Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród kwiatowy 12:42, 20 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Aster dla Agaty - do wydania

Cuudny...... On jest z wieloletnich? Jak wrócę z wypoczynku skontaktuje się z Tobą. Pozdrawiam gorąco
Mokradło... i mój ogród 12:36, 20 lip 2018

Do góry
Witam. Na imię mi Gosia, mieszkam w woj. podkarpackim. Podczytuję Ogrodowisko dobrych 5 lat. Dopiero dziś postanowiłam się ujawnić. Wkrótce pokażę coś więcej ze swojego ogródka, który dzięki wam ciągle zmieniam. Pozdrawiam wszystkich
Podmiejski ogródek 12:36, 20 lip 2018

Do góry
Tak po całości

Mój ogród pod lasem 12:29, 20 lip 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Udała mi się taka sztuczka

Tu myślałam wsadzić ten Black Lace...
i co myslicie?

Hmmm, jakoś mnie nie przekonuje szczerze mówiąc.
Musiałabyś kupić egzemplach do wyprowadznia na drzewko to wtedy może byłoby ok.
Bo pomiędzy buszem hortensji i buszem miskanta to ja bardziej widzę drzewo uszczepione na pniu, pień częściowo schowany w buszach a nad buszem hortkowo-miskantowym busz korony drzewa. Zresztą w takim duchu jest Twój szkic.
Kiedyś będzie tu ogród 12:28, 20 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

nie cuda tylko "indygo rose", poczekaj az dol bedzie czerwony wtedy beda ok

a skad masz moonlight ?

ja nabyłam magical mont blanc

Kasiu cuda bo przypomnę że nie dostałam od ciebie nasionek tylko pomidorka - żółtego, gruszkowego. Sama brałam z niego nasionka.
Moonlight kupowałam w tamtym roku przez internet.

Zebra z nasionek od Alicji ...

Kiedyś będzie tu ogród 12:21, 20 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)

Mam nadzieję Kasiu... choć czasu potrzeba...
Po deszczach poziom podniósł się ze 2 cm, ale w stawie troszeczkę więcej przybyło.
Takie cuda mi wyrosły z nasionek z twojego pomidora. Zgłupiałam...

nie cuda tylko "indygo rose", poczekaj az dol bedzie czerwony wtedy beda ok

a skad masz moonlight ?

ja nabyłam magical mont blanc
Ptasi gaj 12:15, 20 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Po prawej co to za roślina

piekny kolor tej slazowki, rzeczywiscie taki intensywny ?
Podmiejski ogródek 12:15, 20 lip 2018

Do góry
Daję zdjęcie jakoś oddające sprawę hort.

Te zielonkawe w masie to Limelighty. Ta z lewej to z serii Magical (chyba Flame), a dalej za nią Tardiva niska, bo na wiosnę przesadzana. Za magnolią stellatą wyprowadzoną na pniu kolejne Tardiva, już rosnące bez przesadzania.

Wszystkie hort. są równolatkami. Lime... tnę wyżej, bo nie da się inaczej (zostawiam więcej gałązek i są zrosty). A Tardivy dają się ładnie ciąć na 4 pędy i nisko - to wystarczy dla nich do efektu. Zaraz dam fotos same Tardivy.
Przy tej okazji polecam zapomnianą nieco a fantastyczną hort. pan. Grandiflora!

Choina jest w plecach.

Kiedyś będzie tu ogród 12:15, 20 lip 2018

Do góry
Zakwitł szpaler (a właściwie szpalerek- jeszcze młodziutki ) z Magical Moonlight...

Dostanie do towarzystwa białego maluszka- Alba Meidiland

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:14, 20 lip 2018

Do góry
Zawilce, hosta, browalia z gaurą i gaura z Young Lycidas

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:13, 20 lip 2018

Do góry
MW i kuleczki Thalictrum

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:12, 20 lip 2018

Do góry
Abraham Darby, HC i MW

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:11, 20 lip 2018

Do góry
Czas na fotki

Harlow Carr i Munstead Wood

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:10, 20 lip 2018

Do góry
Monia81, Moniko, zrobiłam dla Ciebie fotki mojej kosmatki. Przycięłam ją po kwitnieniu i się obraziła na mnie za to

A tu jest mały kawałek sadzony wiosną

Kiedyś będzie tu ogród 11:57, 20 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ale fajnie będzie
Czy oczko napełniło się po burzy ??

Mam nadzieję Kasiu... choć czasu potrzeba...
Po deszczach poziom podniósł się ze 2 cm, ale w stawie troszeczkę więcej przybyło.
Takie cuda mi wyrosły z nasionek z twojego pomidora. Zgłupiałam...

inka74 napisał(a)
Ale fajny widok będzie z okna. Jak głębokie oczko będzie?

I wycieczki super! W Wojsławicach byłam w weekend majowy. Ale nie trafiłam dobrze. Rodki jeszcze do kwitnienia się zbierały i tylko bzy -lilaki szalały. A ty utrafiłaś w kwitnienie liliowców - cudo

Iwonko oczko będzie miało głębokość nieco ponad metr. Dokładnie zmierzę jak nalejemy wodę do końca.
Ja liliowcowa raczej nie jestem, ale hortensje przy stawach zrobiły na mnie wrażenie.
Podmiejski ogródek 11:56, 20 lip 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Oczywiście to tylko moje rozważania (może nawet teoretyczne, bo w odniesieniu do zdjęć a nie do realu).

Rozważania niezwykle cenne, za które jestem bardzo wdzięczna
Czekaj, muszę przetrawić

Pszczelarnia napisał(a)
Tardiva na pniu - to będzie ???. Ona jest dużą hortensją, potrzebuje mieć wyżej dużo gałązek, bo nie kwitnie kwiat przy kwiecie, tylko tak z lekka i swobodnie. I ta masa zielona na nóżce będzie dziwna.

"z lekka i swobodnie" mi bardzo pasuje wydaje mi się, że taka mniej masywna dobrze tu będzie wyglądać

Pszczelarnia napisał(a)
Lepiej już dać 3 pnie utopione w hostach i hacone.

Upewniam się: trzy jakieś mniejsze krzewy (hortki?) na niższych nóżkach? Finansowo mi się ten pomysł nie podoba
ale do obgadania

Pszczelarnia napisał(a)
Jeden pień nie będzie atrakcyjny, bo musi być idealnie prosty (efekt kija wsadzonego w mrowisko), chyba że go nie będzie w ogóle widać.

Tego pnia najlepiej, żeby w ogóle nie było widać (z tego względu wolałabym, żeby był trochę niższy). Zastanawiam się mocno, czym ją podsadzić. Pisałam hosty, ale to jeszcze nie to. Może brzoza karłowata golden treasure? Tylko czy ona się przebarwi w takim cieniu? Bo jak nie, to szkoda pieniędzy na coś, co będzie zupełnie niewidoczne. Równie dobrze mogę posadzić tam mahonię, którą mam, a która latem będzie zasłonięta przez byliny. I jeszcze choinę jeddeloh mam, też mogłaby pójść pod hortensję.

Pszczelarnia napisał(a)
Każde nasadzenie krzewiaste przy bylinach w tym miejscu będzie dla nich konkurencją jednak. Lepiej postawić na byliny, zdecydowanie, masowo w tym miejscu. Mogą być nawet duże, żeby dorównały skalą innym roślinom zacienionej części.

No właśnie. Pierwotnie miały być same byliny. Po pierwszej zimie zaczęłam dokupywać krzewów.
Nie chodzi tylko o efekt zimą, ale przede wszystkim o to, co już pisałam: tą rabatę ogląda się głównie z daleka. Mniej więcej tak:

Z daleka niskie byliny, które tam mam, nie są zbyt widoczne.
Najwyższe są hosty i parzydła. Paprocie nie za bardzo chcą rosnąć do właściwych wysokości. Parzydła - poza krótkim okresem kwitnienia - w ogóle nie rzucają się w oczy
Dodatkowy problem, który dobrze widać na zdjęciu: pod słońce w ogóle niewiele widać. Jak urosną cisy i dodatkowo zacienią tą rabatę, to już w ogóle nic nie będzie widać.

cd. - za długi ten post
Carpinus - graby i trawy nad jeziorem 11:56, 20 lip 2018

Do góry
Altana się robi...niestety tylko w weekendy ale i tak nie jest źle.
Na dachu już papa leży. Zaczeliśmy kłaść podłogę

Udało się bez zastrzałów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies