Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 22:34, 03 paź 2018

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)

Aniu, jakoś tak, Twoja rzeźba skojarzyła mi się z łódzką syrenką. Zobacz , czy też tak to odbierasz?
https://dzienniklodzki.pl/lodzka-syrenka-w-pasazu-rubinsteina-czeka-na-renowacje/ar/794148

Witam Cię Aniu u się. A czy ta łódzka to na pewno syrenka? No bo syrenka powinna mieć płetwę zamiast stópek. Wygląda na to, że w Łodzi to jednak nie syrenka. Ale pozę ma zbliżoną. Ta łódzka jakby "pełniejsza" w kształtach.

Mokradło... i mój ogród 22:23, 03 paź 2018

Do góry
Gdy ma się słabość do zielonego nie można przejść obok takiej różanki

Z ostatniego wyjazdu: zamek w Malborku, a dokładniej taras południowy – Ogród

Te skrzynki robiły niesamowite wrażenie.

I białe pergole obsadzone różami pnącymi. Ciekawie musi być tam w lecie.

Róże New Dawn z czerwonymi(może to Flammentanz). Bałabym się takiego połączenia kolorów w swoim ogrodzie, a tu proszę jak pięknie
Ogród z rzeźbą 22:21, 03 paź 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hej Aniu zaglądam po dłuższej przerwie wizyty na O-niestety edukacja moich dzieci zżera mi większość czasu
Wątku nie nadrobię-ale cofnęłam się do fotek-wszystko jak zawsze u Ciebie leśno-magiczne...no może poza Fallistycznymi Grzybami

Oj Kasia, jak ja dobrze rozumiem ten nasz czas pożarty przez edukację naszych dzieci! W tym roku, przynajmniej na razie odpuściłam. Rokowania nie są obiecujące.

I horteczki w sporobolusach:

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:20, 03 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pięknie te kwitnienia jeszcze wyglądają.
Rośliny jakby nic sobie nie robiły że to już chłodna jesień.
Te pawie to masz świetne.
Ogród z rzeźbą 22:17, 03 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Anula ,wpadłam nadrobic po urlopie watek,ale chyba w całości sie nie daFotki obejrzałam i cudownie wszystko wygląda,ale nie dostrzegłam Jordana...mój cały czas zielony Chyba ma za ciemno jednak i jesiennych barw nie dane będzie mi doczekać

Tawułki dziś będę sadzićPiękne są! Jeszcze raz dziękuję

Jordana już obejrzałaś, tawułki niech zdrowo rosną.

Sporobolusy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:13, 03 paź 2018

Do góry

Ogród z rzeźbą 22:11, 03 paź 2018

Do góry
Poppy napisał(a)
Przpraszam, ze tak znowu bez zawpowiedzi, ale co wiecej glow to nie jedna. Pytalam tez Iwonke/Inke, i zobaczymy, co wyjdzie.
Mam problem z Eisvogel, bo nei wiem, czy on ci, czy nie on, wyglada mi bardziej na shone maid, ale moze jednak on.
Wpadlabys do mnie?

Za informacje o Ventillo dziekuje, dopytam w szkolce, czy jest szansa na wiosenny w takim razie, jakos zimowa oferta F wydaje mi sie ograniczona w tym roku, ale moze sie myle?

Byłam
Moja Ventilo jeszcze zbiera się do kwitnienia, biorąc pod uwagę nadchodzącą letnią aurę, to chyba zdąży.

A kwitnie skromniutko Old Port:

Ogród z rzeźbą 22:08, 03 paź 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Aniu, jeszcze u Ciebie podziękuję Ci za te naparstnice. Baardzo miło, że pamiętałaś! Liczę, że uda mi się znaleźć dziś lub jutro dla nich miejsce. Czytam, że w cienistym dadzą radę, bo swoje miałam na słońcu i nie mam doświadczenia. Jeszcze raz dzięki!
Kurde, obawiam się też o tego karczownika u mnie. Bo tunele mam takie, że całą wodę z basenu w jeden wlaliśmy... Może to ten sam dziad, co u Ciebie niszczy i u mnie rośliny.

Kochana, nie ma sprawy. Te naparstniczki są naprawdę wdzięczne.
Kurcze, całą wodę z basenu w jeden tunel?. Niewiarygodne! U mnie teraz było trochę mniej poryte, ale było. Porozmawiałam sobie z sąsiadem, oni mają ślicznego bladorudego kota, czasami mnie odwiedza (kot, nie sąsiad). Podobno bardzo łowny ten kocurek, mam nadzieję że przyczai się na tego gada ryjącego moje rabaty, szczególnie że już kilka razy widziałam, jak penetrował teren pod ruderą za siatką.

Ta to się odradza jak feniks z popiołów:

Ukojenie 22:06, 03 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Tam rosna hortensje z biedronki: pink lady i unique

Z tego roku te Hortki ?
Moje w tym roku kupione w B. Nie zakwitly
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:06, 03 paź 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:00, 03 paź 2018

Do góry

Skąpana w słońcu 21:59, 03 paź 2018

Do góry

Eden Rose

CDN
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:53, 03 paź 2018

Do góry

Skąpana w słońcu 21:53, 03 paź 2018

Do góry
Jubilee Celebration

Artemis

Artemis i Paganini

Ogród z rzeźbą 21:49, 03 paź 2018

Do góry
inka74 napisał(a)
Tak. Potwierdzam. U Ani tak rośliny wykopane sobie leżą i żyją!!!. Zaleta działki leśnej z pięknym światłocieniem, brakiem palącego słońca i osłonięciem przed mrozami bo drzewa jednak sporo osłony dają. A może to Ania ot po prostu dobrą rękę do roślin ma i wiedzą, że je w końcu w dobre miejsce wkopie i posłusznie czekają na wizję rabaty

Aniu kochanie ten twój jasny klonik to jak się nazywa i gdzie go kupiłaś? Coś na S chyba było...Shirasawy Aureum?

A na marginesie przypomniałam sobie twojego drugiego klona i jego podsuszone listki jak to przeczytałam:

Po trzecie, roślina lubi wilgoć i w podłożu, i w powietrzu. Gleba powinno być żyzna, stale wilgotna o odczynie lekko kwaśnym, koniecznie przepuszczalna - absolutnie nie toleruje stagnującej wody, która powoduje gnicie korzeni i śmierć rośliny.

Źle znosi suszę - trzeba ją wtedy podlewać: regularnie, ale w niewielkich ilościach, tak by w obrębie korzeni nie gromadziła się woda.

Dobra wiadomość jest taka, że klony nie są żarłoczne - po odpowiednim zaprawieniu dołka przy sadzeniu przez pierwsze 2-3 lata można darować sobie nawożenie. Później nawozimy oszczędnie, zwracając uwagę na dostarczanie zwłaszcza potasu, klony są bowiem wrażliwe na jego brak, co daje objawy podobne do braku wody (pojawiają się "przesuszone" plamy na liściach).

Iwonko, nazwę już po drodze ustaliłyśmy. Jak już widziałaś Jordan też ma podsuszone listki, nawet klon Esk Sunset też ucierpiał w od suszy. To lato było wybitnie ciężki dla roślin. Na stagnującą wodę to moje klony nie mają najmniejszych szans, piach który jest pod spodem wszystko "zaciąga". Z tym potasem mnie zaintrygowałaś, ale stawiam że zasychanie liści w tym roku to jednak efekt gorąca i suszy, nie braku potasu. Muszę sobie jednak tę informację o potasie zapamiętać.

Na razie chyba większy ból głowy mam z jarząbami, szczególnie jednym, tym środkowym na zdjęciu. Niedługo po zakupie i posadzeniu zaczął gubić liście, myślałam że to efekt upałów, ale coś mi jednak nie pasowało. Pozostałym dwóm nic się nie działo, a ten środkowy prawie całkiem ołysiał, tylko czubek ma zielony. Będąc w sierpniu w Pęchcinie chciałam zareklamować tego jarząba, pokazałam zdjęcia no i padła diagnoza: bakteria, opryskać miedzianem, ale nie w taki upał. No właśnie, upały, potem urlopy, dalej upały itd. Dopiero teraz go opryskałam, powtórzę jeszcze za dwa tygodnie. W tzw. międzyczasie poczytałam trochę o chorobach jarząbów i dowiedziałam się o zarazie ogniowej. No cóż, może coś z niego będzie. Zobaczę czy wiosną coś powypuszcza, chociaż niektóre pędy wyglądają na padnięte.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:48, 03 paź 2018

Do góry

w warzywniku kolor już tylko z kapusty

te się już kręcą bliżej karmników

Skąpana w słońcu 21:46, 03 paź 2018

Do góry
James Galway

Alexandra - Princesse de Luxembourg

Vanilki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:42, 03 paź 2018

Do góry

a ta obserwuje

Skąpana w słońcu 21:40, 03 paź 2018

Do góry

Balerina
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:38, 03 paź 2018

Do góry
Ola ślicznotka

i twardziel

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies