Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:45, 13 wrz 2018

Do góry
Mitch82 napisał(a)
Witam Wszystkich serdecznie,

To mój pierwszy trawnik w życiu więc potrzebuję Waszego opinii. Co o tym sądzicie i czy coś trzeba/można z tym zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc

Na razie to czekaj aż trawnik wzejdzie i jak wzejdzie. Wwtedy zobaczymy co robić.

Ja osobiście nie znoszę tych dysz i nie montujemy takich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:37, 13 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, mam nadzieje, że nie będziesz mi miała za złe, że wstawię zdjęcia tej trawy, której nazwy nie pamiętam. Ona nie kwitła. Więc nie rozsieje się. Przynajmniej nie zauważyłam do dzisiaj kwiatów a mam ją od wiosny. Jak ona się nazywa? Takich nierozsiewających się chciałabym dokupić wiosną ale nie pamiętam nazwy.

Jeśli trzeba to usunę zdjęcia.

Nie wiem, co to jest. carex albo stipa, na to mi wygląda.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:28, 13 wrz 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ciekawe czy lespedenzę z patyka udałoby sie rozmnozyć, żałuje, że kupiłam tylko jedną

Sulwuś z tą lespedenzą spróbowałabym przez odkład jeśli na tyle nisko jest jakaś gałązka
Pszczelarnia 01:10, 13 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dla Sylwii, mam tylko takie zdjęcie. Może Koleżanki dopomogą?

Nie wiem czy mnie wzrok myli, ale widzę tam chyba jakieś linki rozpięte....
Ja u siebie chciałam łukowato wygiąć, czy mi się uda......czas pokaże
Pszczelarnia 23:54, 12 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)
Jak się ma rabata jeżówkowa do pokazywnej wyżej ognistej rabaty z hellenium?

no właśnie jak

Pytam.

Ale może tylko retorycznie.

Tak, w tej stipie było jeszcze przymiotno i koryto stajenne kamienne. I ten bruk.

Pszczelarnia 23:51, 12 wrz 2018

Do góry
Dla Sylwii, mam tylko takie zdjęcie. Może Koleżanki dopomogą?

Pszczelarnia 23:46, 12 wrz 2018

Do góry
Didaskalia:

Nigdy nie wiadomo kogo spotkamy na swoich ogrodowych drogach. Kto nas zainspiruje, nauczy, pokaże albo będzie dzielił z nami ogrodowe emocje.

Mocno spóźniona, wychodząc z ogrodu Moorriem, spotkałam Dorotheę S. - widziałam ją raz w przelocie dokładnie rok temu w ogrodzie Jacoba w Holandii. Tam nie zamieniłyśmy ani słowa ale odnalazłyśmy się w wirtualnej przestrzeni. Zapytałam ją po prostu, jaką odmianę hortensji ogrodowej miała ze sobą.

Opowiadała, że właśnie wybiera się na sympozjum międzynarodowe poświęcone Beth Chatto.

A więc do zobaczenia w kolejnych ogrodach.

Pszczelarnia 23:36, 12 wrz 2018

Do góry
Koniec.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 23:35, 12 wrz 2018

Do góry
Ewilena napisał(a)
Mam pytanie do pasjonatów hortensji. W zasadzie to czym różnią się od siebie odmiany Silver dolar, Polar bear, Phantom, limelight. Może ktoś ma je w ogrodzie i może mi pokazać czym się różnią. Które z nich maja największe kwiaty?

Swoje fantomy , limki i silverdolarki pokazywałam na stronie 324
W tym roku silverdolarki są marne... a fantomy.. przepiekne 8)
W każdym razie zwykle stoją sztywne,piękne zaokrąglone, geste kwiatostany moim zdaniem są spokrewnione ) z limkami, bo z bieli wpadającej w lekką zieleń przebarwiają się na brudno, a fantomy mają róż rozbielony.
W sobotę mam nadzieję być bardziej czasowa, to zrobię fotki porównawcze, jeśli to Ciebie zainteresuje.
a tu silverdolarka:
Pszczelarnia 23:29, 12 wrz 2018

Do góry
Granice iluzji

O tym kole Albrecht powiedział "to taka świadoma gra, porzucony nieużywany element sprzętu rolniczego" (jak piszę te słowa, to uśmiecham się sama do siebie, do mojej wsi, do mojego krajobrazu i miłych memu sercu widoków)

Pszczelarnia 23:23, 12 wrz 2018

Do góry
Rozedrgane emocje uspokajam na polance brzozowej, tutaj, a więc z oddali dopiero zaczynam tak naprawdę chłonąć to, co widzę, już na spokojnie. Wzrok nie zatrzymuje się tylko na rekwizytach Ogrodowego Scenografa, dostrzegam tę pozostawioną naturalność w ogrodzie.

Ogródek Iwony II 23:22, 12 wrz 2018

Do góry

I rozplenice z rozchodnikami. Trzcinnik krótkowłosy zaczyna kwitnąć. Strasznie późno...

Ogródek Iwony II 23:21, 12 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Nie. Starałam się sadzić w zbliżonym kolorze. Różnica była w odcieniach.
Pozdrawiam........

Też w tym roku siałam cynie. Z cyni jestem zadowolona, z miejscówki juz nie do końca. Muszę przemyśleć to przez zimę. Miały współgrać z białymi jeżówkami, ale jeżówki dawno poszły w zapomnienie, a cynie dalej kwitną

Zrobił się lekki bałagan, taka niby łąka, ale mnie nie zachwyca.

Pszczelarnia 23:21, 12 wrz 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
"Natutalności ogrodu nie należy mylić z naturą", mówi Właściciel. "Naturalnością w ogrodzie trzeba i można sterować za pomocą dostępnych środków - wykorzystując rośliny dwuletnie na rabatach, również te będące w naszych warunkach jednorocznymi albo kontrolować samosiew niektórych gatunków", dodaje.
"Tak naprawdę chodzi i tak o pewną iluzję i budowanie nastroju".

Sceniczność tego ogrodu oddziaływała na mnie jak sztuka na widza w teatrze.

Kurtyna

Mam wrażenie, że jestem na jakimś spektaklu

Ewo nie wiesz czasem jak ta brama została zrobiona, gałązki są na czymś oparte lub poprowadzone? Czy po prostu samym cięciem?
Pszczelarnia 23:03, 12 wrz 2018

Do góry

Jak się ma rabata jeżówkowa do pokazywnej wyżej ognistej rabaty z hellenium?

Pszczelarnia 22:59, 12 wrz 2018

Do góry

Pszczelarnia 22:56, 12 wrz 2018

Do góry
Szczegóły tej "Echinaceabeet" - 50-metrowej rabaty jeżówkowej.

Ogródek Iwony II 22:53, 12 wrz 2018

Do góry
Rabata z perovską też powiększona
Doszły rozplenice z przodu. I cały czas chodzi mi po głowie dosadzenie bergeni ze względu na liście i fakturę. Mogło by fajnie wyglądać w połączeniu z delikatną perovską...

I zrobiliśmy planowany pas na wjeździe . Zostało jeszcze zrobić przy garażu i dosiać prostokąt trawy. Auto raz w tygodniu powinno dać radę nie wyjeździć trawy...

Pszczelarnia 22:52, 12 wrz 2018

Do góry
No więc chodzę po ogrodzie w Moorriem i chłonę widoki, podziwiam odwagę twórczą, głęboką wiedzę o roślinach i żonglowanie nastrojami, stylami i modami.

Natrafiam na taką otwartą przestrzeń i zastanawiam się, czy Albrecht czy Ute - kto stworzył tę rabatę?

Zobaczcie:

Ogródek Iwony II 22:46, 12 wrz 2018

Do góry
Wrzesień

I już myślałam, że tylko podlewanie mi zostało.
A tu M wyskocyzł z tekstem: Wiesz, jak ta trawa tak nie rośnie, to może przekopiemy, nawieziemy i powiększysz rabatę? No to dwie mam powiększone wzdłuż podjazdu.

I juz posadzone - nie miałam wielkiego wyboru, trzeba było dosadzić 3 kulki, aby to stanowiło całość Na brzegu posadziłam Silver screpte.
Jeszcze wysypałam korą na koniec, ale na fotce jest przed

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies