Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

KasiaBawaria 08:25, 05 paź 2018

Pieknie wygladaja te rozchodniki
jolka 08:09, 07 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Dziękuję bardzo - analizuje dogłębnie. Powiększyłam zakres posiadania jabłoni (kupiłam stare odmiany na podkładkach silniej rosnących: kosztelę, szarą renetę, pepina i coś jeszcze).
Zrobiłam miejsce na maliniak z planem na Poranną Rosę, Polanę i wczesne.
Teraz rozgryzam jagodowe. Agrest na pniu - chcę jakoś wkomponować kompozycyjnie (masło maślane).Przez postawienie szklarni i 6 skrzyń musiałam przesadzić 6 drzew owocowych i przestrzeń się skurczyła.

PS Pszczoły o tak!

Ewusia - znając Twoje wyczucie do komponowania roślin, na pewno wszystko będzie "kompozycyjnie skomponowane", piękne, aromatyczne i smaczne

PS Pszczoły... od czego by tu zacząć??
Chyba od jakiejś literatury by trzeba ....

Pozdrowienia zostawiam i jesienne widoczki z sadu

jolka 08:16, 07 paź 2018

Agi2006 napisał(a)
Domyślam sie że na placyku i ławeczce się nie skończy I na pewno to nie będzie zwykły placyk i zwykła ławeczka... I co ty opowiadasz że masz byle jaką lawendę!!!!!!!!!!Nie grzesz!

A co do bonicy to zastanawiam sie nad rabata na przodzie przy wejściu, gdzie planuję szpaler gracków potem rozchodnik matrona lu własnie bonica i z przodu sesleria jesienna. I nie wiem co wybrać....

Na czym się skończy, tego nikt nie wie Póki co się jeszcze nie zaczęło, bo na razie eM. się na kancikach skupił w części owocowej. Z lawendą .. OK, nie grzeszę... ale jak patrzę na skulkowne, nabite, piękne lawendy u Asi-Nawigatorki na przykład, no to co ja mam myśleć?? Chyba muszę je wydrukować i pokazać moim, jak mają rosnąć

Nie wiem do końca jak TY planujesz tę rabatę z bonicą, ale na pewno rozchodnik nie może być z tyłu, za różą, bo go bonica całkowicie zasłoni. Chyba, że te rośliny co wymieniłaś, będą jakoś obok siebie.

Hacone w jesiennej odsłonie zostawiam z życzeniem miłej niedzieli

jolka 08:19, 07 paź 2018

Toszka napisał(a)
Eh, Jolu, u ciebie jak zwykle pięknie...nawet za płotem

Dzięki Tosiu Chciałabym kiedyś zobaczyć jak jest u Ciebie...
Zawsze tylu mądrych rad nam udzielasz, a z ilustracjami słabo.
Może chociaż na wizytówkę dasz się namówić???

Dla Ciebie coś, co mnie dziś zatrzymało w ogrodzie
Lubię ten widok ,,,

jolka 08:24, 07 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Rozchodniki przepiękne różowiaste i mnie się ten kolor podoba, ale one Ci się zmieniły, no pięknie się w tym roku wybarwiły. Chociaż taki plus , że ani hortensje ani werbena z nimi nie konkuruje, same w sobie dały czadu.

Dzięki Daria za miłe słówka Rozchodniki fajne są, bo praktycznie od maja dobrze wyglądają, a jeszcze teraz dają po oczach różowością Może w przyszłym roku mi się uda z tą rabatą tak jak chciałam!!!

Rozchodniki dzisiejsze.. jakby czerwieńsze

jolka 08:38, 07 paź 2018

Ewilena napisał(a)
Jola Twój ogród mnie zachwyca! Powiedz, czy jestes zadowolona z zywopłotu z grabów ? I cisow? Gdybyś miała robić drugi raz też byś je wybrała? Widzę że u Ciebie piękne widoki. Pięknie u Ciebie!

Ewelina - dziękuję Co do moich żywopłotów:
- grab - hmm.. wiosną pięknie wyglądają te świeże listeczki, ale potem trawy mi tam wyrastają i ogólnie jest on mało widoczny. W II połowie lata listki zaczynają mu "rdzewieć", trzeba ciągle pryskać i pilnować gdyby się chciało w dobrym stanie go utrzymać. Przez to że jest zasłonięty trawami nieco się ogołaca. Jak jest starszy to też ciężko go ciąć zwykłymi nożycami, eM. z piłą tam wchodzi, ja nie jestem w stanie sama go ogarnąć. Ogólnie to tak średnio jestem z graba zadowolona;
- cis - polecam, zdecydowanie polecam;
- choina kanadyjska - polecam, zdecydowanie polecam;
- tuja szmaragd - mam ją z jednej strony i podoba mi się również, pomimo że wewnętrznie się przed nią broiłam, traktując jak marketowe byle co ..

Macham jesiennie rozplenicą

jolka 08:40, 07 paź 2018

sarenka napisał(a)

Hej. Zaczęłam przeglądać Twój wątek co prawda od końca i te rozchdoniki- cudnie wyglądają! Zaczynam od pierwszej strony oglądać

Megi... fotki przejrzyj co 20stą stronę, i będziesz na bieżąco
Rozchodniki dziękują za uznanie, hehe A ja za miłe słówka

Pozdrawiam
jolka 08:41, 07 paź 2018

Muszelka napisał(a)
Rozchodniki wymiatają! Cudne! Przejrzałam kilka ostatnich stron. Przepiękny masz ogród. A jego położenie! Bajka! Zapisuję wątek do przeczytania w zimowe wieczory.

Dziękuję za miłe słówka!!
Jesień zostawiam

jolka 08:42, 07 paź 2018

Kawa napisał(a)
Macham Jolu

Odmachuję Kamisia, życząc miłej niedzieli
jolka 08:46, 07 paź 2018

paulina_ns napisał(a)
Piękna złota jesień u Ciebie z chęcią posiedziałabym jeszcze raz u Ciebie na tarasie podziwiając te piękne widoki, które zapadły mi w pamięci buziaczki Jolu! Miłego piątku

Paulinka, teraz już wiesz gdzie, co i jak Tak więc możesz czasem zaglądnąć, to sobie posiedzimy na tarasie albo na huśtawce U Ciebie zresztą też widoki piękne, zarówno ogrodowe, jak i krajobrazowe. O uroczych detalach nie wspomnę