Maliny trafiły w docelowe miejsce. Dziękuję Agnieszko za podzielenie się :* Swoją drogą to jakaś ciekawa odmiana rzadko spotykana w naszych stronach - Himbotop.
Część warzywna została uprzątnięta, a na głównej ścieżce oraz tych w sadzie posiana trawa z mikrokoniczyną firmy Top Dekor.
Bardzo lubię tą część arboretum. Klony nad zbiornikiem i ciekiem wodnym. Obok morze pioropuszników w towarzystwie czosnku niedzwiedziego. Ten drugi dopiero powoli zbiera się do kwitnienia, za tydzień widok będzie pewnie rewelacyjny
Front - wąskie w całości
Lekkie zbliżenie
ŚŚ w jednej z trójkątnych.
Zdjęcie całościowe. Sprayem czerwonym sobie zaznaczyłam rozstaw dla miskantów. Zaczęliśmy też cienką warstwą trawy wysypywać, aby obciążyć trochę maty, bo mocny wiatr je czasem podrywał.
Pod oknem kuchennym zapomniałam zrobić zdjęcia. Wrzucę niebawem. Widok na brzozową, z przybliżenia nie ma sensu robić, bo wszystko dopiero zaczyna ruszać. Zdjęcia pojedynczych roślin wrzucałam nie tak dawno temu. Po lewej stronie widoczna jest też rabata, która kiedyś będzie tą z elementem wodnym.
W ramach odreagowania odwiedziłam arboretum w Kórniku. Trafiłam na dobry moment, podłączyłam się na czas jakiś pod oprowadzanie z przewodnikiem. Akurat omawiany był miłorząb i zapach osłonek owocników na żeńskim egzemplarzu. Okazuje się, że jeden spory egzemplarz znajduje się zaraz przy bramie wejściowej. Muszę koniecznie wybrać się tam jesienią i obwąchać temat
Magnolie już kończyły, różaneczniki i azalie zaczynały. O nazwy odmian nie pytajcie, nie były podpisane. Tylko Pontyjską rozpoznałam po kolorze i zapachu. Muszę przyznać, że dopiero na zdjęciu dostrzegłam jak piękny miała pionowy akcent obok (fotergille w nogach odciągnęły moją uwagę).
Zaczęliśmy dziś podjadanie sałaty, trafiła na śniadaniowy talerz.
Pietruszka coraz większa.
Sadzone jesienią truskawki z rozmnażania własnych sadzonek zaczynają kwitnąć.
Wiśnie piłkowane Royal Burgundy niedługo zakwitną. Cóż za różnica w terminie w porównaniu do chociażby Ani z wątku Anna i Ogród 2.
Nawet jeszcze nie jest jednoroczny. Siany w maju 2023 r. Wczoraj kilka dołków i ślady po nornicy dostały dosiewki. Koszony był na dwie kosiarki oczywiście, bo mały pomocnik też chciał. Po skończonej robicie kosiarki zostały umyte. Trawa z koszenia trafiła jako ściółka na rabaty.