Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:48, 10 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nawet w małym ogrodzie który jest tak długo na forum.. można zrobić zdjęcie jakiego nie było
Aż się zawiesiłam.. gdyby nie fotel, to myślałbym, że jestem w jakimś innym ogrodzie. Super ujęcie.. i ta ściana z bluszczem w oddali. Piękne foto
Kondziowy ogrod cz II 14:39, 10 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie też mało kto pisze, a odsłon mam bardzo dużo. I jakoś nie zamierzam zamykać wątku. To mój ogrodowy pamiętnik, choćby był tylko dla mnie i dla przyszłych pokoleń - niech sobie będzie Zamykanie nic nie da, każdy zajrzy a nic nie będzie mógł napisać.

Zobacz ile masz obecnie odsłon i zobacz na kilka dni po wrzuceniu fotek, czy za miesiąc. U mnie też mało kto wpisuje, bo ja u nikogo prawie nie piszę, ale zaglądam, czytam, podziwiam...Ty np. już dawno u mnie nie byłeś, choć kiedyś bywałeś i wiesz co było... i jakoś nie mam o to pretensji, a ja bywam, jak wrzucasz zdjęcia i podziwiam twój rozwój ogrodniczy. Pozdrawiam i o nic nie proszę

Obecny licznik odsłon 277178.

Zajrzałam nadrobić to czego nie widziałam ostatnio, a tu czytam chandra jesienna.
Ja jak Danusia, wątek traktuję jako mój ogrodowy pamiętnik. Na starość go sobie przeczytam Cieszę się jak mogę komuś coś pomóc. I cieszę się jak i mój busz może komuś pomóc w poczynaniach ogrodowych Inspiracji u mnie trudno szukać, ale info o niektórych chabaziach przydało się nie jednej osobie. Obdarowałam też już całkiem pokaźną liczbę ogrodników swoimi nadwyżkami i mam nadzieję, że jeszcze nie jedna obdaruje.
Wiem, że jak sama nie zaglądam do innych to i u mnie mniej wpisów. Czas nie guma... forum się rozrosło.. nie mogę mieć pretensji, że inni też nie mają czasu..
Wiec nie fochaj się.. zaglądam do Ciebie chociaż ty do mnie nie zaglądasz.... widzę, że czasami na FB coś mi zalajkujesz.. i to wystarczy. Wiem że nie wypadłam z Twoich myśli. Po prostu jest brak czasu i już. Skończą się prace w ogrodzie, będzie czas na forum.

Jesień byłą u Ciebie piękna, kolorowa, taka jak lubię.. chociaż jesieni nie lubię ... jest tak nostalgiczna i skłania ku chandrze
Pszczelarnia 12:14, 10 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapewne jabłonki pod kątem tego nowego przepisu na nalewki? Hunterki nawet z dziurą - świetnie wyglądają, nawet lepiej niż te nowe

I przepis u Zbysia, i potrzeba eksperymentów z rozpinaniem i przegrodami, i uroda i przystawalność do ogrodu.

Danusia, żal starych wellis ale woda mi się wlewa jak ze strumienia wodę biorę.

EDIT: to ostatnie to masło maślane ale wiesz jak to jest. Grunt to mieć stopy ciepłe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:18, 10 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Twój ogród jest niezwykle klimatyczny Ten bluszcz, wszystkie detale... tworzą niesamowity efekt, jak z bajki. Oglądając Twoje zdjęcia, czasami żałuję, że nie mam takiego małego ogrodu, który mogłabym urządzić w podobny sposób Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:52, 10 lis 2015

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Ale szał widzę!
Wróciłam właśnie z pracy ,piję herbatkę z konfiturka borówkową,otwieram świeżo zakupiony numer Werandy
a tu artykuł Danusi pt Kolorowe choinki a w nim oczom nie wierzę kompletnie fioletowo przebarwiajace się zimą cyprysik żywotnikowaty Ericoides i jałowiec Prince of Wales.
Boskie kolory.
Chyba sobię w przyszłości takie sprawię do mojej jeszcze niezagospodarowanej części ogrodu.
Danusiu,
1)czy dla pieknego wybarwienia muszą one być na słońcu czy mogą też byc w półcieniu?

2)czy jeśli zima bedzie łagodna tzn.mało mrozu ich przebarwienie jest mniej efektywne?

3) czy sa dostepne ogólnie w handlu tak just like?

Ten cyprysik Ericoides jest przesliczny,pokrojem o ile się nie myle patrząc na fotę przypomina świerka Conicę?

Boskie są
Dzięki za fantastyczny(jak zwykle) Werandowy artykuł

Tak naprawdę to nie jest zupełnie tak fantastycznie z tymi kolorami. Ja generalnie to nie przepadam za tymi wynalazkami, Pasują do specyficznego ogrodu jak Bressingham, gdzie jest tyle rabata wyspowych z odpowiedniimi dodatkami w postaci wrzosowisk i traw oraz niskich bylin.

Fotki zimowe

Co do dostępności to nie mam takiej informacji, mus szukać jeśli chcesz kupić. Ale nic trudnego, można dzwoniś do szkółek specjalizujących się w iglakach.

Te iglaki muszą mieć ten mróz i nie za dużo wody. Dobrze odżywione nie będą miały tak intensywnego koloru. W półcieniu też się nie wybarwią. Dzięki za czujność odnośnie publikacji
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 06:49, 10 lis 2015

Do góry
Dziękuję, wybrałam jedynie tę wg mnie najładniejszą.

Małe hosty miałam na myśli, mam takie żółciutkie na suchej rabacie i w dużej ilości wyglądają wspaniale. Jak widać radzisz sobie z rabatą.
Klon palmowy - Acer palmatum 06:40, 10 lis 2015

Do góry
Tego ostatnio oglądałam w szkółce i zastanawiałam się, czy go nie kupić. Jak się prezentuje latem? Bo jesienią jest bezkonkurencyjny
Bukszpan (Buxus) - uprawa 06:36, 10 lis 2015

Do góry
Mogą zamierać pędy. Rozgrzeb go u nasady, zobacz czy ma szmatę, usuń ją, wytnij chore pędy. Zbadaj czy nasada pnia nie gnije, co mogła spowodować szmata jeśli jest lub zbyt zbita i mokra gleba.
Pszczelarnia 06:31, 10 lis 2015

Do góry
Zapewne jabłonki pod kątem tego nowego przepisu na nalewki? Hunterki nawet z dziurą - świetnie wyglądają, nawet lepiej niż te nowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:23, 09 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

O tych właśnie piszę

Nie mogę się doczekać wiosny u Ciebie

Ja też przebieram nóżkami do wiosny i ciepełka mi długiego dnia. Ta ciemnica wiadomo co robi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:07, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To moje ulubione, w dodatku ta woda co jest najbliżej, najbardziej przyjemnie pluszcze. Stąd moje upodobanie do pijania kawki tutaj. Teraz czekam do ciepłych dni lutego. Gdy sprzątnę ogród, robię inaugurację picia ogrodowego właśnie tu

Też lubię to miejsce a wiosną ma takie magiczne znaczenie, nowy sezon, nowy rytm
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:44, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek cebule już posadzone, zostały te, co jeszcze nie doszły

O tych właśnie piszę

Nie mogę się doczekać wiosny u Ciebie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:42, 09 lis 2015

Do góry
Sebek cebule już posadzone, zostały te, co jeszcze nie doszły
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:34, 09 lis 2015

Do góry
To moje ulubione, w dodatku ta woda co jest najbliżej, najbardziej przyjemnie pluszcze. Stąd moje upodobanie do pijania kawki tutaj. Teraz czekam do ciepłych dni lutego. Gdy sprzątnę ogród, robię inaugurację picia ogrodowego właśnie tu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:08, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mąż dobrze sobie zamarzył, żeby ławkę w hortensje wcisnąć. Miał nosa

Ale się będzie cieszył z tej pochwały, ale wiesz ile się naryłam i jak wkoło zniszczenie posiałam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:55, 09 lis 2015

Do góry
Mąż dobrze sobie zamarzył, żeby ławkę w hortensje wcisnąć. Miał nosa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:52, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W zasadzie żadne nie są zimujące przy mrozach, bo to jakby domowe odmiany, ale zimują bo zimy coraz łagodniejsze.
Z tych coś wybierz

ale nie patrz na nazwy odmian bo to nieistotne. Może Hedera helix 'Yellow Ripple'

Można uznać, że :

Hedera helix 'Gold Heart" warunkowo zimuje.

Danusia ma rację, u mnie rosną w gruncie i donicy, te domowe nie zimujące, jakieś francuskie i skoro delikatne zimy, radza sobie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 09 lis 2015

Do góry
Ewciu, warsztaty foto i 3 plany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:39, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetne. Wzrok patrzącego może "omieść" tyle szczegółów.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:21, 09 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

nie pomyslalam o kolorowych bluszczach
jakies konkretne odmiany zimujace mozesz polecic ?

W zasadzie żadne nie są zimujące przy mrozach, bo to jakby domowe odmiany, ale zimują bo zimy coraz łagodniejsze.
Z tych coś wybierz

ale nie patrz na nazwy odmian bo to nieistotne. Może Hedera helix 'Yellow Ripple'

Można uznać, że :

Hedera helix 'Gold Heart" warunkowo zimuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies