam szybciutko.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:40, 24 wrz 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:39, 24 wrz 2018

Do góry
Wał do trawnika pochodzi z Anglii, autentyczny, stary

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:37, 24 wrz 2018

Do góry

Ogród pod lasem 15:37, 24 wrz 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
(...)

Ten po prawej stolik/gril?

Ten ogród ma fantastyczne różne nawierzchnie. Dziękuję za pokazanie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies