Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Narcyz - Narcissus 17:22, 13 lis 2015

Do góry
Jutro sadzę ostatnią donicę z cebulowymi. Dostawa była wczoraj
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:21, 13 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na Bronisze Czasem do Poznania albo do Berlina.

mialam na mysli bliska giełdę
a to Bronisze...czesto przejezdzam ale nie bylam jeszcze
tam cos ciekawego dla ogrodnika ? bo myslalam ze tylko owoce, warzywa, ciete kwiaty.. itp
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:21, 13 lis 2015

Do góry
To nic, to rośliny któe powinny zimować i bez okrycia, więc poczekaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:18, 13 lis 2015

Do góry
Na Bronisze Czasem do Poznania albo do Berlina.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:12, 13 lis 2015

Do góry
Brakuje mi rozlanych między płytami, dwubarwnych karmników Było przełamanie pomiędzy kostką a tarasem Teraz jest żwirek i szaro, przerwy nie ma.

Rada pod kątem..jak zrobić żeby piękne było jeszcze piękniejsze

Wiem, że denerwowały, ale efekt ogrodu był znakomity. Może sadzić co 3 lata?

Popatrz:

Madzenka napisał(a)

Albo tutaj powinien być prostokąt z trawnika

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:09, 13 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj miałam mega objazd dookoła Warszawy, ale rozpoczęłam od giełdy W samochodzie różne warianty...na co się zdecydować? Trudne pytanie, i tak dobrze, ale inaczej lepiej...

Oddałam też aparat do naprawy.. lubię robić swoim..osobistym Pasuje do ręki i oka.

Danusiu, na jaką giełdę jezdzisz ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:08, 13 lis 2015

Do góry
Dzisiaj miałam mega objazd dookoła Warszawy, ale rozpoczęłam od giełdy W samochodzie różne warianty...na co się zdecydować? Trudne pytanie, i tak dobrze, ale inaczej lepiej...

Oddałam też aparat do naprawy.. lubię robić swoim..osobistym Pasuje do ręki i oka.
Berberys - Berberis 17:04, 13 lis 2015

Do góry
Tak, super rada, wygląda jak płomienie
Buk pospolity - Fagus sylvatica 17:03, 13 lis 2015

Do góry
Chodzi o to, że nie mają się jak zakorzenić. Może większą górkę-wzniesienie dałoby się usypać?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:02, 13 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Pytanie za 100 punktów czy te grabiki przyciąć jutro od razu na jedną wysokość czy trzeba czekać do wiosny, czy jak chcę , żeby w górę rosły jeszcze to szczyty im skracać czy nie? A te przy przejściu co maja bramkę zrobić też skracać czy zostawić.
Czytałam gdzieś , że tnie się od razu żeby dół zagęszczały, ale one nie przyjęte jeszcze i późno sadzone , a zima tuż tuż. to nie wiem. Może Danusia by wiedziała w sensie Szefowa, ale tak zawracać Jej głowę co trochu głupio mi

Nic nie głupio, nie tnij. Przytniesz na wiosnę, teraz to jest zabronione w tym przypadku.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 17:01, 13 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale wiesz że jeszcze za wcześnie. Za ciepło jest na okrywanie. Będziemy trąbić. Procesy życiowe roślin wyhamowują ale jeszcze trwają, jest na plusie i w dzień i w nocy, ciepło, ziemia ciepła, okrywanie może tylko zaszkodzić.

Wiem wiem obserwuje i podczytuje, chce się przygotować tylko w potrzebne materiały do okrywania, chociaż u mnie nocami jest już nawet -7
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:00, 13 lis 2015

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Witam się pięknie,
Danusiu mam pytanie: po środku ogrodu mam wyspę a na niej sporo kory, która wysypałem ok. 2,5 roku temu, cały zakup był od jednego dostawcy, zauważyłem że jak rozgarnę korę mam dużo białej suchej pleśni, nie wiem czy może to mieć wpływ na rośliny, czy mogę to podlać czymś na pleśń lub na grzyba, czy muszę całą korę usunąć,
kory u mnie jest dużo ale tylko w tym jednym miejscu tak jest, czy możesz mi coś doradzić,
pozdrawiam serdecznie

Tym się nie martw, to proces normalny przy rozkładzie kory i roślinom nic nie grozi, chyba że warstwa kory jest za gruba
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 15:56, 13 lis 2015

Do góry
Ale wiesz że jeszcze za wcześnie. Za ciepło jest na okrywanie. Będziemy trąbić. Procesy życiowe roślin wyhamowują ale jeszcze trwają, jest na plusie i w dzień i w nocy, ciepło, ziemia ciepła, okrywanie może tylko zaszkodzić.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:13, 13 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jutro będzie niespodzianka

I to jaka niespodzianka!!!!!!!!!!!!

Danusiu, to ogromne wyróżnienie, docenienie naszej pracy i starań, aby zgodnie z dobrymi obyczajami forum, upiększać ogród i równać do najlepszych
i się poryczałam, bo to taki szczery i piękny prezent, najcenniejszy...nie dla mnie parcie na szkło, ten artykuł jest dla mnie najważniejszy
Bardzo, bardzo Tobie dziękujemy. Nie od razu pisałam podziękowanie, bo jak na złość, zawirowania z netem, w domu tablet ładował się i nie naładował, dziś od rana gonitwa, ale już jestem.

Dziękuję też wszystkim moim gościom, za miłe i życzliwe wpisy, za pamięć, za docenianie naszego trudu. Bardzo jesteście wszyscy wspaniali i kochani

Na konkretne pytania odpowiem, za chwilę, bo chcę jeszcze dać komentarz pod artykułem.
dziękuję Danie kwiatkiem róży New Dawn, zakwitła chyba specjalnie dla niej, jednym kwiatem
potem też Wam podam, jakie cenne rady dostałam, co będę zmieniać i porządkować

a Wam kochani dziękuję kwiatkami od Danusi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:33, 13 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie zasypałam gruszek w popiele i jak zaplanowałam, tak zrobiłam. Otworzyłam garaż zanim wyłączyli prąd, wystawiłam wszystko, powoli metr po metrze segregowałam wszystko po kolei i układałam. Jest dobrze, może być jeszcze lepiej, ale rowery muszę usunąć. Wtedy zrobi się więcej miejsca.

Z wielkiego, niespotykanego bałaganu zrobiło się nawet przyjemnie Dopiero skończyłam i jeszcze zdążyłam posadzić czosnki główkowate na ulicy, dwie odmiany kremowych tulipanów (nie pasują mi do donic), jakieś pomarańczowe krokusy No i ciemno się robi. Czas się ogarnąć i obiad gotować.

Aha, jeszcze wynalazłam jakieś wykopywane z ogrodu tulipany niewiadomego koloru, to je wsadziłam w trzy doniczki i zakopię w świerkach. Może coś z nich będzie?

Danusiu, skąd Ty bierzesz siły??? Masz bateryjki?
Pozdrawiam, miłego dnia
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 23:30, 12 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Klony palmowe - owinąć włókniną białą, na korzenie niewielki kopczyk z kory.
Magnolia to samo, potem dodatkowo możesz matę słomianą na włókninę zastosować, zdjąć gdy promienie w marcu będą grzać a włókninę pozostawić.
Trawy - nie wiem, skoro małe to kopczyk z kory.

Azalii bym nie okrywała. Różźanecznikom postaw stroisz z gałęzi iglastych i matę od strony wiejących wiatrów.

Dziękuje Ci bardzo tak zrobię Pozdrawiam
Oleander 23:21, 12 lis 2015

Do góry
Zapytaj w wątku oddam, poszukuję, to jest roślina do rozmnożenia z sadzonek, może ktoś ma i utnie. Będziesz miała za darmo. To jest popularna roślina, znana od dawna i nie osiąga kosmicznych cen, żeby była nie do kupienia
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:18, 12 lis 2015

Do góry
Pomyśl co było nie tak, skoro padł.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:17, 12 lis 2015

Do góry
Słabo to widzę, ale możesz próbować.
Cis - Taxus 23:15, 12 lis 2015

Do góry
Bardzo przycięć, 10 cm od pnia. A nawet jeszcze krócej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies