Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:51, 21 paź 2018

Gardenarium napisał(a)

Znasz - to ja Przyjedź do mnie to poczujesz Koniecznie. Czytam Twój wątek obecnie, 15 stron przeszłam

Jak to napisałam to od razu kilka osób się zgłosiło że u nich pachnie - no ale że mus być wilgotno to fakt - jutro mam szansę bo coś pociamkało

a do Ciebie z pewnością się wybiorę - musi być okazja - ja zwykle łapię kilka srok
mira 23:02, 21 paź 2018

laurowisnia napisał(a)

Wydaje mi się, że to roślina raczej szybko rozrastająca się, myślałam, że napiszesz coś o wrażliwości tej odmiany zimą. U mnie główna roślina jakby uschła, a została tylko jedna odnóżka, choć pierwszą zimę przeżyła w całości. Mam nadzieję, że już teraz będzie ładnie rosła. Podlewam ją.
Dzielżan ciekawy, ja mam problem z podsadzeniem go, dużo roślin mam różowych, trudno go w rabatę wpasować, a Twój już z domieszką tego koloru.
Szukasz nogi do stołu, jaką ja już mam, wiesz, że na taki stolik dużo doniczek nie postawi, chyba, że to jeden z wielu, jakie planujesz. To miejsce, w którym kupiłam już zamknięte albo może jeszcze nie do końca, dowiem się i napiszę co i jak.

Jeśli chodzi o persikarię - to nie ma problemów z zimowaniem - jak są młode sadzonki to zwykle warto je przysypać liśćmi.

No do różowych to rzeczywiście trudno zwłaszcza że kwiatek ma zółty, a noga to taki brudny róż.

Tak na taki stolik to jedna doniczka najwyżej - może mi się uda fajny blat - cała zima na to - będę wdzięczna za namiar.

Mam kilka zdjęć ze szkółki gdzie kupiłam tego dzielżana - oprócz szkółki był ogród taki trochę pokazowy w sensie takim że te rośliny mieli w sprzedaży - ja tam czułam się doskonale a Ewa Pszczelarnia nie ścieżki były waskie i nie widać było co za zakrętem i w każdej chwili mógł ktoś wyskoczyć i cap za rękaw

mira 23:05, 21 paź 2018

Chodziło się wkoło takiego jeziorka

mira 23:06, 21 paź 2018

Gruszka_na_w... 23:08, 21 paź 2018

Jakie piękne zdjecia. Późno je zamieściłas, doczytam jutro.
Przepis na schabik Ewy jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1811
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 23:10, 21 paź 2018

a to karmienie mi się spodobało

to tyle na dziś - wrócę do zaległych postów

pozdrawiam
Gabriela 20:40, 22 paź 2018

I mnie się podobało bardzo, niespodzianka za każdym zakrętem, kolorowa trawiasta dżungla. No i w końcu narodowa kolekcja dzielżanów zobowiązuje.
mira 21:00, 22 paź 2018

Trochę się pogubiłam we własnym wątku,

w sobotę popracowaliśmy troszkę,

ja posadziłam część tulipanów - najwięcej pod klonem na froncie - zwykle sadzę tam ok 2kg tym razem jakiś mix fioletów
dzień wcześniej podlałam.... chciałam moim sadzakiem szybciutko posadzić ale...
najpierw skrobałam dołeczki, potem łopatą większe zakola i tak jakoś powtykałam - nie było to porządne sadzenie

przy okazji okazało się że w tej suchej zbitej ziemi rosną stare tulipany, mają ładne korzenie - czy one zakwitną nie wiem, oczywiście część uszkodziłam

najbardziej zaskoczyły mnie te cebulki które miały oznaki jakiegoś grzyba - w suchej ziemi ?????

fiolety mają trochę schłodzić te kwietniowe żółcie - trzeba poczekać długie 6 miesięcy i na liście na drzewie i na tulipany - strasznie długo

Wendy79 napisał(a)
Wiórki rogowe dodaję przy każdym sadzeniu roślin, szykowaniu rabaty, nie patrzę na porę roku.

ja w końcu przeczytałam co jest na opakowaniu - że od kwietnia jako nawóz
zatem na mojej bylinowej rabacie dałam już jako polepszenie struktury
najważniejsze że nic nie przenawożę stosując te wszelkie wióry, mączki
mira 21:05, 22 paź 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U siebie używam głównie w warzywniku. Na ogół wtedy kiedy tam głęboko ryję. Ostrą skibę zostawia się na zimę, więc wiórki są w użyciu w drugiej części sezonu, tuż przed kopaniem. Wiosną już nie kopię, tylko grabię.
Gdybyś robiła wykopki wiosną, to wiosna byłaby optymalna. Skoro robisz je teraz, to racjonalne byłoby sypnąć je teraz, bo wiosną będziesz mieć trudność we wprowadzaniu ich głębiej. Zwróć uwagę na pogrubione słowa w cytacie.

No zwróciłam, w warzywniku nie wiem kiedy dam bo jeszcze się za niego nie zabrałam, nie mam ziemi, otworzę jeszcze skrzynię kompostową i zobaczę czy coś tam by nie było

ja dumałam nad rabatą bylinową bo sobie postanowiłam, że przyszły sezon to sezon dbania o ziemię, zdecydowanie lepiej i mądrzej niż dotychczas - oczywiście podlewanie bez względu na pogodę
mira 21:07, 22 paź 2018

Bogdzia napisał(a)
Mirus zaglądam bardzo czesto ale nie umiem zabrac głosu w Waszych uczonych dysputach.

Bogdziu jak przeczytałam Twój post to cały dzień się śmiałam - no fakt uczone dysputy

kwietniowy bukiecik dla Ciebie