Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 12:07, 12 wrz 2018

Do góry

Anito no z nóg mnie ścieło to zdjęcie!!!! Bo po pierwsze wianek WOW a po drugie to soczyste drzewko na tle elewacji WOW WOW. Nie wiem czy to jakiś klon czy bez ale cudnie się wpasowało!Ale Ty zdolna jesteś. Ciekawe czym się zajmujesz zawodowo, bo sądzę że na dekoracji wnętrz to Ty byś zarobiła grube pieniądze

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 12:02, 12 wrz 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Dziękuję, Poli, Trawiasta Dziewczyno

Z rozplenicami to tak przypadkowo wyszło - rosły tam Hamelny i Mouldry, ale te drugie były sporo brzydsze i bardzo kontrastowały z Hameln. Skorzystałam kiedyś z promocji wyprzedażowej na Lady U w naszym ZC i wymieniłam Mouldry na Lady. Tak samo jak Ty, chwalę je sobie

Tu są na przemian - od lewej - Lady U i Hameln w połowie sierpnia (widać że H. jeszcze nie kwitnie, a Lady U już tak):

piękne te rozplenice!

a jakie wysokie są Hameln i ile mają lat?
Jurajski Ogród 11:57, 12 wrz 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Niesamowicie jest
Tajemniczy Ogród 11:57, 12 wrz 2018

Do góry
Przy okazji utrwalania północnej rabaty - takie oto fotki. Jesień jest fajna Zwłaszcza taka jak dziś. 28 stopni ciepła i to piękne przygaszone światło. Dąbrówka, po ostrzeżeniach Hani powędrowała z wrzosem do donicy. Podoba mi się w takim zestawieniu bardzo Hortensje są niesamowite, w różnych miejscach ta sama odmiana jest śnieżnobiała, gdy ma ciut mniej światła lub pięknie przebarwiona w pełnym słońcu..

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:50, 12 wrz 2018

Do góry

Z Pszenicznej ... 11:48, 12 wrz 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

papryka gotowa już na leczo

Agatko, czy ja dobrze widzę, że to fioletowa papryka? Sama wysiewałaś?
Ja dostałam ładne i sprawdzone sadzonki, ale moja w tym roku jakaś niewydarzona albo ja nie potrafię się nią dobrze zająć dużo papryk było w początkowej już fazie z jakimiś przebarwieniami albo podgniłych... Coś tam dojrzało, ale lekko jestem zniechęcona i nie wiem czy w przyszłym roku znów się porywać na paprykę...
Masz jakiś patent na paprykę?
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 11:39, 12 wrz 2018

Do góry
Poppy napisał(a)

Bardzo uroczy zakątek. Mam nadzieję, że ta ściana ceglana pozostanie, daje bardzo fajny klimat, rośliny na jej tle świetnie wyglądają.
Masz tego różanego towarzystwa, aż niewiarygodne gdzie Ty to wszystko masz tam upchane.
Tajemniczy Ogród 11:25, 12 wrz 2018

Do góry
Mam w telefonie poszerzoną rabatę pod płotem z tyłu przed i po, ale moja ignorancja informatyczna i brak czasu na zajęcia wyrównawcze sprawiły, że będą tylko te "po", które przed chwilą cyknęłam aparatem Nie chce mi się sam zgrać dropbox telefoniczny z tym w kompie, łobuz
Więc sprawa ma się tak:

Rabata miała prawie metr szerokości, teraz ma 1,7m. Szału nie ma. Ale szersza nie będzie, bo zaraz przy niej jest miejsce na ognisko, często eksploatowane. Kamienie przeniesione, niektóre dobra już poszły, przykryłam kartonami, na to pójdzie jeszcze obornik, skoszona trawa i liście. I resztki. Taki mini kompostownik na zimę. Toszko, Jesteś genialna! (To Jej pomysł).
I teraz dylemat - czy zostawić tak jak jest w linii prostej, czy mniej więcej po środku lekko wybrzuszyć/ (Tam mam jeszcze możliwość wyrwania trochę miejsca, pamiętajcie, mój M. broni ukochanego trawnika jak niepodległości)
Po wyrwaniu leszczyn, jeśli uda mi się utrzymać choiny w 70-80 cm szerkosci, to i tak zostanie miejsca jedynie na jakieś hosty, żurawki czy paprocie, więc nie poszaleję
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:45, 12 wrz 2018

Do góry
Anda napisał(a)
malwy sylvestris

Pomyliłam je z bodziszkami, Ewcia Ty zawsze mnie czyms miłym zaskoczysz,
czy będziesz miała jej nasionka?

Róże masz w bardzo dobrej kondycji, jeszcze się nie odważyłam sadzić ich
do donic

Fajnie jest wtopić się w ciekawą książkę, dobrze, że z braku czasu można poczytać Was u Ciebie
Zakręcony ogród 10:43, 12 wrz 2018

Do góry
jednak wszystko na nigrowej do zmiany im dłużej na na nią patrzę tym więcej niedoróbek widzę. Teraz jeszcze u Wiklasi golden tuffeta potfora zobaczyłam i od nich muszę zacząć. Posadzone są co 30 cm . Przeniosę je w prawo przed kocimiętkę. Kocimiętkę wywalę z tej rabaty bo zbyt niebiesko jest . Zamiast kocimiętki wrzosy. Do golden tuffeta będzie chyba ok ? A szałwia zostanie tam gdzie jest tylko seslerię przesadzę w rządku przed szałwią. Wiem,że nic z tego nie rozumiecie , ja czytając to też nie.

Jedno ważne pytanie do znawczyń gatunku - cyprysik groszkowy.

Rośnie on po prawej stronie nie wiem co to za odmiana ale obawiam się ,że bardziej do większych należy bo rośnie jak wariat. Pytanie więc czy obok tej nigry może zostać czy bezpieczniej go przesadzic?
Tajemniczy Ogród 10:32, 12 wrz 2018

Do góry
Chodzę i dumam...Wcisnąć tu gdziesz jakieś białe jeżówki, czy już będzie za dużo dobroci...? Tam przy liliach by się zmieściły niedaleko ArtemisChoć tu dość kwaśno ogólnie jest... Tak więc chodzę i dumam
Jak feniks z popiołów 10:28, 12 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
Jesień tupta nóżkami.

O, jakie miłe u Pani widoczki, aż sobie zacytuję U Ciebie to cisza, cisza, a potem bach! I piekne zdjęcia Czy ta Limka tak sama z siebie ładnie stoi? Jestem w szoku. Bo u mnie musiała dostać wszędzie sznurki. Pięknie u Ciebie!
Miskant - Miscanthus 10:09, 12 wrz 2018

Do góry
Moje miskanty Variegatus dziwnie wyglądają w tyn roku. Jeden wypuścił oprócz biało-zielonych liści, także liście całkiem zielone, a drugi tylko zielone. Załączam zdjęcia. Może ktoś z Was wie czemu tak się dzieje. Czy powinnam wyrwać te zielone przyrosty?
Droga do spełnienia 09:56, 12 wrz 2018

Do góry

KONIEC
Droga do spełnienia 09:46, 12 wrz 2018

Do góry
Ogródkowe perypetie:) 09:39, 12 wrz 2018

Do góry
abiko napisał(a)

inaczej ułożyliśmy płyty, lepiej się chodzi

i lepiej wygląda ...
Droga do spełnienia 09:37, 12 wrz 2018

Do góry
i takie tamy
Droga do spełnienia 09:33, 12 wrz 2018

Do góry
Jej
nie spodziewałam się tylu miłych słów
ale dziękuję...ciagle mam jakieś wrażenie że za duży bałagan u mnie jest ale jest ładnie
bardzo wam dziękuję
cmok cmok

kilka wczorajszych fotek
zawilce te które posadziłam jesienią są śliczne
Prinz heinrich w tym roku rozczarował no i pojawiły się białe chociaz takich nie kupowałam
Pomoc w rozplanowaniu terenem 09:29, 12 wrz 2018

Do góry
Milosz (wybaczysz, że sobie tak skrócę Twojego nicka?), przy tej ilości informacji, jakie nam podałeś, planowanie czegokolwiek zakrawa na żart ale trudno. "Na rozruch" popełniłam takie rysunek:

Z braku informacji musiałam zrobić kilka założeń:
- że działkę masz na terenach wiejskich, niezabudowanych, dookoła same pola
- że nie macie doświadczenia z ogrodnictwem, zasadniczo - nie pracujecie "na gospodarce" tylko za biurkiem/na etacie
- owoce i warzywa chcecie hodować tylko na własne potrzeby.
Jeśli dziwią Cię te rozważania na temat Twojego osobistego życia - chodzi po prostu o to, że jeśli jesteś doświadczonym rolnikiem z dziada pradziada, który zakłada właśnie własną gospodarkę; albo działka jest w środku lasu/wsi (miasto wykluczam ze względu na wielkość działki), to plan będzie wyglądał zupełnie inaczej

A wniosek z przyjętych założeń jest m.in. taki, że na otwartym polu nie ma problemu z nasłonecznieniem, za to jest problem z wiatrami - trzeba zatem sadzić żywopłoty.
Jeśli te wszystkie warzywa i owoce potrzebujecie tylko na własne potrzeby, a doświadczenia nie macie, to nie sadziłabym ich dużo.

Rozmieścić to wszystko trzeba tak, żeby rośliny wzajemnie się nie zacieniały. Dlatego jabłonie, grusze - które sadzi się na podkładkach skarlających - dałam od strony południowej, a wiśnie i czereśnie, które są większe - od północnej.
fioletowy prostokąt to jagodnik,
brązowy - warzywnik.
Warzywnik jest umieszczony blisko składzika.
To jest ten szary prostokąt, podzielony tak jak chciałeś na dwie części: od strony ogrodu - część wypoczynkowa, od strony żywopłotu - drewutnia połączona ze składzikiem.
Czarny prostokąt w samym rogu to kompostownik.
Ciemnozielone linie to żywopłoty a zielone maziaje to proponowane rabaty (niezależnie od względów estetycznych - przy drzewach owocowych dobrze jest mieć rośliny miododajne).

Niezależnie od tego, czy ten plan spełnia Twoje oczekiwania czy jest kompletnie od czapy, żeby mieć sukcesy w uprawie przede wszystkim i w pierwszej kolejności musisz dokształcić się w zakresie prawidłowego przygotowania gleby (tutaj polecam wątek Mariposy), a następnie w zakresie właściwego wyboru drzewek i krzewów owocowych (samopylne, obcopylne, alleopatia itd.). Tutaj nie pomogę - jedyna forumka co do której jestem pewna, że ma sad, to Pszczelarnia. Innych musisz szukać sam albo wejść na watki tematyczne.

Daj znać, czy plan się nadaje do wykorzystania, czy do kosza i co ewentualnie zmienić.
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 09:20, 12 wrz 2018

Do góry
No rycia w ziemi nie zazdroszczę, dobrze, że już wszystkie wykopy większe chyba za mną

Luteczka napisał(a)

Czy ja na tym zdjęciu dobrze widzę? Dziura, M z łopatą, pies, nóżka od taczki i... wózek dziecięcy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies