Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:31, 20 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

No właśnie zaczęłam robić - wczoraj zainstalowałam pierwszy, ale że robię nieco inaczej, to się umordowałam Bo ja owszem zbiłam jeden brzeg do wewnątrz, ale drugi rozprostowałam, żeby sięgał bardziej wgłąb ziemi.. Czyli u mnie nie robi się z profilu L, tylko I. I to odkopywanie rowka było katorgą, bo ciągle gdzieś mi coś się nie zgadzało (zrobilam dość wąski rowek. Najbardziej mnie martwią tylko narożniki, bo tam się zrobi dość ostro - żeby mi dzieci się tam nie pokaleczyły trzeba jakiś patent opracować.

Dałam minimalnie wystające nad ziemię, żeby kora się tak łatwo nie wysypywała później, bo eM przy koszeniu się wścieka jak wciąga korę

Zdjęcie prowizorka, ale widać że osadzony

Kasiu dziękuję,muszę przemyśleć sprawe bo pomysł jest fajny,na razie będe podglądac u Ciebie
Czubajkowy Ogród 22:29, 20 wrz 2018

Do góry

Chippendale to róża o największych kwiatostanach w moim ogrodzie - do 15 cm. Teraz jesienią wybarwienie jest bardziej pomarańczowe niż różowe. Jest cudowna

Czubajkowy Ogród 22:26, 20 wrz 2018

Do góry
15 września tarasowy pomidorek wyglądał tak:

Zobaczcie jaka jest ogromna różnica w zdrowotności owoców schowanych pod dachem, mimo, że mają tam mało słońca, a tymi na otwartej przestrzeni, a to ten sam krzak:

Po pomidorach szczepionych w tym samym czasie pozostało już tylko wspomnienie

Ogród niby nowoczesny ale... 22:25, 20 wrz 2018

Do góry

W cieniu - zacieniona 22:22, 20 wrz 2018

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:22, 20 wrz 2018

Do góry
Witam, planuje obsadzić rabatę o szerokości 2 m (rośnie tam juz szpaler tuj więc zostaje około 1 m do dyspozycji) w iglaki i trawy. Prosze doradźcie gatunki iglaków które będą dobrze wyglądać na tak wąskiej rabacie.

Myślałam o:
-czymś na kształt stożka ( 4 szt ciemno zielone tak aby dorastało do max 1-1,5 m na wysokość)
- berberys (2 szt bordowe)
-tuje kulki 3 szt
- jałowce ( 3 szt jasno zielone, coś co dorośnie do około metra na szerokośc i wysokość albo nawet i mniej
- miskant gracillimmus (mam)
- rozplenice (mam)

Rabata jest bardzo długa wzdłuz całego ogrodzenia. Z jednej strony iglaki będą sie łazcyć z dereniami Elegantissima a z drugiej strony będą hortensje.

Prosze o podpowiedzi gatunków bo gdy ide do szkółki bez planu to głupieje i kupuje dziwne rzeczy. Jutro wstawie zdjecia jak wyglada reszta nasadzen tak aby wszystko było spójne.

Pytanie dodatkowe: czy Ogrodowisko ma założona grupę na fb ? Bardzo by się przydała.

Czubajkowy Ogród 22:21, 20 wrz 2018

Do góry

Nie, bynajmniej, nie wyrósł sam - tak go wsadziłam do zdjęcia, a potem zapomniałam... niestety, nie przyjął się

Czubajkowy Ogród 22:19, 20 wrz 2018

Do góry
Tegoroczne maliny biją rekordy w ilości dostarczanych owoców.

Na rabatach wciąż jeszcze sporo się dzieje, pomimo małych ilości opadów, ale bardziej punktowo - dopóki nie zakwitną marcinki, nie będzie u mnie już większych plam kolorów.

Czubajkowy Ogród 22:12, 20 wrz 2018

Do góry
To chyba przyszła pora na zmierzenie się z pierwszą połową września, by już być na bieżąco. Wrzesień zaczął się dla mnie wyczekiwaną wystawą Zieleń to życie - jej termin mam zawsze zaznaczony w kalendarzu od początku roku i nawet jestem gotowa poświęcić dla niej wyjazd na działkę Tak też było i tym razem, ale o wrażeniach to wiem, że muszę napisać w osobnym wątku. Mam nadzieję, że nie zabraknie mi chęci, by to zrobić, a wówczas dam znać. Dziś tylko pokażę, co ze mną z wystawy przyjechało. W tym roku na szczęście bardzo mało. Były lata, że potrafiłam obracać dwukrotnie, bo nie mogłam się zabrać ze wszystkim do domu
Przede wszystkim przyleciała ze mną ważka i osiadła w trawie Dekoracje tego typu są już w wielu ogrodach, chciałam mieć i ja swoją, która by pasowała do innych żeliwnych drobnych elementów na domku. No i chciałam żeby było to coś niewielkiego, delikatnego.

No a z roślinek skusiłam się tylko na knautię (świerzbnicę) macedońską Thunder and Lightning, która u mnie pewnie okaże się roślinką krótkotrwałą, gdyż lubi gleby zasadowe i nie lubi być zalewana. Ale nie mogłam się oprzeć urokowi tych amarantowych kwiatuszków, podobnych do driakwi, na tle pstrych liści Za nią w tle szałwia, którą dostałam siedząc sobie na leżaczku pod budynkiem wystawowym od pana likwidującego jedno ze stoisk - taka miła niespodzianka. No i zakupiłam jeszcze fotergillę amerykańską, ale ta jeszcze wciąż u mnie na balkonie, nie mogę się zdecydować, gdzie ją wcisnąć ...

Ogród niby nowoczesny ale... 22:06, 20 wrz 2018

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 22:01, 20 wrz 2018

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:00, 20 wrz 2018

Do góry
Patisonkowe żniwa bardzo udane.Kolorowo i cieplutko u Ciebie...to lubię.ale najbardziej podoba mi się ta fotka.Pozdrówka.

Życie w wiejskim ogrodzie 22:00, 20 wrz 2018

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Piękny widoczek Nic nie brakuje, niczego nie jest za dużo. Ten obrazek wywołuje u mnie uśmiech, taki sympatyczny.
Wśród brzóz i dębów 21:59, 20 wrz 2018

Do góry
Gosiu, są różne nazwy, madewilla, sundewilla a także dipladenia. To ta sama roślina. Ciekawa jestem czy przezimuje mi w domu.
Pozdrawiam.

Izabelko, dzięki.

Dorotko, sadząc roślinki na tym zboczu robię tak jak mówisz, ale gleba tam jest bardzo piaszczysta i większa ulewa zmywa i wyrównuje wszystko do stanu wyjściowego. Ale z roku na rok korzenie rozrastając się wiążą to podłoże. W miarę możliwości sukcesywnie dokładam tam też lepszej ziemi.

Bergenia znowu kwitnie.

I jeszcze widok na łąkę i las.
Wszystkiego po trochu 21:55, 20 wrz 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Dalie, te ciemne od Tereski 'Moje małe królestwo"

rosną na jednej rabacie z vanilkami, Phantomem i White Lady

Powojniki masz bajecznie piękne, z resztą mnie u Ciebie zawsze wszystko się podoba. Co to za hortensja się tak cudownie przebarwia?
Ogród niby nowoczesny ale... 21:46, 20 wrz 2018

Do góry
Rabata stipowa..stan na dziś

W cieniu - zacieniona 21:44, 20 wrz 2018

Do góry
W cieniu - zacieniona 21:41, 20 wrz 2018

Do góry
Na zielonej... trawce :) 21:39, 20 wrz 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Uwielbiam Twoje idealne brzozy! Na jakiej wysokości zaczynają sie gałęzie?
W cieniu - zacieniona 21:37, 20 wrz 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies