Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

vita 07:51, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
W Koszutach należy zwiedzić Muzeum Ziemi Średzkiej."Muzeum" brzmi dość nudno. Ale bedekery w rzeczywistości zapraszają nas do barokowego modrzewiowego dworu zbudowanego na dębowej podwalinie. Wnętrza umeblowane są dawnymi przedmiotami i meblami, szafy, stoły, kredensy, broń myśliwska, biblioteka, piece i kozy, pokój pani i pana domu oraz dziecięcy i ubieralnie, kanapy, sofy i otomany, stoły i stoliczki.

Dwór:

Z przyjemnością obejrzałam relację, tym bardziej, że podobno przy dworze znaleziono starą różę, nabyłam ją u P. Chodun pod nazwą 'Koszuty'.
Nie natknęłaś się na nią w ofercie? A tak, miałaś kupić tylko dwie brakujące
Ciekawa wyprawa i zakupy interesujące, zwłaszcza jabłonie ozdobne.

Borbetka 07:58, 10 lis 2015

Ale się spacerowiczów wystraszyłam! Ciekawe czy ktoś coś nakręci z nimi. Są stworzeni do kinematografii .
Radliniec ciekawy, szkółka róż wiadomo. Ciekawa jestem Twojej opinii o Kórniku. Wczoraj wypełniałam ankietę społeczną, co by tu u nas zmienić na lepsze. Jest mnóstwo niewykorzystanych zasobów, a szkółka skostniała. Niewiele nowości, w kółko to samo mają i dość zaniedbane. Szkoda.
AgnieszkaW 08:47, 10 lis 2015

Ewo, jesteś ogrodniczką bardzo świadomą, potrafiącą z wielkim wyczuciem, smakiem i subtelnością zmieniać otoczenie na coraz piękniejsze, i to każde otoczenie, za które się "tkniesz". Piszesz, że jesteś na początku drogi - tak piszą albo nowicjusze, albo bardzo dojrzali w swojej profesji i wiedzy ludzie. Ty należysz niewątpliwie do tych drugich i zapewne wiesz, co mam na myśli.

Im więcej wiem, tym bardziej zdaję sobie sprawę, jak mało wiem

Ciepło pozdrawiam
Pszczelarnia 12:14, 10 lis 2015

Gardenarium napisał(a)
Zapewne jabłonki pod kątem tego nowego przepisu na nalewki? Hunterki nawet z dziurą - świetnie wyglądają, nawet lepiej niż te nowe

I przepis u Zbysia, i potrzeba eksperymentów z rozpinaniem i przegrodami, i uroda i przystawalność do ogrodu.

Danusia, żal starych wellis ale woda mi się wlewa jak ze strumienia wodę biorę.

EDIT: to ostatnie to masło maślane ale wiesz jak to jest. Grunt to mieć stopy ciepłe.
Pszczelarnia 12:41, 10 lis 2015

Borbetka napisał(a)
Ale się spacerowiczów wystraszyłam! Ciekawe czy ktoś coś nakręci z nimi. Są stworzeni do kinematografii .
Radliniec ciekawy, szkółka róż wiadomo. Ciekawa jestem Twojej opinii o Kórniku. Wczoraj wypełniałam ankietę społeczną, co by tu u nas zmienić na lepsze. Jest mnóstwo niewykorzystanych zasobów, a szkółka skostniała. Niewiele nowości, w kółko to samo mają i dość zaniedbane. Szkoda.

Napiszę, jak czuję/uważam.

Stan sprawy jest chyba taki: Szkółki Kórnickie są własnością instytucji, czyli Polskiej Akademii Nauk, której statutowym celem jest badanie i z tego czerpie profity, jak myślę. A punkt sprzedaży (może powinna to być franczyza) to coś, co wymaga opieki, doinwestowania, przyciągnięcia klientów ekspozycją, oznaczeniami i zdrowotnością roślin, prezencją. Własność instytucjonalna jest inna od własności prywatnej. I za to, o czym wspominasz Borbetko (niewykorzystane zasoby, skostniałość szkółki, niewiele nowości, zaniedbanie) odpowiada właściciel. Ale przed kim odpowiada? Przed sobą, klientami, ministrem?

Powiem jednak co ja dostrzegłam.

Przede wszystkim bardzo kompetentni pracownicy, uczynni i mili (tacy nastawieni na klienta). Zarówno w biurze na poziomie wymiany maili, jak i na placu sprzedażowym.

Asortyment - bardzo ukierunkowany. Na pewno silną stroną sprzedaży są drzewa ozdobne, lilaki, drzewa i krzewy owocowe. Rośliny iglaste również.

Zawsze zastanawiam się, wchodząc do szkółki i oglądając jej asortyment: czy da się z tego stworzyć ogród/jedną dobrą rabatę?

Pszczelarnia 12:45, 10 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia wsadź coś do nich , szkoda od razu wywalać mogłyby robić za dekorację jeszcze.....tak w pół kroku je ustawić i niech się z nich górą rośliny wylewają

Nie dam się sprowokować . Zastanawiam się tylko, do jakiego pojemnika je wyrzucić.
Pszczelarnia 12:54, 10 lis 2015

vita napisał(a)

(...)
Ciekawa wyprawa i zakupy interesujące, zwłaszcza jabłonie ozdobne.

Róży nie znalazłam. Była pasieka i sad z dobrymi jabłkami należący do gospodarza, co się zaraz obok "rozgościł".
Jabłonek był wybór dobry. Chciałoby się jeszcze m. 'Everest' i m. 'Adirondack' zobaczyć.
Do wyprawy się przygotowałam, wszystkim szukającym dekoracyjnych jabłonek rajskich polecam znalezione w sieci:
ZESZYTY NAUKOWE
INSTYTUTU SADOWNICTWA I KWIACIARSTWA im. SZCZEPANA PIENIĄŻKA
TOM 17 2009
WARTOŚĆ DEKORACYJNA, UŻYTKOWA I PRZYDATNOŚĆ DO
NASADZEŃ MIEJSKICH ODMIAN JABŁONI OZDOBNYCH.
Pszczelarnia 12:58, 10 lis 2015

AgnieszkaW napisał(a)
Ewo, jesteś ogrodniczką bardzo świadomą, potrafiącą z wielkim wyczuciem, smakiem i subtelnością zmieniać otoczenie na coraz piękniejsze, i to każde otoczenie, za które się "tkniesz". Piszesz, że jesteś na początku drogi - tak piszą albo nowicjusze, albo bardzo dojrzali w swojej profesji i wiedzy ludzie. Ty należysz niewątpliwie do tych drugich i zapewne wiesz, co mam na myśli.

Im więcej wiem, tym bardziej zdaję sobie sprawę, jak mało wiem

Ciepło pozdrawiam

Agnieszka, nie wiem, co napisać. Najważniejsze to iść do przodu, nie cofać się w tył, jak mówi mój Ojciec.
Bogdzia 13:06, 10 lis 2015

Cudne te jabłonki kupiłas. Wszystkie bym chciała miec , niestety nie mam gdzie posadzic.Ciężki jest los ogrodnika.
Agania 13:16, 10 lis 2015

Piękne rosarium, dwory i wnętrza, historyczne rzeźby i co tam pogoda
Ewa czy wśród Twoich rajskich jabłoni znalazła się może Ola, szukam takiej z zielonym liściem, różowym kwiatem i czerwonymi jabłuszkami...starej silnie rosnącej odmiany, może to ona?